+358 44 794 5669 matkailu@mikkeli.fi
Takaisin

Näitä melontareittejä suosittelemme

Näe & koe

Parhaat melontareitit löydät Saimaalta Luonterin ja Yöveden vesiltä. Karun kauniissa saaristossa kajakin tai kanootin kyydissä voi tavata Saimaan todellisen helmen – saimaannorpan. Neitvuoren jylhät maisemat Anttolassa sekä tuhansien vuosien takaiset Astuvan kalliomaalaukset Ristiinassa ovat näkemisen ja kokemisen arvoisia! 

Saimaan ikivanhojen vesireittien hiljaisuudesta ja kauneudesta voit nauttia Veskansan reiteillä. Lähde joko itsenäiselle tai omatoimiselle melontareitille: karttoja löydät matkailuneuvonnoista, oppaita ja välinevuokrausta tästä alta. Alueen oppaiden kanssa kuulet Saimaan parhaimmat tarinat ja historiaa Suomen suurimman järven muodostumisesta ja siihen liittyvästä kulttuuriperinnöstä.

Norpan melontareitillä Puumalassa melot Saimaan upeimmissa saaristomaisemissa, ja reitin varrella on useampiakin norppavesiä, joilla voit bongata tämän veijarin.  Erityisesti alkukesällä on hyvä mahdollisuus nähdä norppa lekottelemassa matalalla rantakalliolla, joille ne nousevat karvanvaihtoaikaan. 

Luonterin saariston melontareitillä liikut Saimaan luontomatkailun helmen, Luonterin upeilla vesireiteillä. Luonteri on geologinen ja historiallinen aarre ja kuuluu Saimaa Unesco Geopark-kohteisiin. Sen kirkkaissa vesissä viihtyy sekä saimaannorppa että monet kalalajit. Luonterin maisema on yhdistelmä laajoja selkävesiä, metsäisiä saaria, jyrkkiä kallionseinämiä, sileitä kallioluotoja, lahtia, niemiä ja puhtaita hiekkarantoja. 

Oravareitti on sykähdyttävä vesiluontoreitti Juvalta Sulkavalle. Melontareitti mutkittelee vehreässä luonnossa, ja sen varrella olevista opastauluista voi kanootista käsin tutustua tarkemminkin ympäröivän luonnon kasveihin ja eläimistöön. Reitti on parhaimmillaan keväällä ja alkukesästä veden pinnan ollessa korkeimmillaan. Reittillä on muutama helpohko koskiosuus. 

Keisarinlähteen kierros on vaihteleva 50 km:n mittainen, viisi järveä kiertävä erämaamainen reitti, ja se soveltuu hyvin 2-3 päivän melontaretkeksi. Reitillä on historiakohteita ja luonnonnähtävyyksiä. Puukonvuoren alueella on myös kalliomaalauksia. Keisarinlähde lienee ainoita paikkoja Suomessa, jossa meloja voi täyttää leilinsä suoraan kanootista. Kaksi kanto-osuutta ja yöpymislaavut Puukonvuorella ja Mäntysaaressa. Lähtöpiste juna-asemalta tai Mäntyharjun melontakeskukselta

Hallan reittinäkin tunnettu Mäntyharju-Repovesi-melontareitti on 50 km:n pituinen melontaelämys Mäntyharjun keskustasta Repoveden kansallispuistoon. Vuoden retkikohteena palkitun reitin varrella on historiallisia nähtävyyksiä, kalliomaalauksia, Taidekeskus Salmela, Miekankosken kahvila ja uittomuseo sekä rantautumis- ja yöpymispaikkoja noin viidentoista kilometrin välein.