+358 44 794 5669 matkailu@mikkeli.fi
Takaisin

Kesä 2024 Mikkelin seudulla – paras paikka luoda unohtumattomia kesälomamuistoja!

27. maaliskuuta 2024
Blogi

Muistatko lapsuuden ihanat kesät? Tule hankkimaan uusia rakkaita kesämuistoja Saimaalta!

Uimaranta, auringonpaiste, saunan löylyt, kesän ensimmäiset mansikat, uudet perunat ja kanttarellikastike – näitä parhaita kesälomamuistoja syntyy Saimaan seudulla, Itä-Suomen matkailun kehdossa. Seudulla on runsaasti tapahtumia, nähtävyyksiä, luontokohteita, kulttuuria kaikenikäisille ja tekemistä lapsille.

Mieleisesi olon voit löytää mökkijärven rannalta, luksusresortista, Saimaa-risteilyltä tai retkeilypolulta luonnon rauhasta. Kesälomaan voit koota omannököisen paketin myös jännittävää esihistoriaa, päämajakaupungin henkeä, kartano- ja ruokakulttuuria ja hienoja tapahtumia.

Upeat luontoreitit retkeilijöille ja pyöräilijöille 

Anttolassa Neitvuoren luonnonsuojelualueella sekä Juvan erämaamaisemissa kiertelevä Hiiden polut -ulkoilureitistö koostuu viidestä omanlaisestaan reitistä. Yhteensä Hiiden polkuja on noin 80 kilometrin verran, pisimpänä reittinä 50 kilometrin mittainen Metsänväen taival. Reittien varrella voi nähdä Etelä-Savon komeimpia maisemia sekä tutustua ainutlaatuisiin Saimaa Geopark -kohteisiin. Juvan puolelta pääsee Neitvuoren maastoihin ja toisinpäin yhdysreittiä pitkin. Reitistön varrella on laavuja ja kotia tulentekopaikkoineen evästaukoja ja yöpymistäkin varten. 

Pyöräilijälle kokemisen arvoisia ovat muun muassa Repoveden kansallispuiston vaihtelevat reitit Mäntyharjulla sekä 60 kilometrin mittainen Puumalan saaristoreitti, jonka varrella voi pulahtaa uimaan järveen ja nauttia upeista maisemista silloilla sekä lauttamatkan aikana. Reitin varrella on myös kahviloita ja ravintoloita. 

Pyöräilijä ajaa maantietä, jonka molemmin puolin on järvi.
Puumalan saaristoreitti kiertää Saimaan saaristoa. 

Luonnon rauhaan, nuotiotulen ääreen ja makkaranpaistoon pääsee Mikkelissä monessa paikassa. Kalevankankaan luonnonsuojelualueen jokilaaksossa on monipuolisia luontoreittejä sekä patikoijille että pyöräilijöille aivan Mikkelin keskustan tuntumassa. Mikkelin keskustasta pääsee myös Saimaa Central Parkin harjumaastossa kiertävälle ulkoilureitille, josta on yhteys Urpolan luontopolulle. Vartin automatkan päässä Mikkelin torilta on Säynätin retkeilyreitti, jonka yhteydessä on myös esteetön kota, tulipaikka ja wc.  

Saimaa-elämyksiä maalta ja vesiltä käsin

Saimaan luonnon erikoisuuksiin on helppo tutustua Hop On Hop Off -päiväretkillä, joilla risteillään muun muassa Saimaan Yövedellä Ristiinassa sijaitseville, tuhansia vuosia vanhoille Astuvansalmen kalliomaalauksille sekä Puumalaan, jonka sykähdyttäviin Saimaan saaristomaisemiin ja järviluontoon voi jäädä nauttimaan useammaksikin päiväksi. Takaisin lähtöpaikkaan voi palata retkibussin kyydissä vaikka seuraavalla viikolla. 

Saimaan järviluonto ja sen erikoisuudet avautuvat upeasti myös ohjatuilla veneretkillä. Norpparisteily osaavan kipparin johdolla, norppien rauhaa kunnioittaen, on upea elämys. Tai miten olisi muikun troolausristeily Puumalassa muikunpyynnin saloihin tutustuen?

Matkustajia ekopaatin kyydissä kiikaroimassa, näkyisikö norppia.
Norpparisteilyillä nähdään hyvällä onnella useampikin saimaannorppa. 

Norppavesille ja Saimaan upeaan saaristoon tehdään myös opastettuja melontaretkiä. Niille voit lähteä esimerkiksi Opas Tiinan, Saimaa Canoeingin tai Uhkuan matkassa. Sesongin villivihanneksiin ja luonnon antimiin painottuva Uhkuan villiruokaillallinen Saimaan saaressa Yövedellä on mainio päätös päivälle. 

