+358 44 794 5669 matkailu@mikkeli.fi
Takaisin

Parhaat Taste Saimaa -ruokaelämykset ja tapahtumat koet Mikkelin seudulla

9. huhtikuuta 2024
Blogi

Lähiruoka on Mikkelin seudulla ykkösjuttu! Laadukkaat ja puhtaat raaka-aineet ja luonnon antimet tulevat läheltä ja sen voi myös maistaa ravintoloiden herkkupöydissä. Niissä yhdistyvät vuosisataiset perinteet, puhtaat luonnon antimet sekä alueen pientuottajien laadukkaat raaka-aineet ja tuotteet.

Saimaan seudulta tulevat korkealaatuiset raaka-aineet ovat saaneet myös Suomen ensimmäisen, alueellisen Designation of Origin -alkuperä- ja laatumerkin, D.O. Saimaa -merkin. Herkullisesta ruokakulttuurista kertoo myös Tertin kartanon saama kansainvälinen tunnustus: National Geographic listasi Tertin yhdeksi maailman 21 parhaimmista ruokakohteista vuonna 2024.

Saimaa European Region of Gastronomy -juhlavuonna 2024 upeita, rikkaasta itäsuomalaisesta perinteestä ja Saimaan luonnosta kumpuavia makuelämyksiä voi nauttia ympäri Saimaata. 

Lähde kokemaan seudun herkullisimmat elämykset! 

Seuraavat kohteet ja ravintolat ovat reissun väärti

Tässä erinomaisia reissukohteita herkuttelijoille Mikkelissä ja lähiseudulla.  

Saimaa Gastronomy -kohteet tarjoavat parasta lähiluonnosta ja paikallisilta tuottajilta

Saimaa Gastronomy -kohteet Sahanlahti Resort Puumalassa, TeaHouse of Wehmais Juvalla, Tertin kartano Mikkelissä ja PihlasResort Joroisissa ovat kukin lähiruokaan vihkiytyneitä ravintoloita, joiden menut saattavat vaihtua jopa päivittäin sen mukaan, mikä kasvimaalla on kulloinkin parhaimmillaan, mitä saatiin aamulla verkoista, onko tuoreiden marjojen ja sienten sesonki tai kenties riistakausi. 

Vinkki makumatkailijoille! Saimaa Gastronomy -ravintoloiden herkkupöytiin pääsee kesällä 2024 Saimaa Hop On Hop Off -bussiretkellä Helsingissä. “Herkkusuiden rengasmatka Saimaalle” järjestetään 29.5. ja 21.8.2024.    

Sahanlahti Resortissa nautitaan Saimaan makuja ja avotuliherkkuja

Saimaan rannalla sijaitsevan Sahanlahti Resortin artesaaniravintoloiden sesongeittain vaihtelevissa menuissa loistavat paikallinen kala, liha ja lähiviljelijöiden pelloilta tulevat kasvikset. Ruoka, maisemat, aktiviteetit järviluonnossa ja viihtyisät majoitusvaihtoehdot tarjoavat matkailijalle elämyksen jos toisenkin. 

Mies pöytien ääressä terassilla, josta on näkymät Saimaalle.
Ravintola Koskivahdin terassilla hyvän ruoan kruunaa kauniit maisemat Saimaalle.

Vinkki makumatkailijoille! Sahanlahden “Kyökin kautta” -teemaillalliset, maanantaista lauantaihin tarjoiltavat Saimaan makuja -menut sekä sunnuntaipäivien Sunday roastit Ravintola Koskivahdissa sekä Rantamakasiin BBQ-herkut ovat kesäisen päivän kohokohtia. 11.–14.9.2024 helsinkiläinen huippuravintola Finnjävel vierailee Sahanlahdessa, jossa molempien ravintoloiden keittiömestarit tarjoilevat kuuden ruokalajin illallismenuita sekä kolmen ruokalajin lounasmenun. Paikat "Liian paljon hyvvee on ihanoo" -makuelämyksiin kannattaa varata etukäteen. 

TeaHouse of Wehmais on teen ystävien mekka historiallisen kartanon pihapiirissä

TeaHouse of Wehmais on erikoistunut englantilaiseen teeperinteeseen, jossa yhdistyvät laadukkaat teet, suolaiset ja makeat teehuoneen herkut sekä kartanomiljöön tunnelma. TeaHousen TEE- ja herkkumyymälässä on myynnissä koko TeaHousen teevalikoima, teetarvikkeita sekä teehuoneen ja paikallisten tuottajien valmistamia herkkuja.

