+358 44 794 5669 matkailu@mikkeli.fi
Takaisin

Tulossa Mikkeliin? Älä missaa näitä

Blogi

Mikkelin seutu on pullollaan näkemisen ja kokemisen arvoisia paikkoja kaikille maaseudun, kylien ja kaupunkien kulttuuriaarteista ja luontokohteista kiinnostuneille. Tässä vinkkejä, mitä kaikkea kivaa voit yhdistää käyntiisi Mikkelissä. 

Kulttuurielämyksiä aivan Mikkelin keskustassa

Mikkelin Tori on kaupungin sydän ja oivallinen paikka nauttia aamu- tai iltapäiväkahvit ja aistia paikallista elämänmenoa. Torikahviloissa on tarjolla tuoreita leivonnaisia ja torimyyjiltä saa mukaan tuoreimmat marjat, vihannekset ja paikallisten tuottajien ruokatuotteet sesongin mukaan. Huikopalaksi voisi maistua esimerkiksi tuoreet, rapsakkaaksi paistetut muikut suoraan höyryävältä pannulta.

Nainen ja mies torilla ostamassa tuoreita mansikoita ja herneitä.
Mikkelin Torin myyjiltä löytyvät sesongin parhaimmat ja tuoreimmat tuotteet. 

Sodan ja rauhan keskus Muisti Mikkelin keskustassa on ainoa laatuaan oleva elämyksellinen matka tavallisten ihmisten kokemuksiin elämästä sodan aikana Suomessa. Interaktiivisessa näyttelyssä eläydytään esimerkiksi sotilaan ja siviilin tarinaan sekä sotaan myös virtuaaliteknologian keinoin.

Nainen seisoo pimeässä huoneessa virtuaalilasit päässä ja pitää käsissään virtuaalipelin ohjaimia.
Muistissa rohkeimmat voivat kokea Summan pommituksen virtuaalisesti.

Perinteikkäässä Mikkelin Teatterissa voi nauttia monipuolisesta näytelmätarjonnasta syys- ja kevätsesonkina. Kesäkautena teatteri kohoaa läheiselle Naisvuorelle, jonka katetussa ulkoilmakatsomossa esitetään kesällä 2024 nauruhermoja kutkuttava komedia Helppo ero. 

Mikkelin ihanimmat puutarhat ja kartanomiljööt

Mikkelin keskustassa sijaitsevalla Naisvuorella on kaunis, viihtyisä puutarha. Sen rauha ja suihkulähteen solina palkitsevat kaupungin korkeimmalle kukkulalle kapuamisen vaivan. Naisvuoren voi paikallistaa sen laella ja kaupungin silhuetissa korkealle kohovasta näkötornista. Näkötorni on avoinna kesäisin, samoin kuin sen juurella sijaitseva kahvila, johon kannattaa poiketa herkuttelemaan vastapaistetuilla vohveleilla.

Puutarha, jossa kivetetty tasanne, kukkia ja taustalla näkötorni.
Naisvuorelta avautuu hienot näkymät pitkälle kaupungin yli aina Saimaalle asti. 

Mikkelin keskustasta kivenheiton päässä ja aivan viitostien varressa sijaitseva Kenkävero on Suomen suurin vanha puupappila. Kenkäveron pihapiirissä on paljon nähtävää ja tekemistä, mm. pappilaravintola lähiruoan ystäville, gallerioita, myymälöitä ja kesäisin myös lampaita ja kanoja. Kenkäveron Myymälän D.O. Saimaa Shopissa on myynnissä mm. Suomen ensimmäisen alkuperämerkin D.O. Saimaa -merkin saaneiden tuottajien parhaita herkkuja. Kesäisin ja joulun aikaan siellä on mahdollista myös kurkistaa Joulupukin piilopirttiin!

Kesäinen puutarha täynnä kukkia, pensaita ja puita. Taustalla vaaleanpunainen, kartanomainen puurakennus.
Kenkäveron puutarha on kesällä loistossaan. 

Mikkelipuisto aivan Kenkäveron vieressä on viehättävä vierailukohde runsaine, kauniine istutuksineen ja mallipuutarhoineen. Puutarhan sopukoissa on levähdyspaikkoja, joihin voi istahtaa nauttimaan kukkaloistosta. Sopii mainiosti myös vaikka päiväpiknikin viettopaikaksi! 

Puisto, jossa kivetty käytävä, jota reunustaa kukat ja istutukset ja jonka päässä on puinen pergola.
Mikkelipuisto on täynnä vehreitä istutuksia, kukkia ja ideoita omaankin puutarhaan. 

Vanhan viitostien varrella noin 7 kilometrin päässä Mikkelin keskustasta sijaitsevassa Tertin Kartanossa humahtaa aitoon eteläsavolaiseen kartanotunnelmaan. Tertin Kartanon juhlapöydät ovat maankuuluja perinteikkäästä lähiruokatarjonnastaan: tarjolla on sekä oman puutarhan tuotteita, riistaherkkuja, järvikalaa sekä lähialueen tuottajien puhtaita raaka-aineita. Kartanon Juhlava sadonkorjuupöytä on ehdottomasti kokemisen arvoinen. Tertistä löytyy myös monenlaista tekemistä villiyrttikierroksista alpakka-aktiviteetteihin. Heittäydy elämysten äärelle Tertin aktiviteettien parissa.

