+358 44 794 5669 matkailu@mikkeli.fi
Takaisin

Saimaan Yöveden luonto, mystiikka ja villit maut valloittavat

Blogi

Saimaan Yövesi ja sen luonto ovat jääkauden lapsia. Tuhansien vuosien takaisista luonnonvoimista ja kivikautisesta elämänmenosta kertovat monet luonnon ihmeet ja esi-isiemme  kalliomaalauksiin ikuistamat viestit vuosituhansien takaa. 

Yöveden villiin mystiikaan ja makuihin voi tutustua esimerkiksi Uhkuan aistit herättävillä luontoretkillä tai vetäytymällä luovuuden äärelle Yöveden ateljeekotiin. Tarjolla on uskomattomia luonnon nautintoja ja elämyksiä.

Kahvikuppeja, joissa on jälkiruoka ja pinnalla tuoreita metsämansikoita.
Yöveden metsät tarjoavat mahtavia luonnon herkkuja. Kuva: Uhkua. 

 Yöveden ikiaikaisen luonnon ainutlaatuisuus lumoaa

Yövedellä voi nähdä monia  jääkauden muovaamia luonnonnähtävyyksiä ja esi-isiemme jättämiä jälkiä. Suuren Riuttasaaren edustalla sijaitsee Saimaan syvin kohta, Käenniemen kaivo, jolla on syvyyttä on yli 86 metriä. Mahtava jääkauden aikaansaannos on myös Tollonvuoren jylhä kallioalue, joka on Saimaa Geopark -kohde.

Iso moottorivene ajaa pitkin salmea, jonka molemmin puolin on korkeita kallioita.
Yöveden jylhät maisemat lumoavat. 

Yöveden rannalla Astuvansalmella sijaitsee myös mystinen, kuin nukkuvan jumalhahmon kasvojen sivuprofiilia muistuttava jyhkeä kallio. Tämän jääkauden muovaaman kallion on täytynyt tehdä vaikutus seudun asukkaisiin jo yli viisi tuhatta vuotta sitten. Paikka huokuu pyhyyttä ja sellainen se on epäilemättä ollut: todisteena siitä on noin 80 kalliomaalausta, joiden joukossa on muun muassa ainutlaatuinen “Astuvan Artemis”, jousta pitelevä naishahmo.

Yövedellä voi nauttia luonnontäyteisistä retkistä ja makuelämyksistä 

Uhkua Oy:n luoja ja luonto-opas Asta Aalto vie matkailijoita nauttimaan Yöveden luonnosta opastetuille melonta-, vene- tai patikointiretkille ympäri vuoden. 

– Yövesi on upeaa aluetta retkeilyyn ja täällä on todella paljon mahdollisuuksia luontoelämyksiin. Täällä on muun muassa kauniita melontareittejä kanavia pitkin Yövedeltä Louhivedelle, kuten esimerkiksi Vuolteen kaunis kanava. Tänne luonnon rauhaan pääsee tulemaan myös helposti, kertoo Asta.  

Uhkuan kestävällä tavalla toteutetut luontoretket kruunaa D.O Saimaa -keittiömestarin Ilkka Arvolan valmistama villi- ja lähiruoka-ateria luonnon helmassa. 

Elämysten järjestäminen luontoa kunnioittaen on molemmille sydämenasia. Vastuullisuus on toiminnan ohjenuora. Makumaailmassa korostuvat luonnon ja lähialueen raaka-aineet.

– Saimaan luonto ja sen antimet ovat arvokas asia, ja niitä haluamme välittää myös muille. Vaihtoehtoja kestävämpiin valintoihin löytyy ihan läheltä. Metsät tarjoavat marjoja, sieniä, monenlaisia villiyrttejä ja riistaa, ja järvikalaa pyydämme norppaystävällisillä pyydyksillä. Esimerkiksi järvikala on kestävimpiä proteiinin lähteitä siinä mittakaavassa, kun me sitä hyödynnämme, kertoo Asta.  

Mies ja nainen seisovat laiturilla moottoriveneen vieressä kesällä.
Asta Aalto ja Ilkka Arvola vievät retkeilijöitä nauttimaan luonnon antimista aidossa ympäristössä. Kuva: Uhkua. 

Luonto on vanhin keittiö - tämän lähemmäksi tuoreita ja aitoja makuja ei pääse 

Saimaan luonto on aarreaitta, joka tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia luoda nautintoja ruoan parissa.  

– Ruoan suhteen emme ole keksineet uutta, vaan olemme menneet nimenomaan perusasioiden äärelle ammentaen ympäröivästä luonnosta. Metsän ja vesien antimet itse hankittuna ovat kaikkein aidointa lähiruokaa, villiruokaa, jota Suomessa on syöty aikojen alusta asti, kun metsästäjä-keräilijät liikkuivat täällä Astuvansalmen maisemissa, sanoo Asta. 

