+358 44 794 5669 matkailu@mikkeli.fi
Takaisin

Saimaa Hop On Hop Off -reitit kesällä 2023

Näe & koe

""

Saimaa Hop On Hop Off: Helposti ja ympäristöystävällisesti Saimaan seudun luonto- ja matkailukohteisiin! Hyppää kyytiin ja avaa aistit upealla järviluonnolle!

Osta retket verkkokaupasta!

Uudet Saimaa Hop On Hop Off -reitit starttaavat juhannuksen jälkeen. Takuulähtöisillä retkillä voit nousta esimerkiksi Mikkelistä Puumalaan vievään bussiin, joka pysähtyy muun muassa Anttolan satamassa, Pistohiekalla ja Sahanlahdessa. Bussi- ja laivakuljetuksen kyydillä pääset myös Saimaa Geopark -alueen suosituille retkeilyreiteille.

Tiesitkö, että yhteiskuljetusten avulla pienennetään matkailijoiden hiilijalanjälkeä verrattuna siihen, jos jokainen matkustaisi saman matkan omalla autollaan tai perämoottoriveneellään?

Mikä olisi parempi tapa tutustua Saimaan seudun upeaan luontoon ja nähtävyyksiin kuin lähteä valmiiksi paketoidulle päiväretkelle?  

KESKIVIIKON bussi-laivaretki Mikkelistä Puumalaan

Astuvansalmen kalliomaalaukset jyhkeän kallion seinämässä.
Astuvansalmen kalliomaalauksille kuljetaan Aino-laivan kyydissä. 

Keskiviikon bussi-laivaretkemme starttaa tilausajobussilla Mikkelistä klo 9:00. Ajamme Varkaantaipaleen kanavalle, jonka laiturista hyppäämme Aino-laivan kyytiin.

Risteilemme Kirkkotaipaleen kanavan kautta Astuvansalmen kalliomaalauksille, joka johdattaa vierailijan tuhansien vuosien takaisten ihmisten elämään. Astuvansalmen kalliomaalaukset ovat Pohjoismaiden laajin kalliotaidekokonaisuus, josta on löydetty noin 80 maalattua kuvaa.

Laivamatka kalliomaalauksilta Puumalaan kestää noin neljä tuntia, joten sinulla on ruhtinaallisesti aikaa nauttia kauniista Saimaan järviluonnosta ja laivan leppoisasta tunnelmasta. Laivan kahviosta voit ostaa virvokkeita ja maistuvan keittolounaan. Pidä silmät auki, saatat bongata sympaattisen saimaannorpan!

Seuraavat pysäkkimme ovat: Pistohiekka, Sahanlahti ja Puumalan satama (päätepysäkki). Voit jäädä mihin tahansa kohteeseen ja hypätä myöhemmin paluubussin kyytiin.

Tämä retki toteutetaan heinäkuussa keskiviikkoisin.

KESKIVIIKON bussiretki Mikkelistä Puumalaan

Näkymä ylhäältä mutkaiselle kapealle tielle, jonka molemmin puolin on järvenselkää ja pieniä kallioisia saaria.
Lietvedellä on viehättävät maisemat Saimaan selälle ja saaristoon.

Keskiviikon bussiretkelle lähdemme Mikkelistä klo 11:00. Ajamme Puumalaan upeaa matkailureittiä (Route 62) pitkin, läpi eteläsavolaisen maaseudun ja järvimaisemien. Yksi reitin upeimmista paikoista on Lietveden maisematie, joka on myös yksi Suomen kuvatuimmista maisemista. Yli viisi kilometriä pitkä maisematie kiemurtelee läpi saarien, luotojen ja Saimaa UNESCO Global Geoparkin alueen.

Pysäkkimme ovat Anttolan satamaPistohiekka, Sahanlahti ja Puumalan satama. Voit jäädä mihin tahansa kohteeseen viettämään leppoisaa kesäpäivää ja hypätä myöhemmin paluubussin kyytiin. Paluubussi ajaa takaisin Mikkeliin samaa reittiä.

Tähän retkeen on mahdollisuus yhdistää myös aktiviteetteja kohteissa, esimerkiksi saunomista ja uimista Pistohiekalla tai suplautailua Sahanlahdessa. Voit ottaa mukaasi myös oman polkupyörän, mikäli haluat pyöräillä osan matkasta.

