+358 44 794 5669 matkailu@mikkeli.fi
Takaisin

Mikkelissä on rikas tapahtumakesä 2024. Tapahtumat ja elämykset ovat myös helposti saavutettavissa

20. maaliskuuta 2024
Blogi

Mikkeli tarjoaa monipuolisen ja vivahteikkaan tapahtumakesän. Musiikkifestivaaleja, monitaiteellisia elämyksiä, kesäteatteriesityksiä, markkinoita ja urheilutapahtumia on kaupungissa parhaan lomasesongin aikaan viikoittain.

Hyvien elämysten ja makujen äärelle on Mikkelissä lyhyt matka. Pääsy ydinkeskustan ulkopuolella järjestettäviin tapahtumiin sekä seudun upeimpiin  luonto- ja matkakohteisiin on myös tehty matkailijoille helpoksi. 

Mikkelin kesätapahtumat ovat kävelymatkan päässä, ja huippukohteisiin pääsee valmiiksi paketoiduilla retkillä

Mikkeliin sijainti valtaväylien ja junaradan varressa on ehdoton etu sekä omalla autolla, bussilla että junalla liikkuville. Omaa autoa ei kuitenkaan välttämättä tarvitse päästäkseen nauttimaan Mikkelin kesätapahtumista ja kiinnostavista käyntikohteista.  

Välimatkat ovat täällä lyhyet. Matkakeskuksesta on pari sataa metriä torille, ravintoloihin, kauppakeskuksiin, hotelleihin ja muihin palveluihin. Samoin kesän tapahtumat ovat kävelymatkan päässä: Mikkelin Musiikkijuhlille Mikaeliin, musiikkifestivaaleille Mikkelipuistoon sekä Kenkäveron käsityömarkkinoille kävelee keskustasta vartissa. Myös Naisvuoren kesäteatteri ja Urheilupuisto, jossa järjestetään muun muassa Mikkeli Games-yleisurheilutapahtuma, ovat kaupungin keskustassa. 

–Maisa Häkkinen, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei 

Pääsy keskustan ulkopuolella järjestettäviin tapahtumiin on otettu huomioon. St Michel -raveihin ja monitaiteelliselle Otawala-festivaalille pääsee Mikkelin keskustasta järjestettävillä linja-autokuljetuksilla.

Hyvä esimerkki helppoudesta ja matkailijoiden tarpeisiin vastaamisesta on myös valmiit bussi-laivaretket Saimaan luonto- ja matkailukohteisiin.  

Tuleva kesä on neljäs, jona järjestämme valmiita bussi-laivaretkiä, joilla Mikkelistä pääsee helposti seudun hienoihin kohteisiin, kuten Astuvansalmen kalliomaalauksille ja Saimaalle. Olemme kehittäneet saavutettavuutta ja Hop On Hop Off -reittien valikoimaa entisestään. Uutuutena tänä kesänä on bussiretket Mäntyharjun ja Juvan parhaisiin kohteisiin sekä valmiiksi paketoitu Herkkusuiden rengasmatka Helsingin keskustasta Saimaan gastronomisiin kohteisiin.

– Hanna Airas, Saavu Saimaalle! -hankkeen projektipäällikkö, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei 

Kesäfiilis alkaa Mikkelin torilta 

Mikkelin Tori on perinteinen kohtaamispaikka kaupungin ytimessä. Kuukausimarkkinoiden ja kaksi kertaa vuodessa järjestettävien suurmarkkinoiden lisäksi kesätapahtumat ja toripäivät houkuttelevat kesällä paikalle sekä paikallisia että matkailijoita. Torikahvilat palvelevat varhaisesta aamusta lähtien eikä hyvää aamu- tai iltapäiväkahvipaikkaa tarvitse hakea kauempaa. Samalla voi heittäytyä juttusille paikallisten kanssa. 

Värikkäitä kukkia toripöydässä sekä ihmisiä istumassa torikahvilassa auringon paisteessa.
Mikkelin torikahvilat palvelevat kahvittelijoita aamusta iltaan. 

