+358 44 794 5669 matkailu@mikkeli.fi
Takaisin

Leppeimmät saunan löylyt Saimaan seudulla

14. helmikuuta 2024
Blogi

Kyllä, sauna on lähtemätön osa suomalaisuutta, kenties jo suomalaisten geeniperimäänkin koodattu. Onko toisaalta ihmekään, jos pohjoisen kylmää säätä ja koleutta on haluttu paeta saunan suloiseen lämpöön? Sauna tekee nimittäin eetvarttia. Löyly hellii ja vetreyttää kankeat jäsenet, ja lisää uutta virtaa voi vihtoa itseensä koivuvastalla. Lämmin höyry helpottaa hengittämistä, hikoillessa keho puhdistuu, ja stressi ja kolotukset haihtuvat taivaan tuuliin. Virkistäytyminen raikkaassa järvivedessä ja viilentävä juoma saunan jälkeen kruunaavat nautinnon.

Näitä rakkaita, rentoutumisen pyhiä temppeleitä on Suomessa jopa kolme miljoonaa. Meillä kaikilla on omat varhaiset lapsuusmuistomme lauteilta ja siitä, kuinka saunan lauteilla piti istua riekkumatta, ettei saunatonttu hermostu. Oli saunatonttu kuulolla tai ei, oleellista on kuitenkin se, että sauna on rauhoittumisen paikka.

Saunoja on Suomessa rakennettu mitä erikoisempiin paikkoihin, kuten autoihin tai puhelinkoppiin. Mikkelin seudulla löydät rentouttaviin löylyihin perinteisissä ranta- ja savusaunoissa järven rannalla tai vaikka aivan kaupungin keskustassa. Myös vesiliikunnasta ja kylpylätunnelmasta nauttiville on tarjolla vaihtoehtoja. Ja kulkee sauna pyörien päällä jopa omalle pihalle!

Savusaunaan tuhansien vuosien kylpyperinteitä vaalien

Puinen savusauna, josta nousee savua. Pihamaalla puita ja kukkivia syreenipensaita, taustalla järvenselkä.
Sahanlanden savusauna lämpiää Puumalassa. Häkälöylyjen jälkeen savun poistuttua alkaa saunanautinto vailla vertaa. 

Savusauna on suomalaista kulttuurihistoriaa: se oli vallitseva saunatyyppi aina 1930-luvulle asti. Ennen savusaunassa synnyttiin, kylvettiin, parannettiin sairauksia, pestiin vainajat ja tehtiin taikojakin. Nykyään savusaunat tarjoavat puhdasta ruumiin ja sielun nautintoa, joka sopii sekä kesään että talveen: kesällä pulahdus järveen ja talvella avantoon virkistää ja herättelee kehon ja aistit.

Savupiiputtoman saunan kiuasta lämmitetään useita tunteja, jonka jälkeen sen annetaan siintyä. ”Häkälöylyt” puhaltavat pois pienhiukkaset ja savukaasut, jonka jälkeen kylpeminen voi alkaa. Löylyyn ei kannata mennä saunan ollessa kuumimmillaan, ja löylyäkin valutellaan kiukaalle verkkaan. Siinä savusaunan pehmeiden, hiljaa hiipivien löylyjen salaisuus.  

Täällä pääset savusaunaan Mikkelin seudulla

Savusaunan löylyt kannattaa jokaisen kokea ainakin kerran elämässään. Näissä Mikkelin seudun savusaunoissa pääset makoisiin löylyihin:

Kaidan Kiho tarjoaa aidon savusaunakokemuksen hirsistä rakennetussa savusaunassa luonnonkauniin Kaitajärven rannalla Ristiinassa, noin 22 km päässä Mikkelin keskustasta. Kaidan Kihon ekologissa ja hyvin varustelluissa mökeissä voi myös majoittua.

Sahanlahti Resortin savusauna on varattavissa ympäri vuoden. Saunomisen yhteyteen voi varata myös oleskelutilan sekä terassin kylpytynnyrit. Saunasta pääsee vilvoittelemaan Saimaan syleilyyn, myös talvella.

Pyöröhirsinen savusauna lämpiää talvisessa metsämaisemassa.
Kaidan Kihon savusauna Ristiinassa

Talvella saunaa ja avantouintia. Oletko jo kokeilut jääsaunan tai lauttasaunan löylyjä? 

Kun kaipaat hieman erikoisempia saunaelämyksiä keskellä talvea, kannattaa varata Sahanlahti Resortin jääsauna. Sahanlahden isäntä apureineen rakentaa jääsaunan joka vuosi kevättalvella Sahanlahden rantaan aina jäätilanteen salliessa.

