+358 44 794 5669 matkailu@mikkeli.fi
Takaisin

Saimaan luonnon piilevät helmet

Näe & koe

Mikkelin ja Saimaan seudun luontoreitit kutsuvat liikkumaan ja virkistymään upeaan Saimaan luontoon. Huikaisevien maisemien lisäksi seutu tarjoaa luontomatkailijan iloksi myös arvokasta kulttuurihistoriaa ja geologisia harvinaisuuksia. Tutustu vaikka Astuvansalmen kalliomaalauksiin Ristiinassa ja lähde Luonterille, sokkeloiselle ja erämaiselle Saimaan selälle Anttolaan. 

Luonteri 

Luonterin suuri selkä ja kallioiset saaret ovat yksi Suomen kauneimpia luontoalueita, ja se toimii myös yhtenä harvinaisen saimaannorpan kotisijoista. Tähän kauniiseen kohteeseen voi tutustua esimerkiksi meloen, veneellä tai Neitvuorelle kiiveten, ja matkan varrella voi pysähtyä vaikkapa Anttolan sataman kauniiseen kylämaisemaan syömään jäätelöt.

Tyyni järvi ja kallioisia saaria auringon laskiessa.
Kallioisia saaria on ripoteltu ympäri Luonterin selkää. 

Saimaa Unesco Geopark-kohteet 

Saimaan monivivahteinen luonto on täynnä aarteita! Siitä syystä alue saikin UNESCO Global Geopark-merkin, joka tarkoittaa sitä, että alue on merkittävä geologisuudeltaan, maisemiltaan ja kohteiltaan. Saimaa Geopark-kohteita on yhteensä 45 Mikkelin alueella, ja niiden helmet ovat esimerkiksi Astuvansalmen kalliomaalaukset sekä Neitvuori. 

Neitvuori ja Hiiden polut 

Neitvuori on yksi Etelä-Savon korkeimmista vuorista 184 m, jonka huippu on 110 m Saimaan pintaa korkeammalla. Neitvuorelta avautuu näkymät hyvällä säällä jopa kymmenien kilometrien päähän Luonterin saaristoon, sokkeloiselle Saimaalle.

Paikka tunnettiin ennen Hiidenvuorena, mutta sitä alettiin nimittämään Neitvuoreksi Isovihan aikaan venäläisiä paenneen neidon syöksyttyä alas jyrkänteeltä.

Näkymä korkealta kesäiseen järvimaisemaan ja metsäisiin saariin.
Neitvuoren huipulta on hienot näkymät Luonterille. 

Oravareitti Juvalla

Tämä 57 kilometrin pituinen perheille sopiva melontareitti sijaitsee Juvan ja Sulkavan välissä. Parhaimmillaan se on alkukesästä, touko-kesäkuussa, jolloin luonto alkaa heräilemään.

Kolme melojaa kanootissa, joka lipuu pientä jokea pitkin keväisen luonnon keskellä.
Oravareitti kiertelee idyllisessä järviluonnossa. Reitin varrella on muutamia helpohkoja koskiosuuksia. 

Repoveden kansallispuisto Mäntyharjun kupeessa

Verrattain suuret korkeuserot, korpimainen puusto sekä pienet metsälammet ovat seikkoja, jonka johdosta Repovesi onkin saanut lisänimen "pikkulappi". Jos mielit useamman päivän reissua, eikä teltassa yöpyminen innosta, on lähialueella myös muuta majoitusta. Puiston sisällä voi majoittua mm. vuokrakodassa.

Rokansaari Puumalassa

Tämä saari on kuin tuntematon paratiisi hiekkarantoineen ja mäntymetsineen. Keskellä Saimaalla sijaitsevaa saarta on lampi, jonka rannalla on vanha sauna. Turkoosin lammen rannalla saat myös loistavia kuvia Instagramiin! 

Nainen kävelee hienolla hiekkarannalla auringon paisteessa.
Rokansaarin rannat ovat hienoa hiekkaa.