+358 44 794 5669 matkailu@mikkeli.fi
Takaisin

Mitä tehdä Mikkelissä Musiikkijuhlien aikaan?

Näe & koe

Ota kaikki ilo irti seudun tarjonnasta, kun olet tulossa Mikkelin Musiikkijuhlille. Alue on tunnettu kauniista Saimaan järviluonnosta, kulinaristisista elämyksistä, vieraanvaraisuudestaan ja mielenkiintoisesta historiasta. Etsitpä sitten luontoaktiviteetteja, musiikkitarjontaa tai ruokapaikkoja, Mikkelin seudulla on ikimuistoisia elämyksiä kaikille. Kokosimme listan vinkeistä, jotka tulisi ainakin kokea Musiikkijuhlien aikaan.

Seikkaile

Kuvankaunis Mikkelin seutu on kauniiden maisemien, harvinaisten eläinten ja uniikkien kohteiden koti. Vähintään kerran elämässä täytyy kokea norpparetki ja se onnistuu Ekopaatin kyydissä Puumalassa, Lakeland GTE:n oppaan Arton matkassa. Kiikareilla voit bongata yhden maailman uhanalaisimmista hylkeistä – ystävämme saimaannorpan. Samalla kuulet Arton kiehtovia tarinoita norpasta, Saimaasta ja alueesta yleensäkin. Norpparetket toteutetaan vain saimaannorpan ehdoilla, niitä häiritsemättä.

Kun kerran olet jo Mikkelin seudulla, et voi missata meidän ykköskohdetta! Hyppää Hop on Hop off-retken matkaan, ja suuntaa kohti Pohjoismaiden laajinta kalliotaidekokonaisuutta, Astuvansalmen kalliomaalauksia Ristiinassa.

Pariskunta tarkastelee kalliomaalausten kuvia Astuvansalmen kallion juurella.
Astuvansalmen kalliomaalaukset ovat Pohjois-Euroopan laajin kalliotaidekokonaisuus.

Musiikin ja konserttien täyteisen päivän jälkeen on ihana vähän verrytellä. Kiipeä Neitvuoren huipulle Anttolassa ihastelemaan henkeäsalpaavan kauniita maisemia Luonterille, saimaannorpan kotivesille. Jos haluat pidemmän reitin, retkeile 12 kilometrin mittainen Hiidenkierros

Eat, sleep, eat, repeat  

Kulinaristit huomio! Mikkelin seutu on lähiruoan luvattu paikka, jossa ruoka tuotetaan lähellä, kerätään metsistä, kalastetaan Saimaasta ja viljellään lähipelloilla. Voit tutustua puhtaaseen lähiruokaan osallistumalla esimerkiksi villiyrttiristeilylle tai ohjatuille sieniretkille Mikkelin seudun metsiin. Tai jos haluat vaalia suomalaista kulttuuriperintöä parhaimmillaan, osallistu opastettuun karjalanpiirakkapajaan. Ja mikäli mielit kalastusta, mikä olisikaan kalastajalle parempi paikka kuin Saimaan kirkkaat kalavedet. Ohjatulla kalastusretkellä koet, millä vieheillä Saimaasta nousee mitäkin kalalajeja. 

Kenkäverosta löydät D.O. Saimaa-kaupan, jossa myydään lähellä ja eettisesti tuotettuja tuotteita. D.O. Saimaa -alkuperämerkki itsessään kertoo tuotteen tulevan Saimaan alueelta noudattaen tarkkoja laatukriteerejä. Ja mitä ravintoloihin tulee, D.O. Saimaa Support-ravintolat ovat sitoutuneet käyttämään D.O.Saimaa-tuotteita suoraan lähituottajilta. Saimaa Gastronomy-verkoston neljästä ravintolasta kolme sijaitsee Mikkelin seudulla. Tertin Kartano, Sahanlahti Resort ja TeaHouse of Wehmais tekevät kunniaa Saimaan puhtaalle luonnolle ja ruokakulttuurille ravintoloissaan.