Tämä retki toteutetaan keskiviikkoisin 28.6.–​16.8.2023.

TORSTAIN bussi-laivaretki Mikkelistä Puumalaan

Mies istuu terassilla ja katselee järvenselälle auringon paisteessa. .
Sahanlahti Resortin terassilla avautuu upeat näkymät Saimaalle. 

Torstain bussi-laivaretki starttaa klo 9:00 bussin kyydissä Mikkelistä Puumalaan pitkin maisematietä, Route 62:a, josta osa on Vihreän kullan kulttuuritietä.

Vinkki: Kulttuuritiehen voit tutustua äänitarinan muodossa, joten asenna puhelimeesi Glopas -sovellus. Paikkatietoon perustuva sovellus käynnistää tarinan automaattisesti, kun saavut reitille asetettuun navigointipisteeseen. Varaa mukaasi myös kuulokkeet niin voit kuunnella tarinaa ilman keskeytyksiä.

Reitin varrella olevat pysäkit ovat Anttolan satamaPistohiekka, Sahanlahti, Puumalan satama ja Liehtalanniemi.  Liehtalanniemessä on mahdollisuus vierailla omatoimisesti museotilalla, jossa pääsee aikamatkalle 1900-luvun alkupuolen saaristolaiselämään ja viimeisen isännän maailmaan. Tilalla on lampaita ja kanoja, opastettu luontopolku ja puucee. Museotilalla vierailun sijaan voit käydä kävelemässä opastetun luontopolun.

Museotilalla vierailun jälkeen sinulla on mahdollisuus piipahtaa omatoimisesti Hanhiniityssä ja/tai ravintola Niinipuussa. Okkolan rannan laiturista nousemme Kaunis Veera -laivan kyytiin ja risteilemme Lintusalon, Rokansaaren, Pistohiekan ja Sahanlahden kautta Puumalan satamaan. Voit jäädä sataman sijaan myös Pistohiekalle tai Sahanlahteen ja hypätä myöhemmin paluubussin kyytiin samaisesta kohteesta. 

Tämä retki toteutetaan torstaisin 6.7.–​17.8.2023.

TORSTAIN bussiretki Mikkelistä Puumalaan

Torstain bussiretkelle lähdetään Mikkelistä klo 9:00 ja retki jatkuu aina Anttolan sataman kautta Puumalan Lintusaloon (Nestorinranta) saakka. Ennen Lintusaloa pysähdymme Norppalaavulla, josta voit lähteä reippailemaan Norppapolulle. Norppapolku, Puumalan upein luontopolku kulkee kangasmaastossa, harjuilla, hiekkarannoilla ja rantakallioilla. Voit kulkea koko 13 km matkan kerralla tai valita kolmesta lyhyestä kierroksesta omasi (Kitulan lenkki 3 km, Kaivannon kieppi 4 km ja Kotkatsaaren kierros 2,8 km). Rengasreitin voi kiertää molempiin suuntiin. Myötäpäivään polku on hieman helppokulkuisempi.

Suositeltavat vierailukohteet Niinisaaressa ovat Liehtalan museotila, Hanhiniitty ja ravintola Niinipuu.

Nestorinrannassa voit puolestaan nauttia metsäpoluista, nuotiotulista, uimisesta, saunomisesta, kotieläinten seurasta, kalastuksesta ja pyöräilystä. Kesäkahviloissa voit maistella paikallisia herkkuja ja tutustua Nestorin ja norpan tarinaan.

Tämä retki toteutetaan torstaisin 29.6.–17.8.2023 välisenä aikana. 

TORSTAIN saaristoristeily Puumalasta

Nainen istuu laivan keulassa ja ihailee maisemia.
Saimaa-risteilyllä voi nauttia kauniista järviluonnosta. 

Mikä olisi mukavampi tapa viettää kesäpäivää, kuin risteillä labyrinttimaisella Saimaalla? Saaristoristeilylle voi lähteä joko Puumalan satamasta klo 12:00 tai Sahanlahdesta klo 12:45.

