Takaisin

Ruokamatka Saimaalle – 5 annosta, joita et saa Helsingistä etkä Roomasta

28. toukokuuta 2025
Blogi Syö & juo

Etelä-Savo ei ole vain järvimaisemien ja mökkilomien unelmakohde – se on myös ruokamatkailijan aarreaitta. Tänä kesänä paikalliset, Saimaan gastronomiaan vihkiytyneet ravintolat tuovat pöytään parhaat annoksensa, joissa maistuu kaskikansan ja herraskartanoiden ruokaperinteet ripauksella kansainvälisiäkin tuulahduksia. Annosten herkullisuuden ja korkean laadun takeena ovat D.O. Saimaa -laatumerkin saaneet korkealaatuiset raaka-aineet ja ruokatuotteet, suoraan Saimaan alueelta. 

Tässä viisi herkullista syytä hypätä autoon, junaan tai pyörän selkään ja suunnata kohti Saimaan makuja. 

Tertin kartanon kuhaa Provence.

Tertin kartano tarjoaa makumuistoja Saimaan ja Provencen rannoilta 

Mikkelin kupeessa sijaitseva Tertin kartano on perheyritys ja historiallinen vierailukohde lähes 50 vuoden ajalta.Tertti vaalii paikallisia raaka-aineita ja eteläsavolaista vieraanvaraisuutta historiallisessa kartanomiljöössä. 

Tertin kesän D.O. Saimaa-annos on osa kartanoravintolan juhlapöytää: Kuhaa Provence, jota ovat innoittaneet Saimaan puhtaat maut, oman puutarhan yrtit ja Provencen maaseudun porisevat herkkukattilat. 

– Annoksessa yhdistyy Saimaan kuha, kartanon keittiön kädentaito ja ripaus ranskalaisen maaseudun charmia. Paikallisen Järvi-Suomen Kalatuotteen kuha saa rinnalleen paahteisia makuja ja runsaasti oman maan yrttejä, kertoo Tertin keittiömestari Antti Ukkonen

D.O. Saimaa -annoksen hinta on 54 € ja se sisältää kartanoravintolan yli 50 makuelämyksen kesäpöydän. 

Kenkäveron karitsanmakkara-annos.

Kenkäveron D.O. Saimaa -karitsanmakkara-annoksessa maistuu rakkaus tekemiseen 

Kenkäveron ravintola suosii D.O. Saimaa-tuotteita ja lähialueen tuottajia, ja kaikki valmistetaan paikan päällä – myös kahvilan leivonnaiset. 

Kesän D.O. Saimaa -annos karitsanmakkarasta sai alkunsa Kenkäveron keittiömestari Juho Huurreoksan vierailusta Putkisalon lammastilalla: 

– Vierailuni Putkisalon kartanossa teki lähtemättömän vaikutuksen. Upeasti hoidetut tilat, yrittäjien vahva omistautuminen työlleen ja historiallisen kartanon ympäristö veivät jalat alta. Rakkaus tekemiseen välittyy suoraan vatsaan saakka! 

Vierailu ja korkealaatuinen karitsanliha inspiroivat Kenkäveron kesäisen annoksen kehittelyn. Maukasta karitsanmakkaraa täydentävät D.O. Saimaa -tuottajien raaka-aineista valmistetut lisukkeet: lämmin perunasalaatti Vertin tilan luomuperunoista, Kalliolan luomuhapankaali, aromikas yrttiöljy ja makeansuolainen sipulihilloke. 

Kenkäveron karitsanmakkara-annoksen hinta on 19 €. 

TeaHouse of Wehmaisin skonssikattaus.

TeaHouse of Wehmaisin skonssien ja teen kesäinen liitto 

TeaHouse of Wehmais Juvan kartanomiljöössä on teehuone-bistro, joka on yhdistänyt suomalaista teekulttuuria ja lähi- ja luomuruokaa vuodesta 2010. Vanhaan hevostalliin rakennetussa tunnelmallisessa tilassa tarjoillaan sesongin mukaisia, paikallisista raaka-aineista valmistettuja teekattauksia. 

Kesän D.O. Saimaa -annoksemme on skonssikattaus, jossa yrtti-juuresskonssi tarjoillaan haukimoussen, TeaHousen teevoin ja coleslawn kera. Makean vaniljaskonssin seurana on kermavaahtoa, paikallisen tuottajan marjahilloa sekä TeaHousen lemon curdia. Kattauksestamme löydät Rapion myllyn, Kerimäen kalafileen, Järvikylän, Pyyn tilan, Salmelan tilan sekä Marjatila Teittisen tuotteita. Teen voi valita vapaasti TeaHousen runsaasta teevalikoimasta, kertoo ravintolapäällikkö Anni Tuokko TeaHouse of Wehmaisista. 