Seisova pöytä, jossa on muun muassa savustettuja muikkuja, mätiä, vihannesruokia ja salaatteja.
Tertin Kartano Mikkelissä tarjoaa lähiruokaa tuoreista, paikallisista raaka-aineista historiallisessa kartanomiljöössä. 

Vieraile kulttuurikohteissa

Mikkelin seudulla on loistava kulttuuritarjonta. Galleriat, museot, kirkot ja ulkoilmataide odottavat kävijäänsä. Mutta jos on pakko nimetä vain muutama kohde, jotka ovat melkeinpä pakollisia, niin tässä vinkit.

Sodan ja rauhan keskus Muisti on tiedekeskus, joka kertoo sodan vaikutuksista ihmisiin ja yhteiskuntaan. Viimeisintä teknologiaa käyttävät näyttelyt vievät sinut sodan kokemuksiin. Muistin toiminta perustuu humanistisissa ja yhteiskuntatieteissä tehtyyn kotimaiseen ja kansainväliseen sodan tutkimukseen.

Taidekeskus Salmela on kuvataiteen näyttelykeskus ja kesäajan kulttuuritapahtuma Mäntyharjun kirkonkylässä. Vuosittaisen kuvataidenäyttelyn pääpaino on monipuolisessa suomalaisessa nykytaiteessa. Kesän 2023 näyttelyssä nähdään mm. Björn Weckströmin, Raimo Utriaisen, Juliana Hyrrin ja Jorma Hautalan kokoelmat. Lisäksi esitellään Nuorten kuvataidekilpailun näyttelyluokan taiteilijoiden teoksia.

Kenkäveron pappilamiljöö on monipuolinen, ympäri vuoden palveleva matkailukohde Mikkelissä. Historian havinaa henkivästä miljööstä löydät niin lähiruokatuotteita ja paikallisia herkkuja tarjoavan ravintolan kuin erilaisia suomalaisia käsityötuotteita, lahja- ja sisustustavaroita ja elintarvikkeita myyviä myymälöitä. Kesäkaudella kohteen toimintaa täydentävät erilaiset näyttelyt ja tapahtumat sekä vehreä puutarha eläimineen.

Vaaleanpunainen iso Kenkäveron vanhan pappilan päärakennus keväisessä auringonpaisteessa.
Kenkävero lähellä kaupungin keskustaa on viehättävä käyntikohde pappilaravintoloineen, pihapiirineen, puutarhoineen ja myymälöineen.

Mikkelin tori on maankuulu markkina- ja kohtauspaikka, joka tunnetaan leppoisasta tunnelmastaan sekä laadukkaista tuotteistaan ja joka on valittu yhdeksi Suomen kauneimmista toreista. Se onkin yksi modernin kaupunkikeskustamme tärkeimpiä kohtaamispaikkoja. Mikkelin keskustassa sijaitseva tori on paitsi kaunis, myös erinomainen sijainniltaan. Parkkeeraa autosi torin alla olevaan parkkihalliin, tai tule vaikka venekyydillä - satamasta torille kävelee noin 5 minuutissa.

Uniikit majoituskohteet

Etsitkö luonnonrauhaa vai haluatko olla lähellä palveluita ja kaupungin sykettä? Mikkelin keskustassa majoitut mukavasti esimerkiksi Sokos Hotel Vaakunassa, tai Scandic MikkelissäHuoneistohotelli Marja vanhalla kasarmialueella on tunnelmallinen vaihtoehto tykkipuiston rauhassa. Jos etsit luksusta, Elsanranta Puumalassa tai PihlasResort Joroisissa tarjoavat luksusmajoitusta luonnon keskellä. Seikkailijalle yöpyminen Uhkuan kelluvilla lautoilla Saimaalla, Ristiinassa, on elämys. Aitoa mökkielämää kaipaaalla Okkolan lomamökit Puumalassa, Härkäniemen tuvat Mikkelissä tai LaatuLomien mökit Juvalla ovat hyviä vaihtoehtoja.  Rauhallisessa maalaismiljöössä yövyt B&B Pinuksessa, Mäntyharjussa.