+358 44 794 5669 matkailu@mikkeli.fi
Takaisin

Omannäköinen joulu Mikkelin seudulla

13. marraskuuta 2023
Blogi

Syntyykö joulumielesi kiireettömyydestä, luonnon rauhasta, hyvästä ruoasta, joulusaunasta, hyvistä yöunista, kupposesta kuumaa reippaan ulkoilun jälkeen, takkatulen ääressä lämmittelystä ja tuleen tuijottelusta? Etelä-Savon sydämestä löydät oman tapasi irtautua joulukiireistä ja löytää joulurauha. Tässä vinkit niin täydellisen helppoon, luonnonrauhaisaan kuin kartanotunnelmaiseenkin joulunaikaan Mikkelin seudulla.

Joulun ajasta kannattaa nauttia jo etukäteen

Jotta ehdit imeä itseesi kaiken hyvän joulun tunnelman, kannattaa jouluun ottaa etunoja. Virittäydy joulun odotukseen joulukuussa istahtamalla seudun runsaisiin joululounaspöytiin ja käymällä joulutoreilla ja myyjäisissä.

Joululounaalle vaikka joka päivä

Saimaa Gastronomy -kohteet Tertin Kartano Mikkelissä, Sahanlahti Resort Puumalassa ja TeaHouse of Wehmais Juvalla kattavat pöytiinsä jouluisia lähiruokaherkkuja sekä korkeatasoisia D.O. Saimaa -tuotteita. 

Tertin Kartanon jouluinen juhlapöytä on kokemisen arvoinen. 

Tässä muutama vinkki joulunalusajan makuelämyksistä.  

Tertin Kartano tarjoilee perinteisesti marras-joulukuussa juhlavan, yli 50 makuelämyksen joulupöydän. 

Sahanlahti Resortin ravintola Koskivahdissa nautitaan joululounaalla herkkuja lähialueen tuottajien maukkaimmista raaka-aineista. Marras-joulukuussa Sahanlahden Avotuliravintola Pajapirtissä nautitaan myös avotuli-illallisia.

Vitostien varrella Juvalla Vehmaan kylässä sijaitseva TeaHouse of Wehmais tarjoaa mutkan ja matkan arvoisia makuelämyksiä Teehuone-bistrossa, kuten mm. jouluisia Afternoon Tea -kattauksia.

Mikkelissä joululounasta voi nauttia myös mm. Kyyhkylän Kartanon jouluisessa pitopöydässä sekä aivan kaupungin sydämessä vanhassa tunnelmallisessa asemarakennuksessa sijaitsevan Vaiha Aseman joululounaspöydässä.

Joululounaiden tarjoiluajat kannattaa tarkistaa ravintoloiden verkkosivuilta.

Maksuttomat Hop On Hop Off -bussiretket Tertin Kartanon ja Wehmaan joulumarkkinoille 3.12. sekä jouluiseen Puumalaan 9.12.

Lähde nauttimaan ihanasta joulutunnelmasta Tertin Kartanon ja Wehmaan joulumarkkinoille sekä jouluiseen Puumalaan! Puumalassa vierailemme myös Saimas Spinneryn kehräämössä, Sahanlahti Resortissa sekä Riimukiven tilalla

Ilmainen bussikyyti Tertin Kartanon ja Wehmaan joulumarkkinoille lähtee Mikkelin Torin tilausajopysäkiltä Marskin patsaan takaa sunnuntaina 3.12.2023 klo 10. Lähtö jouluiseen Puumalaan tapahtuu lauantaina 9.12.2023  klo 9 samasta paikasta. 

Tutustu retkien ohjelmaan ja hanki liput Visit Mikkelin elämyskaupasta

Joulumarkkinoille sekä upeiden matkailukohteiden joulun henkeä aistit ilmaisilla Hop On Hop Off -jouluretkillä. 

Jouluisia ostoksia pukinkonttiin ja herkkuja omaan joulupöytään

Joulukuussa järjestetään monilla paikkakunnilla joulumyyjäisiä ja -toreja, joissa pääset fiilistelemään joulutunnelmaa ja hypistelemään ihania käsitöitä ja maistelemaan lähituottajien valmistamia herkkuja. Tässä muutamia vinkkejä jouluisista toreista ja tapahtumista, mihin päin Etelä-Savoa suuntaatkaan:

Kenkäverossa järjestetään joulun alla tapahtuma, jossa tarjolla käsityöläisten ja paikallisten yrittäjien lahjoja ja herkkuja satojen kynttilöiden luodessa tunnelmaa.

Mikkelin torin joulutorille kerääntyvät paikalliset tuottajat ja käsityöläiset myymään tuotteitaan. 