Jääsaunan lempeän kosteat ja sopivan kuumat löylyt ovat unohtumaton elämys! Rohkeimmat saunojat voivat vilvoitella avannossa. Viereisen Artturi-saunarakennuksen sauna, pesutilat ja pukuhuone ovat jääsaunassa saunojien käytössä. 

Sahanlahti Resortin jääsaunassa on iglumainen vivahde. 

Vinkki! 24.2.2024 järjestettävässä Sahanlahden saunapäivässä voit ostamalla rannekkeen kokea saunojen koko repertuaarin; saunoa savusaunassa, sähkösaunassa, Niskalammen puulämmitteisessä rantasaunassa, jääsaunassa tai telttasaunassa. Avannot ovat auki ja lisänautintoa tarjoavat lämmitetyt kylpytynnyrit. Myös ravintolat palvelevat saunojia koko päivän ja illan. 

Luonnon rauha ja saunan löylyt lumoavat Yövedellä

Uhkuan Saimaan Yöveden rannalle talvisin parkkeerattu puulämmitteinen lauttasauna tarjoaa aitoja saunaelämyksiä järviluonnon rauhassa. Saunan lauteille mahtuu mukavasti kerrallaan 4-6 saunojaa. Saunomisen yhteyteen voi tilata myös luontoelämyksen ja vaikka kokin paikan päällä valmistaman villi- ja lähiruoka-aterian.  

Muina vuodenaikoina varattavissa on myös rannalla sijaitseva 200 vuotta vanha hirsinen rantasauna. Voit testata löylyjä myös telttasaunassa, jonka voit vuokrata käyttöösi. 

Lomamme Saimaan ja Mikkelin seudulla oli mahtava! Vaikka lyhyt etäisyys Helsingistä vaikutti päätökseemme tulla tänne, seutu tarjosi kuitenkin runsaasti aktiviteetteja, saunaelämyksiä, avantuintia, erinomaisia ruokailumahdollisuuksia ja lumikenkäilyä. Loma seudulla vastasi täydellisesti kiinnostuksen kohteitamme ja toiveitamme saada nauttia aidoista suomalaisista ulkoilmaelämyksistä. Herkullinen ruoka ja henkeäsalpaavan kaunis luonto täydensivät nautintomme.

- Lars (ja ryhmä), Uhkuan vieraat Saksasta.

Uhkuan lauttasauna Yöveden rannalla Saimaalla. 

Avantouinti ja sauna Mikkelissä

Visulahden rantasaunalla Saimaan rannalla on talviuintivuoroja joulukuun alusta helmikuun loppuun asti tiistaiaamuisin klo 7–10 ja torstaisin klo 15–18. Sekasaunassa saunotaan uimapuvussa. Oma pyyhe ja jalkineet kannattaa ottaa mukaan. 

Kyyhkylän kartanon rantasaunalla talviuinnista kiinnostuneet pääsevät nauttimaan talvikaudella vilvoittavasta uinnista ja saunan löylyistä tiistaisin 15.30–17.30. 

Perinteisiä rantasaunoja järviluonnon rauhassa

Rantasauna järven rannalla kuuluu monen suomalaisen kesälomaan. Mikkelin seudulla rantasaunaelämyksen pääset kokemaan useammassakin kohteessa sekä kesällä että talvella.

Kyyhkylän kartanon rantasauna on vartin ajomatkan päässä Mikkelin keskustassa Saimaan rannalla. Paikka on rauhaisa ja tilat hulppeat: saunan lauteille mahtuu kerrallaan löylyttelemään 15 henkilöä. Laaja terassialue antaa lisätilaa oleiluun isommallekin porukalle. Saunaan ja Saimaaseen pääsee ympäri vuoden. 

Saunahuvila, jossa on iso terassi sekä pöytäryhmiä. Taustalla on koivuja.
Kyyhkylä Wellbeing Resortin tilava rantasauna sopii hyvin isommillekin ryhmille. 

Susiniemen rantasauna Otavassa 20 km päässä Mikkelin keskustasta sijaitsee kirkkaan Puulaveden rannalla kauniissa mäntymetsäisissä maisemissa. Pihapiirissä on myös kota sekä pyöröhirsinen saunamaja.

Sahanlahti Resortin Niskalammen sauna on perinteinen rantasauna Puumalassa. Tällä saunalla vesi on todella lähellä, vain muutaman askelluksen päässä saunan kuistilta. Tarjoiluksi saunalle voi tilata Sahanlahden keittiön valmistamat saunamakkarat sekä mieleisensä saunajuomat.  

Pieni puinen saunarakennus aivan järven rannassa.
Niskalammen rantasauna Sahanlahti Resortissa Puumalassa on aivan veden äärellä.

