+358 44 794 5669 matkailu@mikkeli.fi
Takaisin

Ruskaretki Saimaalle - jopa parempi kuin Lappi

Blogi

Joskus hyvää ei tarvitse lähteä etsimään kauempaa. Ruskaretki Saimaalle tarjoaa aistielämyksiä värikylläisessä luonnossa. Raikas, kirpakka syyspäivä, lämmintä juomaa termarissa ja evästä repussa. Siinä on ainekset hyvään ulkoilupäivään luontoreiteillä. Tässä muutamia reittivinkkejä sekä tärppejä Mikkelin seudulle.

Neitvuoren Hiijje silmukka ja Hiidenkierros Anttolassa

Saimaa GeoPark-kohde Neitvuori Anttolassa on 184 korkeuteen nouseva vuoren huippu, jonka laelta näkee pitkälle. Selkeällä säällä kellanoranssin ja syvän vihreän värittämä maisema avautuu jopa kymmenien kilometrien päähän Luonterin saaristoon.

Nainen istuu koiran kanssa korkean kallion laella ja katselee alas näkymiä sokkeloiseen saaristoon.
Neitvuoren laelta avautuu värikäs näkymä Luonterin saaristoon.

Neitvuoren reittivaihtoja ovat oranssilla maastoon merkitty Neitvuoren huipulle vievä Hiijje silmukka sekä punaisella merkitty Hiidenkierros. Hiijje silmukalle pääsee Hiidenmaan tilan viereiseltä pysäköintalueelta. Reitti on vajaan 4 km mittainen ja sen voi kiertää myös lyhyempänä noin 2,5 km pituisena kierroksena.

Pidemmälle 12 km mittaiselle Hiidenkierrokselle pääsee Hiijje silmukan reitin varrelta. Hiidenkierros sopii myös maastopyöräilijöille.

Molempien reittien varrella on näköala- ja taukopaikkoja, joissa voi tehdä nuotiotulet ja viettää evästaukoa. Hiidenkierroksen varrella on myös suojaisampi Hiidenkota.

Pidemmälle patikkareissulle mielivät voivat jatkaa Hiidenkierrokselta matkaa 10 km pituiselle reitille Pitkäjärven laavulle, 25 km pituiselle reitille Siikakoskelle ja aina Juvan kunnan puolelle ulottuvalle 55 km pituiselle Metsänväkitaipaleelle. Sen varrella oleva Enkelinpesä on erikoinen lippaluolasta ja parista kalliolohkareen läpi vievästä rakoluolasta koostuva luolaryhmä. Lippaluolan seinässä on nähtävissä punaisia, enkelimäistä ihmishahmoa muistuttavia jälkiä. Enkelinpesän kalliolipan alla on nuotiopaikka sekä penkkejä.

Vinkki syvempää luontokokemusta hakeville: Saimaan järviluonnon sydämeen voit lähteä myös oppaan johdolla. Tutustu esimerkiksi Anttolan ja Puumalan seudulla toimivan Opas Tiinan palveluihin.

Näin löydät Neitvuorelle

Anttolasta Neitvuorelle on reilut 20 km. Mikkelistä päin tullessa käänny ennen Anttolan taajamaa kantatieltä 62 vasemmalle Kokkosenlahdentielle. Jatka Ylivedentietä ja sitten Neitvuorentietä. Vuoren laelle on viitoitus. Neitvuoren juurelle, Hiidenlahteen johtaa myös venereitti ja siellä on retkisatama.

Sydänmaan reitti Anttolassa

Sydänmaan 5 km mittainen reitti Anttolassa kulkee vaihtelevassa metsäisessä maastossa sekä miljoonien vuosien muovaamilla kallioilla. Reitin varrella oleva Rakokallion kalliohalkeama, joka on myös Saimaa GeoPark -kohde, on hieno todiste Saimaan alueen kallioperän ainutlaatuisesta syntyhistoriasta. Lähes kaksi miljardia vuotta sitten muinaismeren pohjan kallioaines puristui vuoristoksi mannerlohkojen törmäyksessä. Vuoristo kului kuitenkin miljoonien vuosien kuluessa pois, ja vuorten pohjalta alkoi kohota eri kivilajien muodostamia kallioita. Mannerlohkojen törmäysten aiheuttamissa maanjäristyksissä kallioihin muodostui kuitenkin halkeamia, josta syntyi myös Rakokallio.

