+358 44 794 5669 matkailu@mikkeli.fi
Takaisin

Luonteri on Saimaan luontomatkailun helmi

Näe & koe

Karun kaunis Luonteri on Saimaan geologinen ja historiallinen aarre, Saimaa Geopark-kohde. Sen kirkkaissa vesissä viihtyy sekä saimaannorppa että monet kalalajit. Luonterin maisema on yhdistelmä laajoja selkävesiä, metsäisiä saaria, jyrkkiä kallionseinämiä, sileitä kallioluotoja, lahtia, niemiä ja puhtaita hiekkarantoja.

Nainen reppu selässä seisoo Neitvuoren kallion laella ja katselee maisemia.

Faktoja Luonterista

  • osa Saimaan vesistöä
  • 28 kilometriä pitkä ja 20 kilometriä leveä järvialue
  • saaria kaikkiaan 579 kpl
  • Saimaa Geopark -kohde
  • Natura 2000 -alue
  • kirkasvetinen järvialue, jossa on ainutlaatuinen ekosysteemi

Norppa köllöttää kyljellään lumella ja kohottaa etujalkaa.

Luonterin kirkkaissa vesissä elää ainutlaatuinen ekosysteemi

Luonteri on kuuluisa kirkkaasta vedestään, mikä johtuu vähäisestä kasvillisuudesta. Tässä oligotrofisessa eli karussa ja niukkaravinteisessa järvessä on kuitenkin runsas ekosysteemi. Saimaan kirkkaissa vesissä viihtyy muun muassa harvinainen saimaannorppa sekä monet kalalajit, kuten muikku, hauki, ahven, järvilohi, taimen, siikaa, kuha ja harvinainen isonieriä. Luonterin moni-ilmeiset saaret ja laajat metsäalueet tarjoavat suojaisan asuinympäristön myös monille linnuille, kuten harvinaiselle selkälokille ja valkoselkätikalle.

Kallioinen niemi ylhäältä päin kuvattuna ja kallion edustalla vene.

Jääkausi muovasi Luonterin mieleisekseen

Luonteri on jääkauden lapsi, maisemallisesti ainutlaatuinen alue, jonka maastonmuodoissa näkyy jääkauden voima. Mannerjää liikkui luoteesta kaakkoon, mikä näkyy saarien ja maiseman suuntauksena. Jääkausi moukaroi peruskalliota irrottaen massiivisia siirtolohkareita, jotka valtavien vesimassojen mukana kulkeutuivat mikä minnekin. Nämä hiidenkivet herättivät esi-isissämme  kunnioitusta ja asialla ajateltiin olevan jättiläiset tai muut suuremmat voimat.

Tuhansien vuosien takaista kulttuurihistoriaa

Luonteri on ollut esi-isiemme asuinseutua tuhansia vuosia. Sen rannoilla on kivikautisia asuinpaikkoja sekä salaperäisiä kalliomaalauksia.

Kivikautisen elämän merkkejä voi nähdä Raintsaaressa. Saaressa on nähtävissä kivikautinen lapinraunio, soikeahko kivirakennelma pienellä kalliokumpareella.

Sarkaslammen korkeat kalliojyrkänteet ovat innoittaneet muinaisia metsästäjiä ja kalastajia ikuistamaan hirveä ja venettä esittäviä kalliomaalauksia niiden seinämiin. Ristilammen alueella on myös esihistoriallinen kvartsikivilouhos.

Hiisi, pyhä ja mahtava

Mahtavat kalliot ja muut mystiikkaa huokuvat ja kunnioitusta herättävät luonnon paikat ovat muodostuneet esivanhempiemme kulttipaikoiksi. Hiisi näkyy edelleen lukuisissa luonnon ilmiöiden nimissä, kuten hiidenkirnu, hiidenkivi tai hiidenkiuas, sekä Luonterinkin paikkojen nimissä, kuten Hiidenmaa, Hiidenkota ja Hiidenvuori.
Hiisi on tarkoittanut esivanhemmillemme pyhää paikkaa. Ajan saatossa ja kristinuskon levitessä pakanainen hiisi saatettiin kokea myös jättiläisenä tai vuorenpeikkona, salaperäisinä ja taikavoimaisina hahmoina.

Nainen istuu kalliolla ja katsoo maisemia.

Neitvuori Luonterin huipulla avaa huikeat näkymät upeaan saaristoon

Anttolassa sijaitseva Neitvuori vie Luonterin huipulle 184 metrin korkeuteen, josta avautuu huikeat näkymät yli Luonterin sokkeloisen saariston eteläsavolaiseen kansallismaisemaan.

Aiemmin Neitvuori tunnettiin kansankielessä Hiidenvuorena. Mahtavan, pyhyyttä huokuvan paikan nimi muuttui Neitvuoreksi, kun perimätiedon mukaan neito syöksyi alas jyrkänteeltä paetessaan vainolaisia Isovihan aikaan.


Sydänmaan reitti ja Rakokallio

Jääkauden jäljille voi lähteä Anttolassa Sydänmaan 5 kilometrin retkireitillä, jonka varrella on ainutlaatuinen todiste muinaisesta  luonnonmullistuksesta. Maanjäristyksen halkaisema kalliorotko, Rakokallio, on noin sata metriä pitkä ja 0.5-1 m leveä kuilu, jolla on syvyyttä enimmillään kymmenen metriä.


Monipuolisilla luontoreiteillä vaihtelevaa mäkimaastoa ja harvinaisia nähtävyyksiä

Hiiden polut kiertävät Luonterin maisemissa.  Neitvuoren alueella on muun muassa 12 km mittainen Hiidenkierros, johon voi liittyä 4 km mittaiselta “Hiije silmukalta”. Polkujen  varrella on useita näköala- ja taukopaikkoja.

Neitvuorelta on yhdysreitti Hiiden polkujen Metsänväentaipaleelle, jotka kulkevat Juvan puolella metsä- ja kalliomaisemissa ja lampien ja koskien rannoilla. Metsänväentaipaleen varrella on muun muassa valtava siirtolohkare ja Saimaa Geopark-kohde Enkelinpesä sekä metsäkansan elämästä kertovia torppia kaskiraunioineen.


Anttola on porttisi Luonterille ja Saimaalle

Anttolan Kone ja Urheilu -liike tarjoaa tietoa Saimaan järviluonnosta, opastusta omatoimisiin ja opastettuihin retkiin järviluontoon sekä välinevuokrausta.