TeaHousen D.O. Saimaa -skonssikattauksen hinta on 20 €/hlö. 

Ravintola Niinipuun savolainen mustikkakukko.

Ravintola Niinipuun perinteinen savolainen mustikkakukko 

Puumalassa, Niinisaaressa Saimaan rannalla sijaitsevan ravintola Niinipuun jälkiruokalistan helmenä loistaa tänä kesänä savolainen mustikkakukko, joka on saanut nyt myös EU:n nimisuojan. Mustikkakukossa yhdistyvät Savon alueelle ominainen marjojen keruukulttuuri ja ikivanhan kaskeamisperinteen juurruttama rukiin monipuolinen käyttö. Leipomisessa käytetään Rapion Myllyn ruis- ja ohrajauhoja. 

– Mustikkakukossa kohtaavat lämmin kukko ja kylmä vaniljajäätelö. Se on loistava kombo! Tämä jälkiruoka on niin kotimaisten kuin kansainvälisten vieraiden suosikki. Onhan villimustikka hyvän maun lisäksi loistavaa superruokaa. Monet sanovatkin, että aina on vatsassa tilaa mustikkakukolle, mainitsee Okkolan lomamökkien ja ravintola Niinipuun yrittäjä Paula Okkola

Mustikkakukkoja pääsee tekemään myös itse Okkolan emännän Paulan mustikkakukkopajassa. 

Ravintola Niinisaari tarjoaa savolaista mustikkakukkoa hintaan 11 €. 

Sahanlahti Resortin aamiainen.

Sahanlahti Resortin aamiaisella yhdistyy paikalliset D.O. Saimaa -maut ja kuvaukselliset näkymät Saimaalle 

Sahanlahti Resort on elämyksellinen matkailukohde Saimaan rannalla, jossa yhdistyvät luonnon rauha, paikallinen ruokakulttuuri ja sydämellinen palvelu. Sahanlahden aamiainen on tunnettu muun muassa yön yli haudutetusta Rapion Myllyn ohraryyneistä tehdystä uunipuurostaan, tuoreista karjalanpiirakoistaan sekä Kalakontin savustamista Saimaan muikuista. Aamiainen tarjoillaan kesällä päivittäin ravintola Koskivahdissa, jossa Saimaalle avautuvat kauniit maisemat ovat osa elämystä. 

– Halusimme koota upeat D.O. Saimaa -tuotteet päivän tärkeimmälle aterialle. Tarjoilemme seisovasta pöydästä aamiaiselle laajan valikoiman itse valmistettuja herkkuja D.O. Saimaa -tuottajien raaka-aineista. Kokkimme valmistavat ruoat rakkaudella alusta asti, myös leivät leivotaan omassa leipomossa. Hyödynnämme lisäksi sesongin villiyrttejä ja luonnon antimia, kertoo Sahanlahti Resortin emäntä ja yrittäjä Jaana Kuivalainen

D.O. Saimaa -tuotteet ovat tärkeä osa Sahanlahti Resortin toimintaa ja ruokafilosofiaa. 

– Meille on tärkeää tarjota vieraillemme aitoja makuja ja kokemuksia, jotka heijastavat alueemme identiteettiä ja arvoja. D.O. Saimaa -tuotteet kertovat sitoutumisestamme kestävään kehitykseen, paikallisten tuottajien tukemiseen ja ympäristön kunnioittamiseen. 

Sahanlahti Resortin aamiaisen hinta on 22 € ja se on kesällä tarjolla päivittäin. 

Tee kesästäsi makumatka Saimaan gastronomiaan 

D.O. Saimaa -laatumerkin saaneet raaka-aineet ja ruokatuotteet ovat parasta ja herkullista juuri Saimaan alueelta. Ruoalla on alkuperä – matka pellolta, metsästä tai järveltä lautaselle – ja maku, joka syntyy intohimosta alueen ruokaan ja perinteisiin. Pienuudessa piilee suuruus: alueen pientuottajat tekevät käsityönä ruokatuotteita, joilla on pitkät perinteet. Ja se maistuu. 

Lue lisää D.O. Saimaa -tuotteista ja yrittäjistä.