Nainen kesämekossa seisoo kauniin puisen kartanorakennuksen edessä.
Tertin Kartano kutsuu tunnelmoimaan ja herkuttelemaan historiallisen kartanon saleihin. 

Kyyhkylä Wellbeing Resort sijaitsee noin 7 kilometrin päässä Mikkelin keskustasta. 1800-luvun puolivälissä rakennetun kartanon pihapiirissä voi nauttia luonnon ja Saimaan läheisyydestä sekä monipuolisista aktiviteeteista, hyvinvointipalveluista ja ravintolan tarjoiluista. Sopii niin perheille kuin yksin tai kaksin matkaaville.

Minigolfkenttä ilmasta käsin kuvattuna.
Kyyhkylä Wellbeing Resortin mailla voi harrastaa monenmoista, mm. minigolfia Suomen ykkösradalla.

Juvalla TeaHouse of Wehmais on vanhan herraskartanon pihapiirissä sijaitseva suomalaisen teekulttuurin upea keidas. TeaHousen tunnelmallisessa ravintolasalissa tarjoillaan kuukausittainen skonssibuffet täynnä uunituoreita suolaisia ja makeita skonsseja lisukkeineen ja niiden pariksi sopivia tarkoin teesommelierin valitsemia teelaatuja. 

Pöydällä on kukkakimppu, pieniä suolaisia annoksia sekä viinilaseja, joissa on erilaisia teejuomia.
TeaHouse of Wehmaisissa koet uusia makuelämyksiä herkullisen lähiruoan ja korkealaatuisten teelajien parissa. 

Hyppää kyytiin Hop On Hop Off -retkelle kokemaan Saimaan upeimmat kohteet

Saimaa Hop On Hop Off -retkillä pääset kohteisiin helposti ja ympäristöystävällisesti. Risteile Astuvansalmen kalliomaalauksille Ristiinaan, Puumalan saaristoon sekä Puumalan matkakohteisiin tai tee elämyksellinen retki Mäntyharjun parhaisiin kohteisiin ja Juvan kulttuurimaisemiin. Helsingin keskustasta voit lähteä bussiretkelle Etelä-Savon upeiden gastronomy-kohteiden herkkupöytiin. Hyppää kyytiin ja avaa aistit kauniille järviluonnolle! Hop On Hop Off -retkiä järjestetään 25.6.–16.8.2024 joka viikko. 

Neitvuori ja Hiidenmaan retkeilyreitit

Koe Neitvuoren eli Savon Sveitsin upeimmat maisemat 13 kilometrin mittaisella Hiiden polut -reitistön Hiijen Silimukalla ja Hiidenkierroksella. Täällä matka taittuu läpi mäkisten maisemien ja näköalapaikkojen. Yhdysreittiä pitkin pääsee laajentamaan patikointia myös Juvan puolelle Enkelinpesälle saakka. Neitvuori on yksi Etelä-Savon korkeimmista vuorista 184 m, jonka huippu on 110 m Saimaan pintaa korkeammalla. Neitvuorelta avautuu näkymät hyvällä säällä jopa kymmenien kilometrien päähän Luonterin saaristoon, sokkeloiselle Saimaalle. Paikka tunnettiin ennen Hiidenvuorena, mutta sitä alettiin nimittämään Neitvuoreksi Isovihan aikaan venäläisiä paenneen neidon syöksyttyä alas jyrkänteeltä.

Ilmakuva järvenselästä, jossa on monenmuotoisia metsäisiä saaria.
Neitvuorelta avautuu upeat näkymät pitkälle Luonterille ja metsäisiin maisemiin.

Paikallisia tuottajia ja tilaerikoisuuksia

Anttolassa noin 18 kilometrin päässä Mikkelistä sijaitseva Ollinmäen viinitila on perheyritys, jossa valmistetaan aitoja marja- ja hedelmäviinejä ja -siidereitä sekä liköörejä. Tilalla pääsee tutustumaan viininvalmistukseen sekä maistelemaan palkittuja aitoja kotimaisia juomia. Tilan puodista omat suosikkinsa voi ostaa kotiin viemisiksi. Tila tarjoaa myös majoitusta huviloissa sekä tilan pihapiirissä bed&breakfast -tyyliin.  

Pihapiiri, jossa kukkiva omenapuu, vanha puinen tynnyri sekä taustalla kivinavetta.
Ollinmäen viinitilan viineissä, siidereissä ja likööreissä maistuu puhtaiden eteläsavolaisten marjojen ja hedelmien aromit. 

Kantatietä 62 Saimaan kauneimpiin maisemiin Puumalaan

Mikkelistä Puumalaan johtava tie vie upeisiin saaristomaisemiin Lietvedelle ja Sahanlahteen, reilun 60 kilometrin päähän Mikkelistä. Sahanlahti Resort on monipuolinen lomakeskus, josta löytyy herkullista lähiruokaa ja laadukasta majoitusta. Täällä viihtyy päivän jos toisenkin nauttien Sahanlahden ravintoloiden herkuista ja saunoista. Upea järviluonto avautuu hienosti lähtemällä vaikka bongaamaan saimaannorppaa järjestetyille norpparetkille oppaan matkassa.

Ravintolaterassilla on ihmisiä järven rannalla. Taustalla höyrylaiva laiturissa.
Sahanlahti Resortin ravintolan terassilta avautuu huikaisevat näkymät Saimaalle.