Yöveden mystiikkaan ja Saimaan kesään voi eläytyä myös Yöveden Ateljeekodin maalaus- ja kirjoituskursseilla Ristiinassa. Kurssit ja työpajat ovat mieltä ja sielua avartavia kokemuksia yhdistettynä hyvään ruokaan, saunomiseen, uimiseen ja rentoutumiseen rauhallisessa miljöössä. 

Parhaita makuja ympäri Saimaan seutua

Saimaan alueelle on myönnetty Saimaa European Region of Gastronomy -titteli vuodelle 2024, jota juhlistetaan taidetta, kulttuuria ja erinomaista itäsuomalaista gastronomiaa yhdistävillä elämyksillä ympäri Saimaan seutua. Juhlavuoden ruoka- ja kulttuuritapahtumat on listattu Taste Saimaan tapahtumakalenterissa. 

Tertin Kartanon kymmenien makuelämysten juhlava pöytä on paitsi kotimaan parhaita, myös kansainvälisesti tunnustettu. National Geographic listasi Tertin yhdeksi maailman 21 parhaimmista ruokakohteista vuonna 2024. Kannattaa siis suunnata Tertin Kartanon juhlapöydän ääreen!

Buffet-pöydässä on useita tarjottimia, joissa on kalaa, vihanneksia, leikkeleitä ja salaatteja.
Tertin Kartanon juhlapöydän kattauksessa on yli 50 makuelämystä kartanon kasvimaalta ja puutarhasta sekä lähialueen tuottajien raaka-aineista. 

Hyviä makumatkakohteita ovat Sahanlahti Resort Puumalassa sekä TeaHouse of Wehmais Juvalla. Ne ovat Tertin ohella Saimaa Gastronomy -kohteita ja erikoistuneet laadukkaaseen lähiruokaan. Tertin Kartanon sekä TeaHousen myymälöistä voit kotiin viemisiksi ostaa paikan päällä valmistettuja ruokatuotteita.  

Aitoa, maukasta lähiruokaa tarjoillaan myös esimerkiksi Kenkäverossa sekä monissa Mikkelin keskustan ravintoloissa. Eikä kannata unohtaa Mikkelin Toria, jossa kesällä lähiseudun tuottajien vihannekset ja marjat ovat parhaimmillaan. Torilta löytyy makeat mansikat, uuden sadon perunat sekä kantarellit kastikkeeseen!

Kesä Mikkelin seudulla on iloa ja aitoja asioita koko perheelle

Mikkelissä on monia kokemisen arvoisia ja mieleenpainuvia elämyksiä – hyvän mielen muistoja.

Mikkelipuistossa kaupungin keskustan tuntumassa on viihtyisä puisto järven rannalla. Sen upeat puutarhat ja viheralueet ovat mainio paikka viettää myös vaikka koko perheen piknik-päivää.

Viereisen Kenkäveron puutarhassa voi kesällä ihastella runsaita perennoja sekä yrtti- ja rohtokasveja sekä seurata lampaita kesälaitumellaan. Idyllinen miljöö, vanhassa pappilarakennuksessa sijaitseva kahvila ja ravintola sekä Kenkäveron Myymälä, kesäpuodit ja näyttelyt tarjoavat ohjelmaa kesäisen päivän viettoon.

Mikkelin pääkirjaston vierestä lähtevän Mikke-katujunan kyydissä pääsee Mikkelin kohteisiin, joista voi jatkaa aina matkaa katujunan seuraavalla kierroksella. 

Visulahden huvi- ja vesipuisto Dinosauriassa lähellä Mikkeliä saa huimat kyydit vesipuiston liukumäissä. Kiipeilypaikoilla, karuselleissa, seikkailulinnoissa ja muiden aktiviteettien parissa hauska kesäpäivä kuluu sukkelaan.

Pitkiä vesiliukumäkiä ja isoja ulkoilma-altaita auringon paistaessa kesällä.
Visulahden Dinosauriassa viettää vauhdikkaan kesäpäivän. 

Päämajakaupungin historia kohtaa tämän päivän

Sodan ja rauhan keskus MuistiPäämajamuseo sekä Jalkaväkimuseo ovat kiinnostavia vierailukohteita sekä nuorille että aikuisille. Ne johdattavat Suomen ja päämajakaupungin historiaan tavallisen ihmisen, sodan johdon ja sotilaiden näkökulmasta. 

Muistin digitaalista ja virtuaaliteknologiaa hyödyntävä näyttely kertoo elävästi tavallisten ihmisten tarinoista ja kokemuksista sodan käänteissä, rauhan hengessä. Päämajamuseossa on nähtävissä sodanjohdon sekä Mannerheimin toisen maailmansodan aikaiset työhuoneet autenttisissa asuissaan.

Mies, nainen ja lapsi katselevat virtuaaliesitystä, jossa näkyy katukuva toisen maailmansodan ajalta.
Virtuaalitekniikkaa luo Muistin näyttelykokemukseen aitouden tuntua. 

