+358 44 794 5669 matkailu@mikkeli.fi
Takaisin

Leppeimmät saunan löylyt Saimaan seudulla

Blogi

Sauna on lähtemätön osa suomalaisuutta, kenties jo suomalaisten geeniperimäänkin koodattu. Onko ihmekään, jos kylmyyttä ja koleutta on haluttu paeta saunan suloiseen lämpöön?

Sauna tekee nimittäin eetvarttia. Löyly hellii ja vetreyttää kankeat jäsenet, ja lisää uutta virtaa voi vihtoa itseensä koivuvastalla. Lämmin höyry helpottaa hengittämistä, hikoillessa keho puhdistuu, ja stressi ja kolotukset haihtuvat taivaan tuuliin. Virkistäytyminen raikkaassa järvivedessä ja viilentävä juoma saunan jälkeen kruunaavat nautinnon.

Näitä rakkaita, rentoutumisen pyhiä temppeleitä on Suomessa jopa kolme miljoonaa. Meillä kaikilla on omat varhaiset lapsuusmuistomme lauteilta ja siitä kuinka saunan lauteilla piti istua riekkumatta, ettei saunatonttu hermostu. Oli tonttu kuulolla tai ei, oleellista on kuitenkin se, että sauna on rauhoittumisen paikka.

Saunoja on Suomessa rakennettu mitä erikoisempiin paikkoihin, kuten autoihin tai puhelinkoppiin. Mikkelin seudulla löydät rentouttaviin löylyihin perinteisissä ranta- ja savusaunoissa järven rannalla tai vaikka aivan kaupungin keskustassa olevissa saunoissa. Myös vesiliikunnasta ja kylpylätunnelmasta nauttiville on tarjolla vaihtoehtoja. Ja kulkee sauna pyörien päällä jopa omalle pihalle!

Savusaunaan tuhansien vuosien kylpyperinteitä vaalien

Puinen savusauna, josta nousee savua. Pihamaalla puita ja kukkivia syreenipensaita, taustalla järvenselkä.
Sahanlanden savusauna lämpiää Puumalassa

Savusauna on suomalaista kulttuurihistoriaa: se oli vallitseva saunatyyppi aina 1930-luvulle asti. Ennen savusaunassa synnyttiin, kylvettiin, parannettiin sairauksia, pestiin vainajat ja tehtiin taikojakin. Nykyään savusaunat tarjoavat lähinnä puhdasta ruumiin ja sielun nautintoa, joka sopii sekä kesään että talveen: kesällä pulahdus järveen ja talvella avantoon virkistää ja herättelee kehon ja aistit.

Savupiiputtoman saunan kiuasta lämmitetään useita tunteja, jonka jälkeen sen annetaan siintyä. ”Häkälöylyt” puhaltavat pois pienhiukkaset ja savukaasut, jonka jälkeen kylpeminen voi alkaa. Löylyyn ei kannata mennä saunan ollessa kuumimmillaan, ja löylyäkin valutellaan kiukaalle verkkaan. Siinä savusaunan pehmeiden, hiljaa hiipivien löylyjen salaisuus.  

Savusaunan löylyt kannattaa jokaisen kokea ainakin kerran elämässään. Näissä Mikkelin seudun savusaunoissa pääset makoisiin löylyihin:

Kaidan Kiho tarjoaa aidon savusaunakokemuksen hirsistä rakennetussa savusaunassa luonnonkauniin Kaitajärven rannalla Ristiinassa, noin 22 km päässä Mikkelin keskustasta. Kaidan Kihon ekologissa ja hyvin varustelluissa mökeissä voi myös majoittua.

Sahanlahti Resortin savusauna on varattavissa ympäri vuoden. Saunomisen yhteyteen voi varata myös oleskelutilan sekä terassin kylpytynnyrit. Saunasta pääsee viilentymään Saimaan syleilyyn, myös talvella.

Pyöröhirsinen savusauna lämpiää talvisessa metsämaisemassa.
Kaidan Kihon savusauna Ristiinassa

Perinteinen rantasauna järviluonnon rauhassa

Rantasauna järven rannalla kuuluu monen suomalaisen kesälomaan. Mikkelin seudulla rantasaunaelämyksen pääset kokemaan useammassakin kohteessa, myös talvella.

Kyyhkylän kartanon rantasauna on vartin ajomatkan päässä Mikkelin keskustassa Saimaan rannalla. Paikka on rauhaisa ja tilat hulppeat: saunan lauteille mahtuu kerrallaan löylyttelemään 15 henkilöä. Laaja terassialue antaa lisätilaa oleiluun isommallekin porukalle. Talvella saunasta pääsee myös avantoon. Kyyhkylässä on panostettu luonnonmukaisiin menetelmiin ja tarjoiluihin sekä luontoystävällisiin pesuaineisiin.

