+358 44 794 5669 matkailu@mikkeli.fi
Takaisin

Saimaa Geoparkin uniikit nähtävyydet

25. lokakuuta 2023
Blogi

Lähdetään matkalle aikojen alkuun. Kuvittele mielessäsi, miten satoja miljoonia vuosia sitten muinaismeri peittää nykyisen Saimaan alueen. Sitten alkavat jääkaudet, joista viimeisimmän jälkeen mannerjää sulaa ja sulamisvedet kasaavat hiekkaa ja soraa vesialueen reunoille. Salpausselät syntyvät. Jään alta vapautunut maa alkaa kohota lännestä alkaen ja kallistua kohti kaakkoa työntäen valtavaa vesimassaa edellään.

Sitten rysähtää.

Salpausselän harjut murtuvat ja vesimassat valtaavat laajat maa-alueet syöksyen Vuoksen uomaa pitkin kohti Laatokkaa. Vedet asettuvat kallioiden ja harjujen väleihin ja Saimaa syntyy. Näin Saimaasta muodostui oma alueensa ja järvialtaansa, johon jäi uiskentelemaan myös saimaannorppa, jonka muut sukulaiset elelevät merialueilla.

Näkymä korkealta järvelle, jossa näkyy monenmuotoisia saaria ja niiden välissä mutkittelevia vesiväyliä.
Näkymät Neitvuoren laelta ovat huimat. 

Saimaa on houkutellut asukkaita aina

Saimaan vesireitit houkuttelivat seudulle ihmisiä noin 10 000 vuotta sitten. Täällä oli hyvät kalavedet ja metsistä löytyi riistaa. Luonnon muovaamat upeat hiekkarannat olivat mieleisiä asuinpaikkoja, ja vesitse pääsi liikkumaan paikasta toiseen. Rantakallioihin tuhansia vuosia sitten maalatut kalliomaalaukset kertovat muinaisten metsästäjien ja kalastajien elämästä. Yksi hienoimmista kalliomaalauskokonaisuuksista, ja samalla Pohjoismaiden laajin, löytyy Astuvansalmelta, Ristiinasta. Varhaisimmat kallioon piirretyt kuvat ajoittuvat noin 6 000 vuoden taakse, jolloin Vuoksi oli puhjennut ja veden pinta laskenut niin, että kallioon pääsi maalamaan jään päältä tai veneestä. 

Saimaa on luontoliikkujan paratiisi

Jääkauden voima näkyy myös korkeina kallioina, joita Saimaalla riittää. Vaikuttavin niistä on 184 metrin korkeuteen nouseva Neitvuori Anttolassa. Sieltä avautuu upeat näkymät kilometrien päähän Luonterin saaristoon ja metsämaisemiin. Neitvuori on hieno retkeily- ja patikointikohde, jossa riittää polkuja vaihtelevissa metsämaastoissa ja kalliorinteillä. Mikkelin ja Saimaan seutu tarjoaa retkeilijöille, pyöräilijöille ja melojille upeita reittejä luonnossa liikkumiseen.

Saimaa UNESCO Global Geoparkissa on uniikkeja nähtävyyksiä

Saimaa on tarjonnut tärkeän vesiväylän ihmisille ja kauppatavaroille tuhansia vuosia idän ja lännen välissä.  Vesiväylien varrelle on syntynyt ainutlaatuinen saimaalainen saaristokulttuuri kaupunkeineen ja kirkonkylineen, maaseutuelinkeinoineen ja ruokaperinteineen.

Näkymä korkealta järvelle, jossa on erikokoisia saaria ja joiden välissä seilaa risteilyalus.
Risteilyaluksen kyydissä Saimaan saariston ja vesiväylien monimuotoisuus paljastuu parhaiten. 

Unescon suojelema Saimaa Geopark avaa kävijöille alueen geologista, arkeologista ja kulttuurihistoriallista perintöä samalla kun se pyrkii kehittämään alueiden taloutta kestävästi. Geoparkissa saamme nauttia alueen rikkauksista: Saimaan upeasta saaristosta ja luontonähtävyyksistä, metsistä, puhtaista kalavesistä ja omanlaisesta ruoka- ja kulttuuriperinteestä.

Lähde tutustumaan Saimaan Geoparkiin

Saimaa Geopark kutsuu haltioitumaan Saimaan luontoon, kyliin ja kaupunkeihin.

  • Hyppää kyytiin päiväretkelle Astuvansalmen kalliomaalauksille.
  • Tutustu Mikkelin seudun luontoreitteihin ja Saimaa GeoParkiin.