+358 44 794 5669 matkailu@mikkeli.fi
Takaisin

Paula Okkola, Okkolan lomamökkien ja ravintola Niinipuun yrittäjä

Paikalliset suosittelevat

Olen 60-vuotias Okkolan Lomamökkien yrittäjä Saimaan rannalta, Puumalan Niinisaaresta, noin 70 km päässä Mikkelistä. Rakastan Saimaata ja Puumalaa, ja erityisesti Niinisaaren miljöötä ja tunnelmaa. Opiskelin aiakanani matkailualaa Mikkelissä ja eräänä päivänä vierailin kämppäkaverini vanhempien luona täällä Niinisaaressa, jossa tapasin hänen veljensä – se oli rakkautta ensi silmäyksellä. 

Rakkauden ja ainutlaatuisen Niinisaaren innoittamana jätin vakituisen työni ja muutin tänne jatkamaan perheyritystä. Ja tällä tiellä olen edelleen. 

Huolehdin 17 mökistä, aktiviteeteista ja ravintolasta, ja ilokseni poikani Aapo on liikekumppanini. Tyttäreni asuu perheineen Helsingissä. Kun yrityksen johtamiselta joudan, vietän aikaa kahden koirani, Pompun ja Hilman, kanssa.  

Niinisaaressa asuminen ja eläminen on sanoinkuvaamattoman hienoa – täällä on tiivis, 40 ihmisen kyläyhteisö, koskematon luonto ja Saimaan rauha. Ne tekevät tästä paratiisinomaisen paikan, mistä myös vieraat usein antavat kiitosta. 

Vinkkini Mikkelin seudulla matkaaville: 

  1. Syö ravintola Niinipuussa Puumalassa. Loimutettu kirjolohi ja itse leipomamme ruisleipä ovat lähiruokaa parhaimmillaan. Kirjolohi tulee muutaman kilometrin päästä ja valmistetaan ravintolan takapihalla. Leivon ruisleivän 40 vuotta vanhaan juureen, perinteiseen tapaan! Se on todellista paikallista makuperinnettä!
  1. Patikoi Norppapolulla ja käy Suomen kauneimmalla laavulla. Norppapolku on 13 km pitkä koko perheen ympärivuotinen reitti, jolla voi tutustua Saimaan upeaan luontoon ja maisemiin. Polku kiertää vaihtelevissa maastoissa, vuoroin metsässä, kallioisilla rannoilla ja kosteikoissa. Polku on myös Saimaa Geopark -kohde. Siitä voi kiertää myös lyhyemmän, esimerkiksi  2.8 km, 3 km tai 4 km, pätkän. Suurin osa polusta on helppokulkuista, mutta sen varrella on joitakin jyrkkiä kallioita, jotka eivät sovellu liikuntarajoitteisille. Retken päätteeksi kannattaa suunnata uudelle, viihtyisälle laavulle, jossa on kolme tulentekopaikkaa ja polttopuita. Laavu sijaitsee lähellä pysäköintialuetta ja siellä on myös WC. Hieno paikka viettää eväshetkeä!

  1. Puumalan saaristoreitti sähköpyörällä. Tämä 60 km pitkä reitti on yksi Suomen kauneimmista pyöräilyreiteistä. Se kiertää Saimaan rantoja, ja kahdessa kohtaa vesistö ylitetään lautalla. Reitin varrella on useita hiekkarantoja, siltoja, pengerteitä, Saimaa Geopark -kohteita, ravintoloita ja kahviloita. Hyvällä onnella saattaa nähdä vaikka saimaannorpan paistattelemassa auringossa. Sähköpyöriä voi vuokrata Saimaa Bikesilta.  

  1. Käy Liehtalanniemen museotilalla. Tutustu, millaista elämänmeno oli Saimaan saaristossa 1900-luvulla. Vanhalla maatilalla tepastelee kesäisin myös lampaita ja kanoja. 

  1. Osallistu piirakkapajaan. Okkolan piirakkapajassa opit tekemään herkullisia karjalanpiirakoita perinteisellä tavalla suvun vanhan reseptin mukaan. Opetan leipomisen niksit kädestä pitäen kotonamme Niinisaaressa, maalaistalon tuvassa. Samalla voit tutustua maaseutuyrittäjyyteen, paikallisiin makuihin ja aitoon eteläsavolaiseen vieraanvaraisuuteen. Vaikka et haluaisi itse leipoa, kannattaa tulla maistamaan näitä suussa sulavia piirakoita. Taatusti hyvää!

  1. Puumalan satama ja näköalahissi. Kesäaikaan Puumalan satama on kokemisen arvoinen vierailukohde. Sataman kojuissa myydään paikallista ruokaa, tuoreita aineksia sekä käsitöitä. Sillan kupeessa olevasta näköalahissistä on mahtavat maisemat yli koko kylän ja pitkälle Saimaalle. Täydellinen paikka ihailla hienoa auringonnousua tai -laskua!

  1. Norppa- tai tarinaristeily Ekopaatin kyydissä. Toukokuusta kesäkuun puoliväliin on paras sesonki bongata saimaannorppa. Silloin kannattaa lähteä norpparisteilylle Ekopaatin kyydissä. Risteily lähtee Okkolan rannasta, josta kippari Arto vie osallistujat parhaille norpanbongauspaikoille ja kertoo mukavia tarinoita norpasta. 

  1. Saimaa Canoeingin opastettu melontaretki Rokansaareen. Rokansaari on kuulu mahtavasta luonnostaan ja hiekkerannoistaan, se on kuin paratiisi.  Saareen kauneuteen voi tutustua ekologisesti Saimaa Canoeingin melontaretkellä. Heillä on Sustainable Travel Finland merkki osoituksena vastuullisesta toiminnasta. Retki sopii sekä aloitteleville että kokeneemmille melojille. 

  1. Mökkielämää paikalliseen tapaan. Uiminen Saimaa kirkkaissa vesissä sekä saunominen koivuvastalla vihtoe ovat mitä aidoimpia paikallisia elämyksiä. Laiturilla voi vain istuskella ja kuunnella lintujen laulua ja hiljaisuutta. Se on ihan parasta paikallista meditaatiota. 

  1. Tutustu Saimaa Geopark -kohteisiin. Käy esimerkiksi Loketon onkalon luolissa, jotka ovat myös Saimaa Geopark -kohde. Paikan erikoiset kalliomuodostelmat ja vehreys ovat näkemisen arvoisia.