Saunahuvila, jossa on iso terassi sekä pöytäryhmiä. Taustalla on koivuja.
Kyyhkylä Wellbeing Resortin tilava rantasauna sopii hyvin isommillekin ryhmille. 

Susiniemen rantasauna Otavassa 20 km päässä Mikkelin keskustasta sijaitsee kirkkaan Puulaveden rannalla kauniissa mäntymetsäisissä maisemissa. Pihapiirissä on myös kota sekä pyöröhirsinen saunamaja.

Sahanlahti Resortin Niskalammen sauna on perinteinen rantasauna Saimaan rannalla Puumalassa. Tällä saunalla Saimaa on todella lähellä, vain muutaman askelluksen päässä saunan kuistilta. Tarjoiluksi saunalle voi tilata Sahanlahden keittiön valmistamat saunamakkarat sekä mieleisensä saunajuomat. Talvella Sahanlahdessa on mahdollista kylpeä myös jääsaunassa. 

Pieni puinen saunarakennus aivan järven rannassa.
Niskalammen rantasauna Sahanlahti Resortissa Puumalassa

Saunan rauhaan kaupungin ytimessä

Helposti ja nopeasti saunatunnelmaan pääsee aivan Mikkelin keskustassa. Ne sopivat hyvin yhteiseen mukavaan illanviettoon.

Kulttuuritalo Temposta voi varata Lepo-saunatilan takkahuoneineen mukavaa saunailtaa varten. Sauna ja kylpytilat ovat modernin tyylikkäät, ja samassa yhteydessä on tilava oleskelutila sekä ruokailutila ja keittiö.

Saunan pesuhuone, jossa istuimia ja taustalla puuvuorailtu löylyhuone.
Kulttuuritalo Tempon saunatila Lepo

Arjen yläpuolelle vie saunomaan Linnasauna, vain 100 metrin päässä Mikkelin torilta. Linnasauna on saanut nimensä näköalasta vankilan kauniiseen vanhaan osaan. Saunaan sopii 12 henkilöä, ja oleskelutilaan mahtuu hyvin nauttimaan takkatulesta ja seurustelusta. Lisää tilaa löytyy tunnelmalliselta terassilta. Saunalla on keittiönurkkaus, ja tarjottavaa voi tilata myös paikan päälle.

Yhdistä saunomiseen vesiliikunnan ilot

Vesiliikuntapaikoissa uimisen, altaissa rentoutumisen ja saunan saa kaikki samassa paketissa.  Viihdeuimala Rantakeitaassa Mikkelissä ja Vesiliikuntakeskusa Sampolassa Juvalla kaupan päälle tulee lisäksi riemukkaita hetkiä vesiliukumäissä.

Naisvuoren uudistetussa uimahallissa kaupungin keskustassa voi vesiliikunnasta nauttia sekä lapset että aikuiset. Hallissa on 25 metrin allas aikuisille, poreallas, kylmäallas sekä lämmin lastenallas.

Kaksi pientä poikaa istuvat kilpikonnan muotoisen patsaan päällä pienessä altaassa ja nauravat.
Viihdeuimala Rantakeitaan lämpimissä vesissä tarkenee

Viihdeuimala Rantakeitaassa pääse kylpylämäiseen tunnelmaan. Allasosastolla on 41 m pitkä liukumäki, useita altaita sekä lapsille touhuta että aikuisille nauttia. Saunoja on kolme sekä miehille että naisille: kaksi perinteistä saunaa ja höyrysauna.

Vesiliikuntakeskus Sampola on valoisa hyvän olon paikka Juvalla. Sampolassa on useita altaita ja vesihierontapisteitä, vesiliukumäki sekä viisi perinteistä saunaa, joista yksi on tilaussauna kahdeksalle henkilölle. 

Kaikissa paikoissa on myös kuntosali sekä kahviopalvelut.

Sauna omaan pihaan?

Rekan perävaunu, johon on tehty sauna.
Elämys Saimaan sauna matkalla kohteeseen

Elämys Saimaa tuo hyvin varustellun puulämmitteisen saunavaunun haluamaasi paikkaan, vaikka omalle pihalle. Saunaan mahtuu jopa 20 henkilöä, ja sen kylkeen voi tilata myös lämminvesipaljun. Viihtyisää saunailtaa ei siis tarvitse lähteä viettämään omaa kotipihaa kauemmas.

Aitoja saunoja myös Saimaan vuokramökeillä

Mikkelin seutu on täynnä upeita vuokramökkejä kauniissa järvenrantamaisemissa, joissa voit nauttia saunahetkistä täysin omassa rauhassa. Tutustu vuokramökkitarjontaan ja nauti supisuomalaisesta saunakokemuksesta järviluonnon keskellä.