+358 44 794 5669 matkailu@mikkeli.fi
Takaisin

Syksyn ihanin loma Saimaalla – kulttuuria, hyvää ruokaa ja hyggeilyä

Blogi

Katkaise syksyn arkiputki ja lähde minilomalle tai viikonloppumatkalle Saimaalle. Mikkelin seudulla voit koota lomaasi tai viikonloppuusi mieleisen kattauksen herkullista lähiruokaa, kulttuuria ja urheilutapahtumia sekä hyvää oloa ja hemmottelua. Sopii niin yksin matkustaville, pariskunnille kuin isommallekin porukalle.

Hyvän ruoan perässä kannattaa tulla kauempaakin

Saimaan lähiruokaa ei voi liikaa kehua. Täällä on mahtavia raaka-aineita, kuten tuoreet järvikalat, sienet, marjat ja riista sekä lukuisten pientuottajien erikoistuotteet, joista paikalliset ravintolat tarjoilevat parhaat herkut sesongin mukaan. Ja syksyllä sato on parhaimmillaan.

Herkkusuita hemmotellaan Saimaa Gastronomy -matkailukohteissa sadonkorjuukautena. Saimaa Gastronomy -kohteet – Tertin kartano, Sahanlahti Resort ja TeaHouse of Wehmais – tarjoavat kukin omat erikoismenunsa satokauden parhaista aineksista.

Saimaa Gastronomy -kohteet ovat perheyrityksiä, jotka suhtautuvat intohimoisesti Saimaan alueen lähiruokaan ja luontoon. Näiden ystäväyritysten ravintoloissa valmistetaan herkkuja yksilöllisellä otteella puhtaista sesongin lähiraaka-aineista ja pientuottajien ruokatuotteista.

Tertin kartano sijaitsee noin 8 km päässä Mikkelin keskusta. Tertin ravintola tarjoilee juhlavia sadonkorjuupöydän sekä pöytiin tarjoiltavia illallismenuita oman puutarhan tuotteista sekä lähialueen puhtaista raaka-aineista. Kartanon kahvilarakennuksessa tarjoillaan myös sadonkorjuubrunssia.

TeaHouse of Wehmais Juvalla on erikoistunut luomuruoan ja teelaatujen maukkaaseen liittoon. Satokauden menuita ja teekattauksia tarjoillaan kartanon tallirakennuksessa sijaitsevassa tunnelmallisessa Teehuoneessa.

Pihlas Resort Joroisissa tarjoaa sesongin gastronomiaa ja pohjoismaisia makuelämyksiä Siimes-ravintolassaan. Lähialueen raaka-aineet sekä luonnon tarjoamat ainekset toimivat ravintola Siimeksen menuiden innoittajina. 

Sahanlahti Resort Puumalassa, vajaan tunnin ajomatkan päässä Mikkelin keskustasta,  yhdistää satokauden menuissaan runsaasti D.O. Saimaa -tuottajien ja lähialueen viljelijöiden raaka-aineita ja tuotteita. Menuita tarjoillaan ravintola Koskivahdissa, josta on kauniit maisemat Saimaalle. 

Syksyn lähiruokaherkkuja on tarjolla myös muissa Mikkelin seudun ravintoloissa, tutustu tarjontaan!

Mikkelin kulttuuri- ja urheiluelämässä tapahtuu

Mikkelin syksyssä on kiinnostavia tapahtumia kulttuurin, historian ja urheilun ystäville. Poimi seuraavista tärpeistä ja Mikkelin kulttuurikohteista parhaat palat viihtyisään päivään Mikkelissä. Tapahtumien ohjelmat ja aikataulut tarkentuvat, joten varmista ne osoitteesta https://www.mikkelinyt.fi/.

Huone, jossa on vanha puinen kirjoituspöytä, lankapuhelin, sohva, kirjahylly ja seinällä maailmankartta.
Tähän Marsalkka Mannerheimin työhuoneeseen pääset tutustumaan Päämajamuseossa. 

Sodan ja rauhan keskus Muistissa Mikkelin keskustassa on ainutlaatuinen näyttely Suomen ja koko maailmankin mittakaavassa. Näyttelyssä teet aikamatkan toiseen maailmansotaan sen kokeneiden suomalaisten tarinoiden kautta. Virtuaaliteknologia tekee kokemuksesta todentuntuisen ja avaa ymmärtämään ihmisten valintoja ja kohtaloita. Näyttely on hyppäys jokaisen suomalaisen sukuhistoriaan vaikuttaneen sodan tuntuun ja tunnelmiin. Muisti on myös museokorttikohde.  

Nainen seisoo pimeässä kopissa virtuaalilasit päässä ja pitelee käsissään virtuaaliohjaimia.
Tiedekeskus Muistin näyttelyssä pääset eläytymään mm. Summan taisteluun.

Vanhan päämajakaupungin sotahistoriatuntemustaan voi syventää Päämajamuseossa sekä Jalkaväkimuseossa. Päämajamuseo on Muistin yhteydessä, joten sinne pääsee samalla lipulla.