Uutuus kesällä 2024! Mikkelipuiston edustalle Mikkelin keskustan tuntumaan on avautumassa kelluva saunamaailma. Saunamaailmaan tulee kaksi erilaista saunaa, baari sekä terassi uima-altaineen ja oleskelutiloineen. Saimaaseen pääsee uimaan ympäri vuoden!  

Saunan löylyihin keskellä kaupunkia

Helposti ja nopeasti saunatunnelmaan pääsee aivan Mikkelin keskustassa. Ne sopivat hyvin myös yhteiseen mukavaan illanviettoon.

Kulttuuritalo Temposta voi varata Lepo-saunatilan takkahuoneineen mukavaa saunailtaa varten. Sauna ja kylpytilat ovat modernin tyylikkäät, ja samassa yhteydessä on tilava oleskelutila sekä ruokailutila ja keittiö.

Saunan pesuhuone, jossa istuimia ja taustalla puuvuorailtu löylyhuone.
Kulttuuritalo Tempon saunatila Lepo

Arjen yläpuolelle vie saunomaan Linnasauna, vain 100 metrin päässä Mikkelin torilta. Linnasauna on saanut nimensä näköalasta vankilan kauniiseen vanhaan osaan. Saunaan sopii 12 henkilöä, ja oleskelutilaan mahtuu hyvin nauttimaan takkatulesta ja seurustelusta. Lisää tilaa löytyy tunnelmalliselta terassilta. Saunalla on keittiönurkkaus, ja tarjottavaa voi tilata myös paikan päälle.

Mikkelin kattojen yllä voit saunoa myös Original Sokos Hotel Vaakunan saunassa hotellin ylimmässä kerroksessa. Hotellin sauna on lämpimänä päivittäin klo 18–21, ja saunojien käytössä on myös poreallas. Saunan tai koko saunaosaston voi varata myös yksityiskäyttöön.

Scandic Mikkelin saunatilat uima-altaineen soveltuvat mainiosti rentoihin saunailtoihin. Tiloihin mahtuu jopa 25 henkilöä. Saunojien käytössä on pukuhuone sekä viihtyisä saunatupa, jossa voi myös ruokailla. 

Yhdistä saunomiseen vesiliikunnan ilot

Seudun vesiliikuntapaikoissa uit ja viihdyt altaissa ja saunoissa samalla kertaa. Viihdeuimala, Rantakeitaassa Mikkelissä ja Vesiliikuntakeskus Sampolassa Juvalla kaupan päälle tulee lisäksi riemukkaita hetkiä vesiliukumäissä.

Naisvuoren uudistettu uimahalli kaupungin keskustassa tarjoaa vesiliikunnan iloa sekä lapsille että aikuisille. Hallissa on 25 metrin allas aikuisille, poreallas, kylmäallas sekä lämmin lastenallas.

Kaksi pientä poikaa istuvat kilpikonnan muotoisen patsaan päällä pienessä altaassa ja nauravat.
Viihdeuimala Rantakeitaan lämpimissä vesissä tarkenee

Viihdeuimala Rantakeitaassa pääset kylpylämäiseen tunnelmaan. Allasosastolla on 41 m pitkä liukumäki, useita altaita sekä lapsille touhuta että aikuisille nauttia. Saunoja on kolme sekä miehille että naisille: kaksi perinteistä saunaa ja höyrysauna.

Vesiliikuntakeskus Sampola on valoisa hyvän olon paikka Juvalla. Sampolassa on useita altaita ja vesihierontapisteitä, vesiliukumäki sekä viisi perinteistä saunaa, joista yksi on tilaussauna kahdeksalle henkilölle. 

Kaikissa vesiliikuntapaikoissa on myös kuntosali sekä kahviopalvelut.

Sauna omaan pihaan?

Rekan perävaunu, johon on tehty sauna.
Elämys Saimaan sauna matkalla kohteeseen

Elämys Saimaa tuo hyvin varustellun puulämmitteisen saunavaunun haluamaasi paikkaan, vaikka omalle pihalle. Saunaan mahtuu jopa 20 henkilöä, ja sen kylkeen voi tilata myös lämminvesipaljun. Viihtyisää saunailtaa ei siis tarvitse lähteä viettämään omaa kotipihaa kauemmas.

Aitoja saunoja myös Saimaan vuokramökeillä

Mikkelin seutu on täynnä upeita vuokramökkejä kauniissa järvenrantamaisemissa, joissa voit nauttia saunahetkistä täysin omassa rauhassa. Tutustu vuokramökkitarjontaan ja nauti supisuomalaisesta saunakokemuksesta järviluonnon keskellä.