+358 44 794 5669 matkailu@mikkeli.fi
Takaisin

Top 8 museota Mikkelin seudulla

Näe & koe

Kolmen sodan päämajakaupunki Mikkeli sijaitsee Etelä-Savossa Järvi-Suomen sydämessä. Vuonna 1838 perustettu kaupunki tunnetaan erityisesti sotahistoriastaan, jonka vastapainona ovat kauniit historialliset kartanot, lukuisat luontokohteet, maukas lähiruoka sekä tietenkin Saimaa. Tutustu Mikkelin seudun historiaan aikamatkalla museoissa tai opastetuilla kierroksilla.

Tässä seitsemän museota, jotka kannattaa ainakin kokea seudulla. Ja, jos haluat museokierrokselle pisteen iin päälle, kannattaa vierailla myös paikallisissa kartanoissa, jotka henkivät vanhan ajan tunnelmaa.

Sodan ja rauhan keskus Muisti Mikkelin keskustassa on tiedekeskus, joka kertoo sodan vaikutuksista ihmisiin ja yhteiskuntaan. Viimeisintä teknologiaa käyttävät näyttelyt vievät sinut sodan kokemuksiin. Muistin toiminta perustuu humanistisissa ja yhteiskuntatieteissä tehtyyn kotimaiseen ja kansainväliseen sodan tutkimukseen. Puolustusvoimien Päämaja on sijainnut Mikkelissä kaikkien itsenäisyyden ajan sotien ajan. 

Päämajamuseo perustettiin 1970-luvun alussa ja laajennettiin 2001. Päämajamuseo ja Muisti muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden, joiden näyttelyt käsittelevät sodan ja rauhan teemoja sekä sotaa ilmiönä. Muisti kertoo sodasta edistääkseen rauhaa. Muisti on niille, joita sodan historia kiinnostaa, ja erityisesti niille, joita se ei kiinnosta.

Jalkaväkimuseo Mikkelin keskustassa on valtakunnallinen sotahistorian erikoismuseo, joka esittelee pääaselajin jalkaväen historiaa 1500-luvulta aina näihin päiviin saakka.  Museo toimii kahdessa 1880-luvulla rakennetussa puukasarmissa. Perusnäyttelymme esittelee itsenäisen Suomen historiaa jalkaväen silmin. Näytteillä on mm. erilaisia sotilasasuja, asekalustoa sekä runsaasti muuta sotilasvarustusta. Löydät kaikkien jalkaväen Mannerheim-ristin ritareiden kuvat ja esittelyt. Museoesineitä täydentää runsas valokuvakokoelma sekä maastolaatikot Tuuloksen ja Ihantalan taisteluista.

Pien-Toijolan talonpoikaismuseo Ristiinassa on valtakunnallisesti merkittävä talonpoikaiskulttuuriympäristö. Se sijaitsee Toijolan kylässä, noin 20 kilometrin päässä Ristiinan keskustasta. Alueella on kaikkiaan 28 rakennusta 1700- ja 1800-luvuilta, jotka muodostavat poikkeuksellisen hyvin säilyneen kokonaisuuden. Kohde on myös Saimaa Geoparkin luonto- ja kulttuurikohde.

Pien-Toijolan läheisyydessä sijaitsevat Suomen esihistorialliset Astuvansalmen kalliomaalaukset, sekä E. N. Setälän rakennuttama huvila Kallioniemi, joka nykyään toimii ravintolana. 

Kyyveden rannassa sijaitseva Harjukosken mylly rakennettiin kylän yhteismyllyksi 1870-luvulla. Tämä kaksikiviparinen vesimylly ennätti jauhaa yli sata vuotta, kunnes myllytoiminta lopetettiin kannattamattomana vuonna 1975.

Mylly on säilynyt alkuperäisessä asussaan ja on rakennustekniikkansa vuoksi rakennushistoriallisesti arvokas. Harjukosken myllyn merkittävässä kulttuurimaisemassa kuvattiin vuonna 1982 Arto Paasilinnan romaaniin perustuva elokuva "Ulvova mylläri". Pääosaa esitti Vesa-Matti Loiri. 

WHD Gårdilla Nurmaalla sijaitsevassa Woikosken automuseossa on ainutlaatuinen 35 auton upea kokoelma. Huikeaan kokoelmaan tutustutaan ammattitaitoisen oppaan johdolla. Jokaisen auton taakse kätkeytyy mielenkiintoinen tarina ja historia. Kokoelma liittyy tiiviisti Oy Woikoski Ab:n teollisuushistoriaan ja omistajasuku Palmbergien perhehistoriaan. Museosta löydät myös Suomen historian huippuajoneuvoja sekä kilpa-autoilun helmiä. Autokokoelma on yksi Suomen kattavimmista.

Mikäli talonpoikaiselämä kiinnostaa, on Pitkäpellon kotiseututalo noin 18 kilometrin päässä Kangasniemen kirkonkylästä vierailemisen arvoinen. Museo muodostuu Pitkäpellon talonpoikaistalosta päärakennuksineen, aittoineen ja talousrakennuksineen, tuulimyllyineen ja pihapiireineen. Pihapiirissä on sekä paikalla olleita että sinne siirrettyjä rakennuksia. 

Partalan kuninkaankartanon päärakennuksessa sijaitsevassa Juvan museossa voit aistia kartanotunnelmaa ja tutustua museoon samanaikaisesti. Tämä Saimaa UNESCO Geopark-kohde esittelee sodan ajan historiaa erilaisista näkökulmista, vaihtuvin näyttelyin. Kesäisin avoinna, ja ryhmille auki myös tilauksesta.