Yksi Mikkelin Torin kesän huippupäivistä on Saimaalaiset grillijuhlat & St Michel -superviikonlopun etkot perjantaina 12.7. Silloin torimyyjät avaavat myyntikojunsa aamuseitsemältä, ja klo 11 eteenpäin torivieraille on tarjolla palvattua possua ja paikallisten pientuottajien herkkuja. Ohjelmassa on muun muassa street dance -tanssiesityksiä, musiikkia sekä mahdollisuus rapsutella poneja.  

St Michel -superviikonloppu on Etelä-Savon suurin vuosittainen yleisötapahtuma – suosiolla on syynsä 

St Michel -ajot 12.–14.7. on vakiinnuttanut asemansa kesän suosituimpana ravitapahtumana ja se kerää vuosittain Mikkeliin kymmeniä tuhansia vierailijoita. 

Mikkelin ravirata tunnetaan nopeudestaan ja useista ennätyksistään.  

St Michel -ravitapahtumassa yhdistyy urheilu, vauhti ja ennätykset. Mikkelin ravirata on juuri oikean muotoinen, ja radan profiili, kallistukset ja pintamateriaali ovat optimaaliset. Keskellä kesää myös sää suosii. Ei siis ihme, että Mikkelissä syntyy hevosten omia ennätyksiä, kauden kärkituloksia ja jopa maailmanennätyksiä.

– Kari Tiainen, Mikkelin raviradan toimitusjohtaja 

Ravihevonen ravaa ohjastajineen Mikkelin raviradalla.
Hierro Boko ravasi kesän 2023 St Michel -raveissa huippuajalla uuden Mikkelin rataennätyksen ja Suomen ennätyksen.

St Michel -viikonloppuna on viihdyttävää ohjelmaa koko perheelle

St Michel -superviikonloppuna ravivieraille on runsaasti ohjelmaa. Perjantain etkojen lisäksi lauantain lähtöihin lämmitellään Mikkelin Torilla aamupäivällä tutustumalla poneihin sekä kuulemalla raviohjastajien tunnelmia. Ravit käynnistyvät perjantai-iltana työhevosten St Michel -vetotapahtumalla klo 17.30. 

Lauantain AfterRace-tapahtumaa raviradalla vauhdittaa RokkiKoneen Popeda-tribute, ja Saimaanranta Resortissa Anttolassa mitellään St Michel -karaokemestaruudesta klo 21 alkaen. Sunnuntaina jäähallissa yleisöä viihdyttää Vain Elämää -ohjelmasta tuttu Janna. 

Olemme huomioineet myös lapsiperheet superviikonlopun tarjonnassa: raviradalla on muun muassa ilmaista poniratsastusta, kasvomaalausta sekä piirustuskilpailu. Raviradan kahvilat ja ravintolat tarjoavat koko perheelle maistuvaa ruokaa. Myös viereinen SuperCorner-sisäaktiviteettipuisto palvelee kaikenikäisiä ravivieraita. 

– Kari Tiainen, Mikkelin raviradan toimitusjohtaja

St Michel -viikonloppuun on helppo yhdistää vierailu Mikkelin muissa käyntikohteissa, kuten esimerkiksi Sodan ja rauhan keskus Muistissa, Kenkäverossa, Mikkelipuistossa tai noin 6 km päässä keskustasta sijaitsevassa Visulahden huvi- ja vesipuistossa.

Kaupunkia ja sen eri kohteita voi kiertää Mikke-katujunalla, jonka kyytiin pääsee pääkirjaston edestä Porrassalmenkadun puolelta. Keskustasta voi hypätä myös Hop On Hop Off -bussin kyytiin ja lähteä retkelle Saimaan järviluontoon ja Astuvansalmen kalliomaalauksille. 