Myös Kangasniemellä, Puumalassa, Ristiinassa ja Suomenniemellä järjestetään joulun alla joulutoreja ja myyjäisiä. Myyjäisten ja joulutorien ajankohdat kannattaa varmistaa kunkin kunnan, kylän tai kaupungin verkkosivuilta.

Mikkelin tori tarjoaa joulunaikaan tunnelmaa, lähituottajien ruokatuotteita ja käsitöitä. 

Jos etsit lisää yksilöllisiä lahjaideoita, Kenkäveron navetan vintiltä löydät Pauliina Rundgrenin design-tuotteita, joiden inspiraation lähteenä on suomalainen luonto. Kenkäveron myymälässä kannattaa myös poiketa joulusesonkina. Myymälä on täynnä kauniita käsitöitä ja suomalaista designia sekä herkullisia D.O. Saimaa-tuotteita, myös valmiissa lahjapakkauksissa. 

Kenkäveron myymälän valikoimissa on runsaasti kotimaisia käsitöitä ja designia sekä D.O. Saimaa -tuotteita. 

Sodan ja rauhan keskus Muistin kaupassa myydään sodan ajan hengen innoittamia uusia ja oivaltavia tuotteita sekä perinteisiä Päämajamuseon tuotteita.

Muistin kaupasta löydät persoonallisia lahjoja pukinkonttiin.

Jos liikut Puumalassa, poikkea Lasiruusuun. Siellä voit nähdä lasinpuhaltajan työssään ja ostaa mukaan uniikit lasityöt tuliaisiksi tai pukinkonttiin. 

Rento ja stressitön joulu odottaa

Houkutteleeko helppo ja vaivaton joulu? Ei hampaiden kiristelyä ruuhkaisissa ruokakaupoissa, pölynimurin varressa ja hellan ääressä. Jos tänä vuonna istahtaisikin valmiiseen joulupöytään ja nauttisi mukavasta ohjelmasta? Onnistuu!

Mikkelin keskustassa vietät valmiin joulun Original Sokos Hotel Vaakunassa jouluherkkuineen, saunoineen ja ohjelmineen. Hotelli on lyhyen kävelymatkan päässä matkakeskuksesta ja lähellä toria.

Sopisiko joulu täysihoidossa? Vain vartin ajomatkan päässä Mikkelin keskustasta olevan Kyyhkylä Wellbeing Resortin joulu kartanomiljöössä sopii rauhallisen joulun vieton ystäville. Hotelli Rusthollissa majoitut moderneissa huoneissa, ja historiallisen kartanon salissa nautitaan juhlavan joulupöydän antimista. 

Kyyhkylä Wellbeing Resortin historiallisessa päärakennuksessa nautitaan jouluisia makuja. 

Saimaan rannalla sijaitseva Sahanlahti Resort Puumalassa tarjoaa tunnelmallisen joulun täysihoidolla. Sahanlahden tunnelmallinen joulu sisältää majoituksen täysihoidolla, jouluisilla herkuilla ja ohjelmalla: Kannattaa testata myös Sahanlahden saunat: aitoon saunatunnelmaan pääset savusaunassa tai ja perinteisessä puulämmitteisessä Niskalammen saunassa, pulahduksella Saimaaseen tai ilman.

Mökkijoulu omassa rauhassa

Olisiko sittenkin mökki järviluonnon keskellä se juttu? Tasokkaita huvilamajoituksia saunoineen löydät eri puolilta Mikkelin seutua. Talviset järvimaisemat ja luonnon rauhan saat kaupan päälle. Tutustu Mikkelin seudun mökkitarjontaan ja varaa itsellesi mukava mökkijoulu.

Jouluvalmistelut mökillä helpottuvat kummasti, kun tilaat joulumenun lähiruokaherkkuineen etukäteen seudun ravintoloista, tuoreet kala-, liha- ja leipomotuotteet Kauppakeskus Stellan Kauppahallista tai Kenkäveron D.O. Shopista. Helpon joulun voit saada siis myös mökillä.

Luontoreiteillä kinkkukin sulaa

Vietitpä joulua kaupungissa tai maaseudulla, kinkunsulatusta voi harrastaa monella tavalla. Seudulta löytyy lukuisia luontoreittejä sekä monia luonnon omia harvinaisuuksiakin, Saimaa GeoPark-kohteita. Tutustu luontoreitteihin ja Geopark-kohteisiin ja lähde nauttimaan raikkaasta ilmasta, puhtaasta luonnosta ja hienoista maisemista. Ja jos talvi ennättää jouluksi Etelä-Savoon, avatut hiihtoladut kannattaa tarkistaa kaupunkien ja kuntien verkkosivuilta.

Joulukirkot

Seudun kirkoissa juhlistetaan joulua aattona ja joulupäivänä. Tutustu kaupungin ja kuntien kirkkoihin joulusivullamme ja hiljenny tunnelmalliseen joulunviettoon.

Tutustu seudun koko joulutarjontaan!