+358 44 794 5669 matkailu@mikkeli.fi
Takaisin

Saimaan ruualla on oma laatu- ja alkuperämerkki D.O. Saimaa

Syö & juo

Saimaan alueella lähiruokaan ja sen tuottamiseen suhtaudutaan suurella intohimolla. Saimaasta nostetut kalat, eteläsavolaisista metsistä poimitut marjat, pelloilta nostetut viljat ja kasvikset, yrtit sekä alueen lihat ovat ylpeyden aiheita Etelä-Savossa. Ne ovat puhtaita ja kullanarvoisia raaka-aineita. 

Saimaan alueella onkin ensimmäisenä Suomessa luotu alueellinen laatu- ja alkuperämerkki D.O. Saimaa. Merkillä leimatut raaka-aineet ja tuotteet ovat varmasti vastuullisia, korkealuokkaisia ja eettisesti valmistettuja.

D.O. Saimaa -alkuperämerkki kertoo korkean laadun ruokatuotteesta ja ruoan eettisestä valmistuksesta 

D.O. Saimaa –hankkeen asiantuntija, Chef of D.O. Saimaa, useissa ravintoloissa aiemmin keittiömestarinta toiminut Ilkka Arvola sanoo, että Etelä-Savon alueella tuotetaan raaka-aineita, jotka ovat omiaan palvelemaan korkealuokkaisten tuotteiden tekemistä. 

Täällä tuotetaan paljon luomua, joka palvelee premium-tekemistä. Myös esimerkiksi maitotuotteet ja lihantuotanto ovat korkealuokkaista tekemistä. On erikoistuttu naudanlihassa tiettyihin rotuihin ja meillä on myös kasvista, mitä ei muualta saa. 

Alkuperämerkkiin voi törmätä Saimaan alueella myös laadukkaissa ravintoloissa, jotka ovat sitoutuneet käyttämään D.O.Saimaa -merkin saaneita tuotteita. Nämä ravintolat arvostavat raaka-aineissaan alkuperää, puhtautta ja korkeaa laatua. 

Alkuperämerkillä varustetut tuotteet ovat paikallisen yhteisön kannalta hyvä valinta. D.O -Saimaa -tuotteet vaikuttavat positiivisesti ympäristöön ja luontoon. 

Esimerkiksi kuljetusmatkat ovat lyhyitä. Tiedämme, mistä raaka-aineet tulee, miten ja missä se on tuotettu. Vastuullisketju on auki. Ravintola voi kertoa, mistä tilalta raaka-aineet tulevat ja miten se on tuotettu. D.O. Saimaa –tuotteiden raaka-aineet tulevat oikeasti läheltä, eikä se ole sanahelinää, Arvola painottaa. 

Suomen sekä kansainvälisen mittapuun mukainen korkealaatuinen Saimaalla tuotettu lähiruoka tuo vauhtia myös alueen elinvoimalle.  

Etelä-Savoon matkaavat ihmiset hakevat täältä aitoja ja paikallisia kokemuksia. Korkealaatuine lähiruoka on juuri sitä. D.O. Saimaa –tuotteet vauhdittavat näin myös matkailua.   

Mallia otettu Etelä-Euroopasta

Lyhenne D.O. tulee englanninkielen sanoista designation of origin. Merkki kertoo siitä, että se on valmistettu tietyllä alueella korkeita laatukriteereitä käyttäen. Ilkka Arvola kertoo, että kirjainlyhenteen alkuperä on Etelä-Euroopassa ja sillä merkityt tuotteet ovat aiemminkin tehneet historiaa.  

Tunnemme hyvin esimerkiksi tiettyjen alueiden juustot tai viinit kuten esimerkiksi samppanja tulee Ranskan Champagne-maakunnasta. 

D.O. -alkuperämerkillä leimatut tuotteet ovat kansainvälisesti arvostettuja. Siksi myös Saimaan alueen D.O. -alkuperämerkillä varustetut tuotteet kiinnostavat kansainvälisesti. 

Alkuperämerkin myöntää asiantuntijaraati 

Saimaan alueella merkin saavista tuotteista päättää Etelä-Savon maakuntaliiton nimeämä asiantuntijaraati.  

Tuote tai raaka-aine saa D.O. Saimaa-alkuperämerkin, kun se täyttää raadin laatuvaatimukset. Tuotteen valmistus pitää olla korkealuokkaista ja noudattaa kestävän kehityksen periaatteita. Lisäksi tuotteen pitää täyttää gastronomiset kriteerit ja kantaa yhteiskunnallista vastuuta.  

Se tarkoittaa, että tuotannon pitää olla vastuullista ja läpinäkyvää. Esimerkiksi eläimiä pitää kohdella hyvin. Tämä ei toteudu esimerkiksi tehotuotannossa. 

Lisäksi tuote tai raaka-aine pitää olla tuotettu, käsitelty ja jalostettu noin sadan kilometrin säteellä Saimaan vesistöstä. D.O. Saimaa –tuotteet kertovat myös upeaa tarinaa Saimaan alueen raaka-aineiden perinnöstä ja alueen ruoan historiasta.