Otawala on uusi virkistävä tulokas Mikkelin festivaalikesässä

Elokuun ensimmäisenä viikonloppuna 2.–3.8. järjestettävä monitaidefestivaali Otawala Otavassa, upeassa maalaismiljöössä, on astetta erikoisempi, mukaansatempaava kesäfestari. 

Otawalassa on luvassa kaikkea jännää. Ohjelma on ilahduttava kokonaisuus kotimaisten ja paikallisten bändien esityksiä, kuvataidenäyttelyitä, runosuihkua, ilma-akrobatiaa, nykytanssiperformansseja sekä puhekaraokea. Puhekaraoke on varsin mystinen juttu, aivan uusi formaatti. Puhekaraokessa puheen pitäjä esittää joko tunnetun tai itse valmistamansa puheen. Suosittuja ovat olleet esimerkiksi Mannerheimin päiväkäsky ja Timo Soinin Jytky. Jokainen pääsee esittämään yleisölle puheen omalla persoonallisella tyylillään.

– Elisa Hillgen, festivaalin organisoija 

Otawala-festivaalin esiintyjien kollaasi.
Otawala-festivaali tarjoaa runsaasti elämyksiä kulttuurinnälkäisille. 

Uudenlainen, elämyksellinen tarjonta tekevät festivaalista täysin omanlaisensa. Festivaalivieraat voivat kokea yllättäviä juttuja alueen eri kolkissa. Voi pysähtyä kuuntelemaan runonlausuntaa kahvilaan, ottamaan pikakampauksen tai rentoutumaan hieronnassa. Ohjelman lomassa voi nauttia herkullista lähiruokaa ja pienpanimoiden tuotteita.  

Festivaalille on maksuttomat bussikuljetukset Mikkelin keskustasta, joten tapahtumaan pääsee kätevästi myös ilman omaa autoa. Liput tapahtumaan sekä ilmoittautuminen bussikuljetuksiin löytyy Otawalan verkkosivuilta. 

Mikkelin Musiikkijuhlilla soi kesällä iloiset sävelet

Musiikin ystäviä hemmotellaan 3.–11.8. järjestettävillä Mikkelin Musiikkijuhlilla, joissa soivat tänä vuonna oodi ilolle ja eurooppalaiset arvot vapaus, veljeys ja tasa-arvo. 

Festivaali käynnistyy 3.8. komeasti nousevan kapellimestaritähden, Aliisa Neige Barrièren, johtamassa avajaiskonsertissa Mikaelissa. Lavalle astelee toista sataa Saimaa Sinfoniettan ja Helsingin filharmonisen kuoron muusikkoa Beethovenin 9. sinfonian parissa. 

Tunnelmaan pääsevät kaikki kiinnostuneet, sillä festivaaliviikon aikana On the Move! -oheisohjelman tapahtumat levittäytyvät ympäri kaupunkia. Kauppakeskus Stellassa järjestetään avajaispäivänä Erkki Lasonpalon juontama konsertti ja festivaalipäivinä haastatteluita ja musiikkia sisältävät päivänavaukset. 

Festivaaliviikolla konserttitalo Mikaelissa kajahtelevat suuret sinfoniaklassikot, joita tarjoaa Mikkelissä jo kolmantena kesänä vieraileva Philharmonia Orchestra Lontoosta Santtu-Matias Rouvalin, Ville Matvejeffin sekä Musiikkijuhlien taiteellisen johtajan, Erkki Lasonpalon, johtamana.

Uuden tuulahdukseen festivaalille tuo tunnetuimpien pelien musiikkia esittävä Game Music Collective, joka kapuaa lavalle mieskuoro Alvarin, sopraanosolisti Iris Candelarian ja ukrainalaisen perustajajäsen Lukas Stasevskijkin kanssa.

Festivaalilla soivat myös ihanat oopperasävelet, lied ja kamariteokset, joita tulkitsevat festivaalin nuoret kotimaiset taiteilijat ja kansainväliset virtuoosit, kuten viulisti Ava Bahari, Linda Lampenius ja Lilja Haatainen, sellisti Jonathan Roozeman sekä pianistit Jukka Nykänen ja Laura Mikkola.