Tyttö ja poika katselevat kalliossa olevaa syvää halkeamaa.
Kallion keskelle repeytynyt halkeama on harvinainen historiallinen luonnonilmiö. 

Tämän enimmillään metrin levyisen ja 10 metriä syvän ja yhteensä noin 100 metriä pitkän kuilun pohja on osin kulkukelpoinen, mutta halkeamaan kiilautuneet lohkareet sulkevat reitin monessa kohtaa. Joidenkin kiilakivien alla on ahtaita ja vaikeakulkuisia luolia. Halkeamaan pääsee sen molemmista päistä.

Rakokallio on luonnonsuojelualuetta, joten nuotiota ja leiriä ei sen alueelle saa tehdä. Mäkilammen rannalla olevalla laavulla voi sen sijaan sytyttää nuotion ja yöpyä. Hyvät näkymät ympäröivään luontoon saa kiipeämällä Metsomäen näköalapaikalle.

Rakokallio tarjoaa retkeilijöille haastetta. Kuilun reunalla kannattaa olla varovainen, erityisesti liukkaalla kelillä. Retkeilyreitin läheisyydessä on lisäksi ampumarata, joten on hyvä pysytellä vain merkatuilla ja opastetuilla poluilla.

Näin pääset Sydänmaan reitille

Käänny Anttolan taajaman kohdalla tieltä 62 Sydänmaantielle ja heti vasemmalle Sipiläntielle. Jatka 1,1 kilometriä, jonka jälkeen käänny oikealle. Jatka 1,6 kilometriä.

Saimaan saaristo on huikeaa myös syksyllä

Puumalan seudulla saariston maisemia passaa ihailla myös syksyisissä väreissä. Pyöräilijöiden suosimalla Puumalan saaristoreitillä lauttayhteys Lintusalon ja Hurissalon välillä jää talvitauolle syyskuun lopussa, mutta muu osuus on aikatauluista vapaa.

Lietvedellä maisematie kiemurtelee kallioisten saarten ja luotojen lomassa. 

Puumalan keskustasta lähtee 13 km mittainen Norppapolku, Saimaa GeoPark -kohde sekin, joka vie keskelle Saimaan järviluontoa pitkin rantoja, kallioita ja kangasmaastoja. Rengasreitin varrella on opasteita, nuotiopaikka, käymälä, vedenotto ja upea esteetön laavu.

Sahanlahti Resortista ja Hylkeenlahdesta pääset Elsa Heporaudan polulle, joka sopii sekä pyöräilyyn että patikointiin. Lähtöpaikasta riippuen reitti on 22 tai 24 km pitkä ja se kulkee osin hiekkatietä ja osin metsäpolkuja pitkin.

Pidemmän kaavan mukaan kierrettäviä pyöräreittejä ovat Luonteri Pyöräilyn 40 km reitti ”Hinee” tai vaativampi, rankaksikin kuvattu, 95 km reitti. Ne kiertävät Luonterin ympäri järvenrantamaisemissa, metsäisten osuuksien ja kylien läpi, joten syksyn kauneutta pääsee ihailemaan koko matkan ajan. Tien pinnat ovat joko asfalttia, soraa, hiekkaa tai sepeliä.  Pidemmän reitin varrelle osuu myös lossikyyti, ja hyvä taukopaikka on Karihiekan kohdalla oleva nuotiopaikka. Saimaan maisemia voi nousta ihailemaan Kaarna-, Kuva-, tai Rapiovuorelle.  Reitin lähtö- ja päätepisteenä toimii hyvin Saimaanranta Resort by Anttonlanhovi, jossa voi yöpyä, ruokailla sekä elvyttää kipeitä lihaksia kylpyläosaston lämpimissä vesissä, saunan löylyissä ja hemmotteluhoidoissa.

Repoveden kansallispuistoon patikoiden, pyörällä tai vaikka meloen

Mäntyharjun keskustasta lähtee maastopyörä- ja patikointireitti vaihteleviin metsäisiin maisemiin kohti Repoveden kansallispuistoa. Matkalla on lukuisia järviä ja lampia, korkeita mäkiä, jylhiä kallioita ja jopa kalliomaalauksia, joten nähtävää riittää.

Metsäisillä poluilla maastopyöräily tuo vaihtelua matkantekoon.  