Pöydällä viinilaseja, jossa on erilaisia teelaatuja.
TeaHouse teemaisteluissa maistellaan eri teelaatuja ja opitaan, minkä ruoan pariksi teet sopivat. 

Vinkki teen ystäville! Vuoden mittaan järjestetään teelaatujen maisteluita ja perinteisiä skonssibuffeita, joissa teen makumaailmaan pääsee tutustumaan syvemmin.

Tertin kartanon runsas juhlapöytä on maan- ja maailmankuulu

Tertin kartano tuo Kartanoravintolan juhlapöytään oman maan antimet ja lähituottajien tuotteita kymmeniksi upeiksi makuelämyksiksi eri sesonkeina. Kansainvälisestikin tunnustettu Tertti on jalostanut peltojen, kasvimaiden ja puutarhojen antimet myös laadukkaiksi gourmet-tuotteiksi, joita voi ostaa myös mukaan. 

Kartanoravintolan lisäksi samassa pihapiirissä sijaitseva Puutarhakahvila tarjoaa runsaan buffet-pöydästä päivittäin kesäisin. 

Ruokapöytä, jossa vadillinen kylmiä kala- ja liharuokia.
Paikallinen kala, lähituottajien liha ja kasvikset sekä oman puutarhan antimet ovat keskiössä Tertin kartanon ruokapöydissä.

Luonnon täydellistä luksusta PihlasResortissa 

Ekologinen luksusresort PihlasResort keskellä luonnon rauhaa tuo luonnon pöytään ravintola Siimeksen gourmet-annoksissa. Ravintola vaalii menuissaan lähiluonnon antimia sekä alueen ruokaperinteitä ja luo niistä uusia ja yllätyksellisiä makuelämyksiä. 

Tapahtumavinkki! Saimaa Gastronomy -viikonloppuna 24.-26.5.2024 PihlasResortissa tarjoillaan kesän ensimmäisiä luonnon makuja, mahdollisuuksia hemmotteluun sekä musiikkinautintoja.  

Historiallinen Kenkävero Mikkelin keskustan tuntumassa tarjoaa hurmaavia makuja pappilan perinteitä kunnioittaen

Kenkävero kävelymatkan päässä Mikkelin torilta tarjoaa pappilaravintolassaan ja kahvilassaan paikallisista raaka-aineista valmistettuja annoksia ja oman leipomon leivonnaisia ympäri vuoden. Sesongeittain tarjolla on runsaita menuita, joissa hyödynnetään myös oman puutarhan yrttejä. Saimaan aidoimpia makuja voi maistella esimerkiksi D.O. Saimaa -menulla, jossa raaka-aineina on käytetty D.O. Saimaa -lähiruokatuotteita.

Pioneja puutarhassa ja taustalla näkyy komea puinen vanha pappilarakennus.
Kenkäveron puutarha on kesällä kukoistuksessaan. 

Tapahtumavinkki! Kenkäveron Käsityömarkkinoilla 4.-5.7.2024 sekä Sadonkorjuumarkkinoilla 31.8.2024 on myynnissä runsaasti paikallisia tuotteita. Myös Pappilaravintola ja kahvila ovat avoinna herkuttelijoille. 

Mikkelin herkullisimpia ravintoloita

Mikkelissä kannattaa poiketa lounaalla tai illallisella esimerkiksi Bistro Holvissa tunnelmallisessa Mikkelin Teatterin talossa tai Ravintola Greenerissä viihtyisässä Mikkelipuistossa.

Mikkelin Torin laidalla, kävelykadun varrella sijaitsevan Gastropub Einon ruokalistalla on monipuolisesti paikallisten tuottajien kalaa, lihaa, vihanneksia ja juustoja. Ravintolaan on mukava poiketa myös vaikka nauttimaan lasillinen ostosten lomassa. 

Kulman takana Dom Mikkeli on oivallinen paikka tutustua paikallisten pienpanimoiden oluisiin sekä siidereihin. Papa’s Dom puolestaan paistaa päivittäin kaupungin herkullisimmat savolaisnapolilaiset pizzat.