Kun yhdistetään  luonnon raaka-aineet ja upeat lähituottajien tuotteet, saadaan lautaselle jotain ainutlaatuista. Useamman ruokalajin lounas tai illallinen luonnon helmassa on elämys kaikilla aisteilla: ympärillä kaunis maisema, luonnon äänet ja  tuoksut, ja silmien alla valmistuu mykistävä kattaus ikiaikaisen metsäkeittiön antimista.

Mies asettelee ulkona suurella pannulla paistettuja kalan paloja lautasille.
Huippukokin käsissä valmistuu upeat annokset mitä parhaimmassa maisemaravintolassa Yövedellä. Kuva: Uhkua.

 Uhkuan järjestämillä villiruokaillallisilla nautitaan huippuravintolan tasoisia gourmet-annoksia sesongin aineksista, esimerkiksi raikkaita alkupaloja järvikalasta, frittataa omien ankkojen munista, salaattia villiyrtein höystettynä, samettista metsäsienikeittoa, suussasulavia haukipullia ja ahvenrullia sekä jälkiruuaksi samana päivänä poimittuja metsämarjoja. 

Ateriakokonaisuus on uskomaton yhdistelmä raikkaita makuja metsästä, kasvimaalta ja Saimaan vesistä. Yhdessä nautittu ateria on myös yhteisöllinen kokemus, kun ennestään toisilleen tuntemattomat ihmiset kokoontuvat nauttimaan ruuasta yhteisen pöydän ääreen.

Ruokapöytä, jossa on leipää, yrttisalaattia ja muita alkupaloja ja juomia.
Monipuolinen kattaus luonnon antimia maistuu yhdessä nauttien. Kuva: Uhkua.

Yöveden Ateljeekodissa syntyy yhteys luontoon ikiaikaisessa miljöössä

Vahvan luontoyhteyden voi kokea myös yli sata vuotta vanhassa, hienossa ja tunnelmallisessa koulurakennuksessa Himalansaaressa, Ristiinassa. Tänne on syntynyt ainutlaatuinen luonnonrauhan kehto, johon voi vetäytyä rauhoittumaan ja vain olemaan. 

– Yöveden luonto metsineen on sielunmaisemani. Sen hiljaisuus ja rauha sekä alueen historia ja kulttuuri ovat täällä läsnä, myös tämän talon tunnelmassa, kertoo taiteilija ja Yöveden Ateljeekodin emäntä Katja Antonoff

Naisia istuu ruokapöydän ääressä kesäisenä iltana auringon paisteessa.
Yöveden Ateljeessa rentoudutaan, nautitaan ympäröivästä luonnosta ja hyvästä ruuasta. 

Yöveden Ateljeekoti sijaitsee vesiteitse noin reilun kilometrin päässä Astuvansalmen kalliomaalauksilta. Myös Himalansaaressa on nähtävissä merkkejä kivikautisesta elämänmenosta. 

– Himalansaari kohoaa korkeimmillaan 20 metriä Saimaan pinnan yläpuolelle, joten saari ollut ainoa mahdollinen asuinpaikka Saimaalla kivikaudella. Tänne on myöhemmin kehittynyt myös paljon maanviljelystä. Historia on täällä aistittavissa, kertoo Katja. 

Yöveden Ateljeekoti on yhdistelmä hiljentymistä, rentoutumista ja luovuutta

Ateljeekodissa järjestetään monenlaisia teemakursseja ja tapahtumia, kuten maalauskursseja ja kirjoitusretriittejä. Ateljeekoti ympäröivine metsineen on ihanteellinen paikka luovuuden virralle. 

– Tänne hakeudutaan juuri ympäristön ja sen ainutlaatuisen rauhan vuoksi. Suosittelen Yöveden Ateljeekotia ennen kaikkea ihmisille, jotka kaipaavat pysähtymistä sekä rauhoittumista omien ajatusten, luovuuden ja luonnon rauhan äärelle.

Palavia kynttilöitä, pino papereita sekä taustalla naisia, jotka istuvat pöydän ääressä.
Yöveden Ateljeekoti on ihanteellinen paikka vetäytyä nauttimaan olostaan idyllisessä miljöössä. 

Vajaan kilometrin päässä Yöveden rannalla sijaitsee myös 160-vuotias sauna, jossa Ateljeekodin kurssilaiset voivat nauttia saunomisesta ja uinnista Yöveden aalloissa. 

– Saunarakennus sijaitsee laivalaiturin vieressä. Siinä on aikoinaan odoteltu sisävesilaivan tuloa, saunottu ja uitu. Se on todella vanha ja tunnelmallinen rakennus.

Veden läheisyys on taiteilijallekin tärkeä elementti. 

– Istuskelen paljon rannalla. Siitä saa niin paljon, kun ei tarvitse tehdä mitään, voi vain istua, kuunnella ja katsella. Täällä voi tuntea yhteyden luontoon.