+358 44 794 5669 matkailu@mikkeli.fi
Takaisin

Löydä latusi keskelle Saimaan talvea – tässä talvilomavinkit Mikkelin seudulle

1. tammikuuta 2024
Blogi

Mystinen Saimaa lumoaa talvella. Talviloman ykköskohde on Mikkelin seutu, oli lomailuun aikaa viikko tai viikonloppu. Talvista tekemistä ja kokemista riittää, joten alueelta löytävät omansa niin perheet, pariskunnat, kaveriporukat, kuin omaa aikaa viettävät aikuiset. 

Tässä vinkkejä lomanviettoon, olkaa hyvä!

Tärpit kaupunkilomalle – keskustassa kulttuuria, luistelua ja latuja

Mikkeliin on helppo saapua. Oman kulkupelin lisäksi Mikkeliin pääsee kätevästi junalla ja bussilla, vieläpä suoraan kaupungin keskustaan. Lukuisia majoitusvaihtoehtoja löytyy heti Mikkelin keskustasta. Hotelli onkin talvilomalle ihana vaihtoehto. 

Hotellin hyvät puolet tiivistyvät helppouteen: sänky on pehmeä ja aina pedattu, aamulla tarjolla on valmis aamiainen, hemmotteluhoidot, ravintolat ja shoppailumahdollisuudet ovat lähellä sekä kirppikset ja kaupunkikulttuuri löytyvät kulman takaa. 

Näiden palvelujen lisäksi Mikkelin keskustan läheltä löytyy juuri talviloman viettoon upea kattaus aktiviteetteja.

Luistelemaan, hiihtämään ja ulkoilemaan omalla tyylillä sopivaan tahtiin

Aivan kaupungin keskustassa pääsee luistelemaan, vaikka luonnonjäistä ei olisi vielä tietoakaan. Mikkelin jääpallojoukkue Kamppareiden kotikentällä Hänskissä on tekojää jo hyvissä ajoin marraskuussa. Kenttä on vapaasti kuntalaisten käytettävissä vapaina olevina aikoina, jolloin ei ole varauskalenterissa varauksia. Retkiluistelemaan voit suunnata Sahanlahti Resortiin Puumalaan. 

Keskustan välittömässä läheisyydessä pääsee myös ulkoilemaan keskelle luontoa. Kaihun kierros kiertää ympäri rauhallista harjumaastoa. Erityistärppi Kaihun kierrokselle: jos pakkaset paukkuvat, kierroksen varrella voi nähdä jäisiä patsaita keskellä pientä lampea. Lammen suihkulähteet nimittäin jäätyvät kovassa pakkasessa. Kierros kulkee myös lähellä Kenkäveroa, johon voi poiketa kahville, lounaalle tai putiikkeihin tutustumaan ja shoppailemaan paikallisia tuotteita. Nappaa tuliaisiksi D.O.Saimaa -tuotteita.  

Myös kesäisin avoinna oleva Urpolan luontokeskus on aivan keskustan tuntumassa ja Urpolan luontopolku on myös talvella erittäin tunnelmallinen luontokohde. Reitillä voi esimerkiksi paistaa nuotiolla makkaraa (varaa reppuun polttopuut).

Muutaman kilometrin päässä keskustasta pääset kovatasoisille hiihtoladuille Kalevankankaan metsiin. Mikkelissä ylläpidetään latuja yhteensä 290 kilometrin edestä, joista valaistuja latuja on 80 km. Luonnonlumien latujen ajankohtaisen tilanteen voi tarkastaa ladulle.fi-sivustolta ja Mikkelin kaupungin sivuilta. Sydäntalvella hiihtämään pääsee myös Saimaan jäätä pitkin Mikkelin satamasta, mikäli jäätilanne sallii.

Nainen ja mies hiihtävät järvenjääladulla ilta-auringon paisteessa.
Mikkelin seudun kylissä ja taajamissa on monipuolisia mahdollisuuksia hiihtoon. 