Vaiha Asema vanhan juna-aseman idyllisessä miljöössä tarjoaa kesällä kreikkalaissavolaisen meze-lounaan noutopöydästä. Vaiha Pormestarissa kaupungintalon siimeksessä voit maistella kesällä Baskimaan makuja kesäterassilla sekä syödä maukkaan kotilounaan ravintolan salissa. 

Suomen parhaaksi taukopaikaksi vuonna 2023 valittu Rami Visulahti viitostien varrella toivottaa nälkäiset matkailijat tervetulleiksi päivittäin nauttimaan runsaan lounaspöydän antimista sekä á la carte -listan herkuista. Uunituoreet leivät ja leivonnaiset voi ostaa mukaan konditorian myymälästä. 

Astioita, joissa on erilaisia kylmiä salaatteja ja vihanneksia.
Vuoden taukopaikka 2023, Rami Visulahti, ei jätä nälkäiseksi. Päivittäin tarjolla on runsas lounas-buffet kylmine salaatteineen ja lämminruokavaihtoehtoineen. 

Tutustu aitoon eteläsavolaiseen viinikulttuuriin viinitilalla

Ollinmäen viinitila Anttolassa, kantatie 62:n varrella, valmistaa kuohuviinejä, viinejä, likööreitä ja siidereitä kotimaisista marjoista ja hedelmistä. Juomissa yhdistyy kotimaisten marjojen hienostuneet aromit ja keskieurooppalainen viininvalmistustaito. Luonnonkivinavettaan rakennetussa viinikellarissa, ravintolassa ja myymälässä voi tutustua viininvalmistukseen, maistella tilan juomia ja ostaa tuotteita mukaan. 

Viinitilan emäntä ja isäntä kaatavat viinejä lasiin.
Ollinmäen viinitilalla harjoitetaan aitoa eteläsavolaista viinikulttuuria. 

Korkealaatuisia D.O. Saimaa -tuotteita ja paikallisia herkkuja

D.O. Saimaa -laatumerkki takaa, että tuotteet ovat paitsi herkullisia, korkealaatuisia, vastuullisesti tuotettuja myös aitoja Saimaan alueen tuotteita. Kenkäveron myymälän D.O. Saimaa Shopista voit ostaa seudun pientuottajien D.O. Saimaa -tuotteita, kuten makeisia, yrttejä, hanhenlihatuotteita, pienpanimoiden juomia ja muikkusäilykkeitä. 

Olutpulloja, kalasäilykkeitä ja lahjapakkauksia myymälän pöydällä.
D.O. Saimaa Shopissa myydään paikallisten pientuottajien parhaimpia herkkuja. 

D.O. Saimaa -makuelämyksistä voi nauttia lukuisissa Mikkelin seudun ravintoloissa. D.O. Saimaa -raaka-aineita ja -tuotteita käyttävät ravintolat tunnistat We support D.O. Saimaa -tunnuksesta. Seudun We support D.O. Saimaa -ravintolat löydät osoitteesta https://www.dosaimaa.fi/ravintolat.

Heinäsaaren Herkkupuoti Kauppakeskus Akselissa tarjoilee kattavan valikoiman Saimaan alueen pien- ja lähituottajien makupaloja. Valikoimasta löydät paikallisia makuja itselle, lahjaksi tai vaikka mökkiviemisiksi. 

Nämä ruoka- ja luontoelämykset kannattaa kokea

Seuraavissa kohteissa ja tapahtumissa luonto, paikallinen kulttuuri ja ruoka kohtaavat täydellisesti. 

Karjalanpiirakkapaja Saimaan saaristossa on elämys kaikilla aisteilla 

Okkolan Lomamökkien Emännän piirakkapajassa voi jokainen kaulata ja rypyttää karjalanpiirakoita ja paistaa ne Okkolan maalaiskodin uunissa emännän opastuksella. Työn kruunaa uunituoreet, herkulliset piirakat, joita nautitaan tuvan pöydän ääressä. Aito maalaismiljöö ja emännän lämmin vieraanvaraisuus täydentävät elämyksen.

Paula Okkola opastaa vieraita karjalanpiirakan teon saloihin Emännän piirakkapajassa. 