Patikointireitti on janamainen 33 km pituinen reitti, joka sopii ympärivuotiseen käyttöön. Patikointireitin lisäksi reittiverkostoon kuuluu myös maastopyörä- ja melontareitti. Myös melontareitille pääsee aivan Mäntyharjun keskustasta.

Mäntyharju-Repovesi -maastopyöräilyreitti vie Mäntyharjulta Repoveden kansallispuistoon ja takaisin polkuja ja metsäteitä pitkin. Esimerkiksi Lapinsalmen parkkipaikalle kertyy matkaa 48 km ja Orilammen majalle 57 km. Orilammella voi myös yöpyä.

Maastopyöräreitti on merkitty puihin sinisellä, mutta jos haluaa ajaa reitin osin rengasreittinä kannattaa Lapinsalmen pysäköintialueen ja Orilammen välinen osuus suunnistaa GPS-paikantimen avulla. Kansallispuiston alueella maastopyörällä on sallittu ajaa vain huoltoteitä pitkin.

Lähditpä reitille jalan tai pyörällä, sen voi kulkea osissa yöpyen matkan varrella. Yöpymispaikkoja on noin 20 km ja laavuja tulipaikkoineen noin 10 km välein. Matkosmäen laavulla on myös retkeilijöille tarkoitettu puusauna. Kaikilla laavuilla voi yöpyä ilmaiseksi ilman varauksia. Reitin varrella, noin 18 km kohdalla voi majoittua myös vanhan myllytilan, Linkkumyllyn, mökeissä.

Näin pääset Repoveden reitille Mäntyharjulta

Reitti alkaa Mäntyharjun liikuntahalli Kisalan pysäköintialueelta (Urheilutie 1). Mäntyharjulle pääse myös junalla – juna-asemalta on matkaa Kisalaan vajaa kilometri.

Lisätietoja reiteistä löydät Visit Mäntyharjun sivuilta.

Järviluontoa keskellä Mikkeliä Saimaa Central Parkissa

Syksyn kauniista väreistä pääset nauttimaan Mikkelin keskustan läheisyydessä Saimaa Central Parkissa.  

Urpolan luontokeskuksen vierestä lähtee mukava joen vartta kulkeva koko perheen luontoreitti, joka kiertää vanhan myllyn kautta.

Kaihun kierros kiertää 2,5 matkan harjukannaksella Saimaan rannalla lähellä Kenkäveroa, jossa on mukava poiketa ravintolassa tai ostoksilla. Reitti soveltuu kaikenikäisille. 

Lisää tekemistä ruskaretkellä

Luontoretkien vastapainoksi Mikkeli tarjoaa myös kulttuurielämyksiä. Tässä muutama vinkki:

  • Mikkelin seudun museoissa tutustut vuosisataiseen Saimaan seudun elämänmenoon sekä päämajakaupungin sotahistoriaan.
  • Sodan ja rauhan keskus Muisti vie vuorovaikutteiselle virtauaalimatkalle ihmisten kokemuksiin toisesta maailmasodasta.
  • Suuria tunteita Mikkelin teatterin voi kokea esityksissä.
  • Jukurien jääkiekko-otteluissa riittää jännitettävää.

Makuja ja kotiinviemisiä matkan varrelta

Luontoelämysten lisäksi mukavia muistoja ja makuja ruskamatkaltasi löydät seuraavista paikoista:

  • Sahanlahti Resortin ravintoloissa syöt hyvää paikan päällä valmistettua lähiruokaa. Lähes kaikki ravintoloiden käyttämät raaka-aineet ovat laadukkaita D.O. Saimaa -tuotteita.
  • Ollinmäen viinitila Anttolassa sekä Tyryn Viinitila Mäntyharjulla valmistavat ja myyvät kotimaisista marjoista ja hedelmistä tehtyjä viinejä, kuohuviinejä ja siidereitä.  
  • Kenkäverossa Mikkelissä syöt tunnelmallisessa pappilaravintolassa ja Kenkäveron myymälän D.O. Saimaa shopista voit ostaa mukaasi Saimaan parhaita herkkuja.
  • Mikkelissä Tertin kartanon kahvilan lounaalla nautit sesongin maistuvaa lähiruokaa kartanon oman puutarhan ja lähituottajien antimista. Kartanon kaupassa myydään kartanon herkkuja ja säilykkeitä myös mukaan.