Ja vaikka luonnon lunta ei olisi, Mikkelissä pääsee hiihtämään jo marraskuussa, ainakin mikäli pakkanen on paukautellut edes öisin. Keskustasta pääsee kätevästi bussilla noin viiden kilometrin päähän Rantakylän kaupunginosaan, jossa sijaitsee Viihdeuimala Rantakeidas ja sen vieressä Mikkelin muutaman kilometrin pituinen hiihtolatu. 

Muutaman kilometrin päässä Mikkelin keskustasta löytyy Saimaa Stadiumi, joka on urheilun monitoimihalli. Sieltä löytyy myös perheen pienemmille (ja isommille!) oma temmellyskenttä SuperCorner

Talviurheilun jälkeen on ihana palata hotellille, käydä lämpimässä suihkussa tai saunassa ja jatkaa after-skille, keikoille tai perheen kesken kunnon illalliselle.

Kulttuuria 

Mikkelissä on hyvä muistaa myös kulttuurin tarjonta.  Esimerkiksi Mikkelin teatterin tarjonta kannattaa vilkaista. Taiteen ystäville kaupungista löytyy myös esimerkiksi Mikkelin taidemuseo sekä Mikkelin valokuvakeskus. Penkkiurheilun ystäville SM-liigaa pelaavan Jukureiden peli tuo jännitystä lomaan. Tai vaihtoehtoisesti ravit Mikkelin Raviradalla.

Ainutlaatuinen vierailukohde Mikkelin keskustassa on myös Sodan ja rauhan keskus Muisti. Sen puhutteleva ja elämyksellinen näyttelykokonaisuus kertoo, miten ihmiset kokivat sodan, myös kotirintamalla. Muistin näyttelyt avaavat ymmärrystä nykypäivänkin ilmiöille. 

Tärpit majoitukseen ja lomailuun kaukana kaupungista

Mikäli kaupunkihumu ei miellytä, moinipuolisia majoitusvaihtoehtoja löytyy Mikkelin seudulta myös läheltä luonnon rauhaa.

PihlasResort Joroisissa on luonnollisen ylellinen ekoresort keskellä kaunista Saimaan luontoa Pihlasjärven rannalla. Se tarjoaa uudenlaisen matkailuelämyksen luonnon rauhassa, majoitusta ylellisissä villoissa ja sviiteissä sekä upeita gastronomisia lähiruokaherkkuja. Ihanasta hemmottelusta voi nauttia PihlasResortin Day Span hoidoissa, ulkoilemalla  ympäröivässä luonnossa ulkoillen sekä rantasaunan porealtaissa rentoutuen.  

Saimaan talvitaikaa voi kokea luonnonkauniin Puulaveden rannalla Hirvensalmella Satulinnan luksushuviloissa. Paikka tunnetaan rakastetun Vain Elämää -ohjelman kuvausmiljöönä. Lisää kartanoelämää löytyy Juvalta. Partalan kuninkaankartanossa huoneet ovat moderneja ja paikka sijaitsee idyllisessä perinnemaisemassa.  

Saimaan rannalla Puumalasa puolestaan sijaitsee lumoava Sahanlahti Resort, jonne ajaa Mikkelistä kolmessa vartissa. Sahanlahdessa voi yöpyä hotellissa tai villoissa. Jos kaipaat luksusta ja yksityisyyttä, läheisellä niemellä sijaitsevat Elsanrannan luksushuvilat ovat erinomainen vaihtoehto. 

Testaa Sahanlahdessa erilaisia talviaktiviteetteja, kuten sähköisiä lumiskoottereita (kuva alla). Erityistärppinä kannattaa kurkkia tapahtumakalenterin puolta – luvassa voi olla Saimaan taianomaisia elämyksiä esimerkiksi joogaviikonlopun tai saunaretriitin muodossa. 

Mies ajaa sähköisellä lumiskootterilla talvisessa maastossa.
Lumiskootterilla on veikeää viillettää talvisissa maastoissa. 

Viimeinen majoitustärppi on takuuvarma valinta onnistuneelle lomalle, puhutaanhan nyt Mikkelin seudusta, Suomen kuuluisasta mökkialueesta. Mökkimajoitus on taattu valinta ihanan loman tukikohdaksi. 