Saaristoristeily kestää puoli päivää, joten sinulla on ruhtinaallisesti aikaa nauttia kauniista Saimaasta ja laivan leppoisasta tunnelmasta. Laivan kahviosta voit ostaa virvokkeita ja pientä suolaista syötävää. Risteilemme norppavesillä, joten hyvällä onnella voit bongata saimaannorpan!

Astu laivaan ja avaa aistisi Saimaan järviluonnolle.

Tämä retki toteutetaan torstaisin 6.7.–​17.8.2023.

PERJANTAIN laiva-bussiretki Puumalasta Mikkeliin

Ihmisiä katsomassa Astuvansalmen kalliomaalauksia kallion juurella olevalta terassilta käsin.
Astuvansalmen kalliomaalauksia pääsee tarkastelemaan aivan kallion juurelta. 

Perjantain bussi-laivaretkemme alkaa Puumalan satamasta klo 9:30 Aino-laivalla. Kyytiin voit nousta myös Sahanlahdesta tai Pistohiekalta. Laivamatka Pistohiekalta Astuvansalmen kalliomaalauksille kestää noin 4 tuntia, joten sinulla on ruhtinaallisesti aikaa nauttia kauniista Saimaan järviluonnosta ja laivan leppoisasta tunnelmasta. Laivan kahviosta voit ostaa virvokkeita ja maistuvan keittolounaan. 

Astuvansalmen kalliomaalaukset johdattaa vierailijan tuhansien vuosien takaisten ihmisten elämään. Astuvansalmen kalliomaalaukset ovat Pohjoismaiden laajin kalliotaidekokonaisuus, josta löydetty noin 80 maalattua kuvaa. Aiheet ovat ihmis-, hirvi-, vene-, kala-, viiva- sekä kämmen- ja tassunjälkikuvioita.

Kalliomaalausten jälkeen risteilemme Kirkkotaipaleen kanavan läpi Varkaantaipaleen kanavalle, josta hyppäämme bussin kyytiin. Paluubussimme ajaa Mikkelin kautta takaisin Puumalaan.

Retki toteutetaan 7.7–28.7.2023.

LAUANTAISIN bussiretki Puumalasta Mikkeliin

Lauantaisin voit tehdä retken Puumalasta Mikkeliin ja viettää mukavan päivän Mikkelissä tutustuen torielämään Mikkelin torilla ja elämyksiin esimerkiksi Sodan ja Rauhan keskus Muistissa, Kenkäverossa tai Mikkelipuistossa

Bussi lähtee Puumalasta klo 10:00 ja Mikkelistä takaisinpäin klo 16:00. 

Retki toteutetaan 1.7.-12.8.

SUNNUNTAISIN bussi-laivaretki Mikkelistä Astuvansalmelle

Sunnuntain retkellä bussi starttaa Mikkelistä klo 11:15 kohti Varkaantaipaletta, jossa hypätään Aino-laivan kyytiin ja risteillään Astuvansalmelle. Perillä on aikaa tutustua  rauhassa komean kallion seinämään maalattuihin esihistoriallisiin kalliomaalauksiin. Aino-laiva kuljettaa meidät takaisin Varkaantaipaleelle, jossa nousemme bussiin kohti Mikkeliä. 

Sunnuntain retket toteutetaan 11.6.-30.7. Torstaina 20.6. ja sunnuntaina 23.7. retkelle lähdetään Mikkelin satamasta. 

Osta liput Hop On Hop Off -retkille verkkokaupasta

Liput retkille ostat kätevästi verkkokaupasta. Verkkokaupassa näet myös retkien tarkemmat aikataulut. 

Lataamalla ilmaisen sovelluksen syvennät elämystäsi kohteissa

Tutustu Vihreän kullan kulttuuritien tarinaan lataamalla mobiiliisi GLOPAS-sovellus. Astuvansalmen kalliomaalausten syntyyn, taustatarinaan ja symboleihin sekä Sahanlahden historiaan voit tehdä aikamatkan SALMI AR-sovelluksen avulla. Sahanlahdessa kierros kannattaa aloittaa Elsan leikkimökiltä. 

Ilmaiset sovellukset voit ladata Google Playsta tai iOS App Storesta ja ne voimivat parhaiten uusimmilla mobiililaitteilla. Sovellukset toimivat vain, kun olet kyseisessä matkakohteessa.