Mikkelin teatterin syyskausi käynnistyy syyskuun alussa, ja ohjelmistossa on nauruhermoja kutkuttavia ja tunteita herättäviä näytöksiä sekä vierailuesityksiä. Satavuotias, perinteikäs teatteri sijaitsee vanhassa palolaitoksen rakennuksessa vajaan puolen kilometrin päässä Mikkelin torilta. Tutustu Mikkelin teatterin ohjelmistoon.

Jääkiekon ystäville vauhtia ja jännitystä on tarjolla Jukureiden lätkäotteluissa. Ottelukausi käynnistyy syyskuussa ja kotiottelut pelataan Ikioma Areenalla reilun kolmen kilometrin päässä Mikkelin torilta. Tutustu Jukureiden ottelukalenteriin.

Hyvää oloa syksyyn

Syksy on hyggeilyn aikaa. Kupponen kuumaa viihtyisässä kahvilassa ulkoilun jälkeen, maistuva lounas tai illallinen tunnelmallisessa ravintolassa, hellivä koko kehon hoito, rentoutumista lämpimissä kylvyissä ja mukavan päivän jälkeen köllähdys ihanan pehmeään vuoteeseen. Tähän kaikkeen, ja paljon muuhunkin, löydät mieleiset kohteet Mikkelin seudulla.

Kyyhkylän kartanosta, noin vartin ajomatkan päässä Mikkelin keskustasta, löydät rauhallisen hyvän olon keitaan Saimaan rannalla. Kartano tarjoaa monia mahdollisuuksia liikkumiseen sekä ulkona että sisällä, maistuvaa lähiruokaa, majoitusta joko historiallisessa kartanossa tai modernissa hotellissa, hemmotteluhoitoja ja saunaelämyksiä hotellin saunoissa tai rantasaunassa Saimaan rannalla.

Kylpylän huone, jossa on korituoli, muotoiltu kaakelipenkki ja pöydällä hedelmiä ja juomia.
Kyyhkylän kartanon hotelli Rusthollissa on viihtyisä spa-osasto. 

Kenkävero lähellä Mikkelin keskustaa on kaunis kartanomainen vanha pappila, jonka ravintola, kahvila ja pihapiirissa oleva myymälä palvelevat ympäri vuoden. Kenkäveroon kävelet Mikkelin torilta noin 20 minuutissa – sopiva kävelymatka, jonka jälkeen on mukava nauttia kahvilan ja ravintolan tarjonnasta ja tunnelmasta. Kenkäveron myymälän D.O. Shopista kannattaa käydä ostamassa paikallisten D.O. Saimaa -tuottajien parhaimmat herkut kotiin viemisiksi.

Vaaleanpunainen, iso puutalo, jonka kuistilla on valkoiset pylväät ja koristeltu yläosa.
Kenkäveron vanhan pappilan päärakennuksessa on viihtyisä, kartanomainen tunnelma. 

Mikkelin keskustan viihtyisät kahvilat

Näissä kahviloissa nautit hyvät kahvit tai kupin teetä sekä herkulliset, tuoreet leivonnaiset.

  • Mikkelin matkakeskuksen vieressä sijaitsevassa vanhassa juna-asemarakennuksessa olevassa Ravintola Vaihassa nautit maukasta kotiruokaa ja tulo- tai lähtökahvit.
  • Kauppakeskus Stellassa Mikkelin torin laidalla ostosten lomassa maistuu kahvit ja tuoreet leivonnaiset Siiskosen kauppahallin myymälässä tai Cafe Stellassa.   
  • Kauppakeskus Akselin Ramin Konditorian kahvila tarjoamat oman leipomon herkut vievät kielen mennessään. Kahvila on tunnettu myös erikoiskahveistaan ja laajasta teevalikoimastaan. Ramin Konditorian herkkuja on tarjolla myös pienessä, intiimissä kahvila Mikonkadussa osoitteessa Mikonkatu 8.

Uniikit majoituskohteet Mikkelissä

  • Tertin kartano tarjoaa syksylle majoituspaketteja kartanohotellissa herkullisten tarjoiluiden ja vaikkapa hemmotteluhoidon kera.
  • Jos haluat viivähtää päämajakaupungin historiallisessa tunnelmassa hieman pidempään, majoitu Huoneistohotelli Marjassa keskellä vanhaa kasarmialuetta lähellä keskustaa. Vuonna 1882 rakennetussa aliupseerien talossa on kymmenen viihtyisää huoneistoa.
  • Vastuullisia majoitusyrityksiä ovat mm. Sokos Hotelli Vaakuna Mikkelin keskustassa sekä Sahanlahti Resort Saimaan rannalla Puumalassa. Sahanlahti Resortin hotellissa ja tasokkaissa mökeissä majoitut keskellä upeaa Saimaan luontoa.

Tutustu myös muihin majoitusvaihtoehtoihin sekä kaupungissa että luonnon rauhassa.

Mikkelin seudun luontoreiteillä viihtyy myös syksyllä

Muista myös lukuisat luontoreitit Mikkelin keskustassa ja Saimaan seudulla. Niiltä saat iloista mieltä ja virkistystä keholle vuoden jokaisena aikana.