Mökkejä löytyy Mikkelistä, Puumalasta, Hirvensalmelta, Juvalta, Mäntyharjulta, Pertunmaalta ja Kangasniemeltä. Valitse oman loman suosikkipaikkakunta ja mökkisi. Alla oleva kuva on Laatulomilta, Juvalta. 

Hirsimökki, jonka pihassa nainen kävelyttää koiraa.
Tunnelmallisessa mökissä luonnon rauhassa viihtyvät sekä ihmiset että lemmikit. 

Erityinen saimaalainen lomaominaisuus: useat ravintolat tarjoavat palveluja, joissa ravintolat toimittavat suoraan mökkiovelle kokonaisia illallisia tai lähiruokaherkkuja. Esimerkiksi Mikkelissä ravintola Vaiha toimittaa erilaisia aterioita ja annoksia kotiin sekä Sahanlahti Resortista on mahdollista tilata lähiherkkuja täynnä oleva mökkikassi vaikka koko viikonlopuksi. Lisää vaihtoehtoja kannattaa kysellä oman mökin lähiravintoloista.

Nauti Suomen parasta lähiruokaa

Mikkelin seutu ja sen ravintolat ovat tunnettuja lähiruoastaan. Saimaan alueella on tarjolla perinteikkäitä lähiruokia ja vahvaa ruokakulttuuria. Ravintolat arvostavat paikallisia raaka-aineita ja pientuottajien tuotteita, josta D.O. Saimaa-alkuperämerkkikin kielii.

Esimerkiksi Sahanlahti Resort, TeaHouse of Wehmais ja Tertin Kartano ovat arvostettuja Saimaa Gastronomy -kohteita. Menut rakentuvat kauden mukaan, joten pöydän antimet muuttuvan vuodenaikojen mukaan ja ruokalista saattaa vaihtua jopa päivittäin.

Alueen uutuutena, suosittelemme tutustumaan talvikalastuksen saloihin Uhkuan matkassa. Talvikatiskat tarkistetaan yhdessä kalastaja ja kokki Ilkka Arvolan seurassa, joka retken päätteeksi loihtii maittavan madekeittoaterian nautittavaksi Nikinsalmen vanhan tuvan lämmössä.

Saimaa Gastronomy-verkoston teemaviikonloput voittivat Suomen paras ruokamatkailutuote palkinnon vuonna 2019. Samana vuonna Okkolan Lomamökkien Paulan Emännän piirakkapaja voitti Merkittävä ruokamatkailuteko -palkinnon.

Kolmiosaiseen tarjottimeen on aseteltu skonsseja ja muita makeita herkkuja.
Eri teelaadut sopivat täydellisesti erilaisten suolaisten ja makeiden herkkujen makupariksi. 

Lähiruokaa löydät myös esimerkiksi Mikkelin keskustan kauppahallista. Mikkelin keskustan tuntumassa on myös lähiruoasta tunnettu Kenkävero, jonka ravintolan annoksissa käytetään paikallisia raaka-aineita. Kenkäveroon voit piipahtaa lounaalle, kahville tai vaikkapa lasilliselle viiniä. Kahvilassa tarjoillaan omin käsin leivottuja leivonnaisia. Muutenkin Kenkävero on vierailemisen arvoinen kohde. Pappilan historia ulottuu 550 vuoden taakse. Varsinkin talvikaudella Kenkäveron valaistus on lumoava ja pihapiiristä löytyy putiikkeja, joista voit tehdä ihania paikallisia löytöjä. Tutustu myös muihin seudun kartanoravintoloihin!

Jos eteläsavolaiset viinit kiinnostavat, kannattaa poiketa esimerkiksi Mikkelin Ollinmäen viinitilalle. Ollinmäen viinitila on avoinna päivittäin. Nämä kohteet ovat persoonallisia vaihtoehtoja myös päiväretkelle, olipa majapaikkasi missä vain Mikkelin seudulla. Ollinmäen Viinitilalla on myös mahdollista yöpyä talvella huviloissa.

