+358 44 794 5669 matkailu@mikkeli.fi
Takaisin

Neitvuori ja Hiiden polut

26. kesäkuuta 2023
Näe & koe

Neitvuori, Etelä-Savon korkein huippu Anttolassa, sekä Hiiden polut -verkosto avaavat retkeilijälle upeita näkymiä Saimaan saaristoon ja johdattavat monien järviluonnon ihmeiden äärelle.  Osa Hiiden polut -reittien varrella olevista kohteista on myös Saimaa Unesco Geopark -kohteita. Lähde retkelle Etelä-Savon kauneimpiin maisemiin!

Tiesitkö tämän?

  • Monet paikkojen ja reittien nimet, kuten Hiidenmaa, Hiidenkota ja Hiiden kierros kertovat vaikuttavista luonnon paikoista.

  • Reittien varrella Saimaa UNESCO Global Geopark -kohteita: Enkelinpesän haljennut siirtolohkare kalliomaalauksineen sekä Neitvuori, Etelä-Savon korkein huippu. Myös Luonterin järvialue on Saimaa Geopark -kohde.


Hiidenpoluilla patikointia.

Hiiden polkujen viisi reittiä

Hiiden polut -ulkoilureitistö koostuu viidestä erimittaisesta reitistä: Juvan puolella kulkevista Metsänväentaipaleesta ja Enkelinpesän reitistä, Anttolan puolelle johtavasta Viiden vuoren reitistä sekä Neitvuoren maisemissa kiertävistä Hiijje silimukasta ja Hiidenkierroksesta. Hiiden polut -retkeilyreitistön kokonaispituus on noin 60 km. Retken keston voit suunnitella muutamasta tunnista muutamaan päivään. 

Metsänväentaival

Metsänväentaival on Hiiden polkujen pisin reitti. Metsäväentaival kulkee upeissa metsä- ja kalliomaisemissa sekä lampien ja koskien rannoilla. Reitin varrella on metsäkansan elämästä kertovia torppia kaskiraunioineen, museotiloja, savusaunoja sekä vanhoja rahtiteitä.

  • Pituus: 50 km
  • Vaativuus: Keskivaativa
  • Nähtävyydet: Siikakoski

Enkelinpesä

Enkelinpesän kierros vie vaihteleviin järviluontomaisemiiin. Sen varrella tutustut Saimaa Unesco Geopark -kohde Enkelinpesään, kuljet kallioylängöillä, metsissä, järvenrantamaisemissa sekä suolla pitkospuita pitkin. Reitin varrella on kaksi tulipaikkaa (Enkelinpesän retkeilymaja ja Pitkäjärven laavu) sekä uimapaikka laitureineen.

Nähtävyydet: Haljennut siirtolohkare ja kalliomaalaus. Enkelinpesä on Saimaa Geopark -kohde.

Viiden vuoren reitti

Viiden vuoren reitti yhdistää Juvalla kulkevat reitit ja Anttolassa Neitvuoren maisemissa kiertävät reitit toisiinsa. Yhdysreitti kulkee osin maastossa ja osin metsäteitä ja maanteitä pitkin. Reittiopasteet ohjaavat kulkua tieosuuksilla, ja maastoon reitti on merkitty punaisin merkinnöin. Metsätietä pitkin taittuva reittiosuus Kivenlammensuolta Kirkkovuorentielle kulkee naavaisen kuusikon keskellä. Reitti on keskivaativa.

Nähtävyydet: Kivenlammensuon kauniit järvi- ja suonäkymät

Hiiden kierros

Hiidenkierros on noin 10 km:n reitti Neitvuoren luonnonsuojelualueen ulkopuolella. Reitti on merkitty maastoon punaisin merkinnöin. Kauniiden maisemien lisäksi reitin varrella on Hiidenkota tulentekopaikkoineen. Reitiltä on yhteys Juvan puolella oleviin reitteihin. Neitvuoren pysäköintialueelta on matkaa Hiidenkodalle noin 5,5 km.

Nähtävyydet: Kotkanpesänvuoren ja Siikaveden näköalapaikat

Hiijje silimukka

Hiijje silimukka -georeitti johdattaa sinut luonnonsuojelualueella niityn laidalta ylös vuorelle ja maisemapaikalta toiselle. Neitvuoren laelta, Hiidenvuoren hartioilta, avautuvat maisemat Luonterin sokkeloisen saariston ylle. Luonterin järvialue on Saimaa Geoparkin luonto- ja kulttuurikohde. 