Luonto- ja kulttuurielämyksiä ja villejä makuja Saimaalta 

Kesällä järjestettävät Uhkuan villiruokaillalliset Saimaan saaressa Yövedellä Ristiinassa ovat ainutlaatuinen yhdistelmä luonnon omia makuja ja luontoelämyksiä. Kalastaja-aluksen kyydissä matkataan saareen, jossa D.O. Saimaa keittiömestari Ilkka Arvola valmistaa neljän ruokalajin illallisen itse kerätyistä ja kasvatetuista raaka-aineista, järvikalasta sekä pientuottajien laadukkaista tuotteista.

Kokki annostelee ruokaa lautasille Saimaan rannalla.
Uhkuan villiruokaillallisilla nautitaan sekä hienoista mauista myös Saimaan maisemista. 

Yöveden Ateljeekodissa taide ja ruoka yhdistyvät elämyksellisellä tavalla. “Illallinen Ateljeessa” on tunnelmallinen kokonaisuus taidetta ja herkullista ruokaa. Yrittäjä, kuvataiteilija Katja Antonoffin johdattaa osallistujat taiteen maailmaan ja keittiömestari Ilkka Arvola valmistaa eteläsavolaisen ruokaelämyksen. Illallinen toteutetaan kolmena lauantaina 17.8, 14.9 ja 12.10.2024.

Naisia ruokapöydän ääressä puutarhassa ilta-auringon paisteessa.
Yöveden Ateljeekoti tarjoaa idyllisen miljöön nauttia taiteesta ja ruoasta. 

Ruokaristeilyt Saimaalla

M/S Ainon kyydissä risteillään juhannuksena Ristiinassa Yöveden maisemissa. Upeiden maisemien lisäksi Juhannusaaton ja Juhannuspäivän risteilyillä nautitaan keittiömestari Ilkka Arvolan Juhannusmenu. Ruoka & risteily -elämyksen voi kokea M/S Ainolla myös  Taste Saimaa -ruokaristeilyllä Saimaalle 27.7.2024  sekä Astuvansalmi Dinner - Taste Saimaa -risteilyllä 23.8.2024. 

Sisävesilaiva pysähtyneenä mahtavan kallion edustalle.
Viehättävällä M/S Ainolla risteillään kesällä muun muassa esihistoriallisille Astuvansalmen kaliomaalauksille. 

Muikun trooliristeilyllä syödään ja tutustutaan perinteiseen muikunpyyntiin

Puumalassa LakelandGTE:n järjestämä muikun trooliristeily on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä seuraamaan muikun troolausta ammattilaisen matkassa. Illalla nautitaan maukas muikkuillallinen, jonka jälkeen lähdetään laskemaan nuotta vesille. Samalla nautitaan Saimaan saaristoluonnosta, kuullaan muikunpyynnin saloista sekä kiehtovia tarinoita Saimaan kalastuskulttuurista. Jos Ahti suo, osallistujat saavat illan päätteeksi mukaansa pussillisen muikkuja omia herkkuhetkiä varten.  

Kalastusalus, jonka kannella kalastaja kokoaa muikkunuottaa.
Perinteiseen nuottakalastukseen pääsee nyt tutustumaan Puumalassa muikun troolausristeilyillä. 

Kotaillallinen Puumalan saaressa Saimaan rannalla

Nestorinrannan viihtyisässä kodassa kokataan nuotiotulella herkullisia kotaillallisia paikallisesta kalasta, lihasta ja kasviksista. Ruoanvalmistusta on mukava seurata nuotion loimussa. Vaihtoehtoisesti ruoan valmistumista voi odotella kiertämällä saaren luontopoluilla tai yhdistää illalliseen rentouttava saunaelämys ilta-aurinkoon avautuvassa hirsisaunassa ulkoporealtaineen. Saunamenu tai neljän ruokalajin kotaillallinen elävän tulen äärellä varmasti maistuu!

Nuotiotulen loimussa kypsyy lohifileitä ja vihanneksia pannulla.
Nestorinrannan kodan nuotiotulella valmistettu paikallinen kala ja kasvikset maistuvat extrahyvältä. 

Lähde mukaan Taste Saimaa -tapahtumiin maistamaan ja aistimaan saimaalaista ruokaa ja kulttuuria!

Vuoden mittaan seudulla järjestettävät ruokaa, perinteitä ja kulttuuria yhdistävät tapahtumat löydät Taste Saimaan Tapahtumat -sivulta.