Päiväretket naapurikuntiin

Kuten kokeneet etelänmatkailijatkin tietävät, loma saa uutta vauhtia ja syvyyttä, kun käväisee oman tukikohdan ulkopuolella päiväretkellä. 

Mikkelin seudulla päiväretkien tekeminen on vaivatonta ja helppoa, sillä lähikunnat ovat mukavan lähellä toisiansa. Päiväretki naapuripaikkakunnalle kannattaa varmasti. 

Kelluntapukuun pukeutuneita ihmisiä kelluu vedessä.
Kelluntapuvuissa jäiden seassa uiskentelukaan ei palella. 

Puumalassa on mahdollista päästä harvinaisen kokemuksen äärelle, sillä Puumalan satamassa ja sen läheisyydessä voi kokeilla jääkelluntaa. Ristiinassa sen sijaan voit lähteä ohjatulle lumikenkäretkelle nauttimaan umpihangista ja lumoutumaan Saimaan talvisessa luonnossa Uhkuan matkassa. Laskettelun ystävälle hyvä retkikohde on Juvan laskettelukeskus Hasamäki. Juvan suunnalla liikkuessa kannattaa muistaa myös Suomen elämyksellisin teehuone TeaHouse of Wehmais, joka on yksi seudun kartanokohteista.

Jos kaipaat vielä jotain astetta harvinaisempiaa kokemusta, niin Kangasniemellä on mahdollisuus osallistua Huskysafarille tai pilkkiretkelle. Kurkkaa Rock and Laken talviaktiviteettien tarjonta! 

Mäntyharjun Repoveden kansallispuisto ei esittelyjä kaipaa. Upeaan luontoon voit tutustua esimerkiksi hiihtämällä tai lumikengillä. Mäntyharjulle matkaaville hyvä vinkki on myös käydä katsastamassa paikallisia kirppiksiä.

Historian ystäville mielenkiintoinen retkikohde on Astuvansalmen kalliomaalaukset. Se ei suinkaan ole ainoastaan kesäkohde, vaan myös oivallinen talvikohde. Sinne voi patikoida esimerkiksi Uhkuan retkillä. 

Mystisen lumon tavoittelijoille

Saimaan talvessa on mystiikkaa, jota ei muualta tavoita. Sen voi kokea, kun seisoo hiljaisuudessa keskellä metsää tai katsoo kauas yli jäätyneen Saimaan. Lumo ja rauha hiipii sisimpään, kun pilkkopimeässä seisoo hiljaa lumessa tai ihailee saunan jälkeen kirkasta tähtitaivasta. 

Saunominen talvella pimeyden ympäröimänä on mahdollista myös ilman omaa mökkisaunaa. Esimerkiksi Mikkelissä Kyyhkylän kartanossa on tilava ja tunnelmallinen rantasauna, josta voi pulahtaa Saimaaseen myös talvella. Talvikaudella Kyyhkylän rantasaunalla on oma saunavuoro avantouimareille joka tiistai. 

Sahanlahti Resortin isäntä rakentaa talvisin Saimaan rannalle jääsaunan, jota voi käydä testaamassa helmikuun alusta alkaen. Jääsaunan jälkeen voi pulahtaa avantoon.

Mies tulee pyyhe ympärillä ulos jääharkoista rakennetusta saunasta.
Saunominen Sahanlahti Resortin jääsaunassa on ainutlaatuinen kokemus. 

Osa vinkeistä on nyt jaettu, enää tarvitsee vain valita omat suosikkikohteet Saimaan seudulta, buukata matkat ja aktiviteetit. Ja jos joku asia jäi askarruttamaan, Mikkelin seudun matkailuneuvontapisteet auttavat mielellään matkusteluun liittyvissä asioissa.

Ja vielä ihan viimeiseksi pieni sneak peek, maistiainen, Saimaalta. Tästä videosta voi fiilistellä Saimaan mystistä taikaa oman loman alkua odotellessa. Talvisivultamme löydät lisää ajankohtaisia tärppejä.

Tervetuloa, odotamme juuri sinua!