Nähtävyydet: Metsähallituksen Hiidenmaan tila, kaukomaisemat yli sokkeloisen Luonterin ja sammaloituneet siirtolohkareet, hiidenkivet. Neitvuori on Saimaa GeoPark -kohde.

Näin pääset Hiiden poluille

Lähde reitille joko Hiidenmaalta tai Anttolasta Hiidenmaan tilan viereiseltä pysäköintialueelta (Neitvuorentie 660, 52100 Anttola). Valitse haluamasi polku tai kierrä koko reitistö. Huikeasta luonnosta voit pysähtyä nauttimaan reitin varrella olevilla nuotiopaikoilla, laavuilla ja kodilla.

Lataa Hiiden polut retkeilykartta

Tutustu Hiiden polut -kartan digiversioon tai lataa kartta alta. 

Tulostettava Hiiden polut -karttaesite

Muistathan liikkua luonnossa turvallisesti ja vastuullisesti

Retkelle lähtijän muistilista

1. Suunnittele reitti ja hanki riittävät kartat ja oppaat alueesta.
2. Tarkista mobiililaitteidesi akkujen varaus ja kestävyys.
3. Pysy suunnitelmassa – näin hätätilanteessa löytäminen on nopeaa.
4. Hätätilanteessa soita numeroon 112. Kerro sijaintisi sekä mitä on tapahtunut ja kuuntele ohjeet. Ota huomioon reittisuunnittelussa, että Hiiden polkujen reitistön varrella ei ole juomavesipisteitä. Huomioi myös kuivakäymälöiden sijainnit.

Luonnossa liikkujan vastuut

✿ Anna eläinten ja kasvien olla rauhassa omassa ympäristössään.
✿ Suo myös muille retkeilijöille mahdollisuus nauttia luonnon rauhasta.
✿ Siivoa aina jälkesi ja tuo roskat pois maastosta.
✿ Huolehdi yhteisistä retkikohteiden rakenteista.
✿ Vältä äänekästä toimintaa metsissä.
✿ Kierrä yksityiset talot ja rannat riittävän kaukaa.
✿ Pidä koirat kytkettynä retkikohteissa ja virkistysalueilla.
✿ Anna retkikohteissa ja nuotiotulilla tilaa uusille tulijoille.

Leiriytyminen maastossa

Rakennetuissa retkikohteissa tai niiden välittömässä läheisyydessä voi yöpyä tilapäisesti (alle 2 vrk) laavussa, teltassa tai veneessä. Järvien ja jokien vettä saa käyttää peseytymiseen ja uimiseen. Veteen ei saa laskea mitään likavettä.

Tulenteko

Avotulen sytyttäminen vaatii aina maanomistajan luvan. Voit tehdä tulet kartassa osoitetuille, huolletuille tulentekopaikoille. Ruohikko- tai metsäpalovaroituksen ollessa voimassa tulen saa tehdä ainoastaan sisälle tupien tai kotien tulisijoihin. Varoitukset kannattaa tarkistaa jo ennen retkelle lähtöä.

Luonnon antimia

Metsämarjojen ja sienien poimiminen on sallittu kaikille. Pysyttele kuitenkin tarpeeksi kaukana pihoilta ja mökkien rannoilta. Älä vahingoita puita, pensaita tai muita kasveja. Metsästys ja kalastus on luvanvaraista. Järvialueilla onkiminen ja pilkkiminen on kuitenkin sallittua. Joissa ja koskissa kalastaminen on kielletty.

Roskaton retkeily

Siirrä eväät ennen retkelle lähtöä lasi- ja metallipurkeista muovirasioihin ja vaihda muovipakkaukset poltettaviin pakkauksiin. Näin jätettä ei tarvitse kantaa takaisin. Tuo kaikki jäte kierrätyspisteisiin. Tulisijassa voit polttaa paperia, pahvia sekä poltettavaksi luokiteltua muovia.

Retkikohteissa on kompostit käymälöissä. Niihin voi viedä kaiken maatuvan jätteen (ei muovia tai metallia). Lisää kompostiainetta päälle, niin kärpäset pysyvät loitolla. Jätä käymälä siistiksi jälkeesi.