Vinkki: Muisti-kaupasta voit ostaa kotiin tai lahjaksi sota-ajan hengestä kumpuavia tuotteita, joihin et välttämättä törmää muualla.  

Ainutlaatuisia tapahtumia Mikkelin seudulla kesällä

Mikkelin Musiikkijuhlat 3.8.-11.8.2024 on kesän kohokohta musiikin ystäville. Upeita kansainvälisten ja kotimaisten tähtien ja orkestereiden konsertteja on jokaiselle päivälle. Avajaispäivän etkoilla kuullaan Kauppakeskus Stellan Tähtitorilla maksuton konsertti, ja useammasta ilmaisesta On the Move! -konsertista saadaan nauttia jo ennen varsinaista juhlaviikkoa.

Esityslavalla on naislaulaja, jousisoittajia, kapellimestari sekä kuoro.
Mikkelin Musiikkijuhlilla kuullaan kesällä ainutlaatuinen pelimusiikkikonsertti Game Music Collectiven soittajien, mieskuoro Alvarin sekä sopraano Iris Candelarian esittämänä. Kuva: Tuomas Tenkanen.

Mikkelin raviradalla 13.–14.7.2024 järjestettävissä perinteikkäissä St Michel -raveissa jännitetään huippuravureiden suorituksia Suomen nopeimmalla raviradalla. St Michel -superviikonlopun etkoja ja Saimaalaisia grillijuhlia vietetään Mikkelin Torilla perjantaina 13.7.2024, jolloin aamukymmenestä eteenpäin torivieraat voivat herkutella palvatulla possulla sekä viihtyä tanssiesitysten ja musiikin parissa. 

Sahanlahti Resortin Rantakekkerit 12.–14.7.2024 on hyvän musiikin ja lähiruoan juhlaa. Esiintyjinä Rantakekkereillä on joukko kotimaisen musiikin kirkkaimpia tähtiä, joiden esityksistä sekä herkullisesta ruoasta voi nauttia parhaissa Saimaan rantamaisemissa. 

Mainioita majapaikkoja, myös luksusta kaipaaville

Oma mökkiranta saunoineen, helppoa majoittumista kulttuurin ja tapahtumien äärellä tai kartanoeksotiikkaa – majoitusvaihtoehtoja Mikkelin seudulla on runsain mitoin. 

Tertin Kartano sekä Kyyhkylän Kartano ovat oiva valinta kartanotunnelmaa etsiville. Saimaan rannalla sijaitsevassa Kyyhkylä Wellbeing Resortissa on monipuolista tekemistä sekä mahdollisuuksia itsensä hemmotteluun. Viehättävässä kartanomiljöössä majoittuu myös Tertin Kartanossa ja Landhaus Kekkolassa, jotka nekin sijaitsevat vain vartin automatkan päässä Mikkelin keskustasta. Ristiinassa sijaitseva historiallinen Löydön kartano tarjoaa majoitusta kartanon huoneissa sekä aitoissa ja huviloissa kartanon mailla. 

Tuukkalan tilan B&B Ristiinassa voi nauttia majoituksesta aidossa maalaismiljöössä. Tilalta voi vuokrata myös sähköpyöriä, joilla voit retkeillä lähiseudulla, tai kenties pyöräillä lavatansseihin Metsälinnaan Ristiinan keskustassa. 

Luksuksesta luonnon keskellä voi nauttia Elsanrannan luksushuviloissa Sahanlahti Resortissa Puumalassa sekä PihlasResortissa Joroisissa. Niissä yhdistyvät paikallinen huippugastronomia, majoitus luksusvillassa sekä luontoelämykset.

Luksushuvila ja laituri Saimaan rannalla aamuauringon paisteessa.
Sahanlahti Resortissa Elsanrannan luksushuviloista avautuu esteettömät näkymät Saimaalle.

Jos haluaa majoittua aivan palvelujen äärellä ja tapahtumapaikkojen lähellä, Sokos Hotel Vaakuna ja Scandic Mikkeli ovat hyviä valintoja. Vaihtoehtona on kävelymatkan päässä torilta sijaitseva Huoneistohotelli Marja, jonka huoneistot ovat paitsi persoonallisia, myös mukavia. Jokaisessa on oma minikeittiö, ja autolla pääsee huoneiston viereen. Huoneistohotellin vieressä on myös 6-huoneinen hostelli kukkaroystävällistä majoitusta etsiville. Myös Hotelli Uusikuu lähellä Kalevankankaan ulkoilumaastoja ja Mikkelin ravirataa on hyvä vaihtoehto laadukasta ja edullista majoitusta etsiville.

Jos mökki saunoineen järven rannalla houkuttelee, tutustu seudun vuokramökkeihin ja varaa omasi!

Tervetuloa nauttimaan Saimaan kesästä kaikilla aisteilla ja keräämään uusia ihania kesämuistoja!

Lue mitä Saimaan kesä tarjoaa ja kokoa elämykset ikimuistoiseen lomaan!