Orkesterin soittajat lavalla ja taustalla näkyy värikkäitä valoja.
Game Music Collective, kuoro ja solistina Iris Candelaria tarjoavat uudenlaisen konserttielämyksen Mikkelin Musiikkijuhlilla. Kuva: Tuomas Tenkanen. 

Naisvuoren kesäteatterin näytelmässä on tulevana kesänä luvassa hulvatonta menoa  

Mikkelin tunnetuimman maamerkin, Naisvuoren näkötornin, kupeessa sijaitseva kesäteatteri on ollut Mikkelin Teatterin esitysten kesänäyttämönä vuodesta 1956. Kesällä 2024 Naisvuoren kesäteatterissa nähdään neljän kotimaisen kärkinäyttelijän – Mika Nuojuan, Jukka Rasilan, Pauliina Hukkasen ja Joonas Kääriäisen – esittämä Helppo ero -komedia 18.6.– 27.7. Neljä näyttelijää ottaa näytelmässä haltuunsa yli kolmekymmentä roolia, joten komiikkaa ei esityksestä puutu.

Jukka Rasila, Mika Nuojua, Pauliina Hukkanen ja Joonas Kääriäinen Helppoa eroa tekemässä. Näytelmän käsikirjoitus Satu Rasila, Mikko Kouki ja Arto Valkama. Esitysoikeuksia valvoo Agency North Oy. 

Vinkki: Naisvuoren näkötornin juurella toimiva kahvila on matkailijoille tuttu herkuttelupaikka. Kahvilan valtti on paistetut vohvelit suolaisilla ja makeilla täytteillä.   

Erinomainen ruoka on oleellinen osa Mikkelin kesää ja nyt se on saanut tunnustusta myös kansainvälisesti

Kesällä sesongin raikkaat ja herkulliset raaka-aineet ovat Mikkelin Torilla ja ravintoloissa parhaimmillaan. Perinteet ja seudulle tyypilliset raaka-aineet ovat jalostuneet ainutlaatuiseksi, saimaalaiseksi gastronomiaksi, jolle on kehitetty myös oma laatumerkki. D.O. Saimaa -alkuperämerkki (Designation of Origin) on tae tuotteen herkullisuudesta, omaleimaisuudesta, korkeasta laadusta, vastuullisuudesta sekä siitä, että tuote tulee aidosti Saimaan seudulta. D.O. Saimaa -tuotteita voi ostaa Mikkelissä Kenkäveron D.O. Saimaa Shopista ja Kotiherkku Ruokapuodista, sekä osan tuottajien tilamyymälöistä. 

Myymälän pöydällä paikallisten tuottajien ruokasäilykkeitä ja pienpanimoiden juomia.
Kenkäveron Myymälän D.O. Saimaa Shopissa on seudun pientuottajien parhaita ruokatuotteita mukaan ostettavaksi.

Mikkelin seudun gastronomia sai vuoden 2024 alussa tunnustusta myös kansainvälisesti, kun kulttuuriin, matkailuun ja luontoon erikoistunut National Geographic listasi maailman 21 parasta ruokakohdetta vuodelle 2024. Ainoana pohjoismaisena kohteena listalle pääsi mikkeliläinen Tertin Kartano, jonka ravintola on erikoistunut oman puutarhan ja kasvimaan vihanneksiin ja marjoihin, metsien ja järvien antimiin sekä  lähituottajien raaka-aineisiin. 

Seudun ainutlaatuisesta gastronomiasta kertoo myös Saimaan alueelle myönnetty kansainvälinen European Region of Gastronomy -titteli vuodelle 2024. Ruokaa ja kulttuuria yhdistävistä tapahtumista voi nauttia vuoden mittaan Saimaan eri kolkissa. 

Tervetuloa nauttimaan Mikkelin kesästä, tapahtumatarjonnasta sekä ruoka- ja luontoelämyksistä!