+358 44 794 5669 matkailu@mikkeli.fi
Kuva: Marja Vattulainen
Takaisin

Ilkka Juva, Puumalan vapaa-ajan asukas

9. kesäkuuta 2023
Paikalliset suosittelevat

Olen kotoisin Helsingistä, mutta toinen jalkani on tiukasti Etelä-Savossa ja Saimaalla. Olen ollut Puumalan vapaa-ajan asukas vuodesta 1985, jolloin ostimme veljeni kanssa mökkipaikan Puumalasta. Asuin pitkään perheeni kanssa myös Mikkelissä toimiessani täällä Länsi-Savon päätoimittajana. Seutu ja Saimaa tekivät päätoimittajan työtarjouksesta houkuttelevan, ja koska rakas mökkipaikka oli jo seudulla, ei päätös muuttaa seudulle ollut vaikea. 

Puumalan mökin lisäksi sydäntäni lähellä ovat Mikkeli seudun historia ja historia yleensä, alueen matkailun kehittäminen sekä höyrylaivat. Aloitin höyrylaivaharrastuksen 1970-luvulla, ja minulla oli pitkään myös oma höyrylaiva, jolla seilasimme Saimaalla. Höyrylaivat ovat hieno osa seudun kulttuuriperimää. Saimaalla on ollut suuri merkitys seudulle maantieverkoston oltua kehittymätön 1960-luvulle asti. Tänä päivänä Saimaa ja muut seudun suuret järvet, luonto ja ruokakulttuuri ovat kokemisen arvoisia elämyksiä, joita haluan tarjota myös omille vierailleni. 

10 vinkkiäni Mikkelin seudulla matkaaville: 

  1. Astuvansalmi on mahtava paikka. Vien mielelläni vieraitani kalliomaalauksille, niiden historia on kiehtova. Myös se, miksi niitä on maalattu eri korkeuksille ajan saatossa. Kannattaa kiivetä myös Astuvansalmen kallion päälle, sieltä on kauniit näkymät Yövedelle. 
  2. Saimaa ja Puula. Usein ajatellaan, että Saimaalle on päästävä veneilemään, mutta aina ei tarvitse mennä edes järvelle asti – pelkkä maiseman katselu on nautinto. Ja vesillä olosta voi nauttia vaikka suplaudalla. Puulan rantakallioista näkee, miten veden pinta on laskenut. Tähän liittyy myös mielenkiintoinen yksityiskohta, joka Puulalla vierailijan kannattaa selvittää: Puulan laskuveden suunta on nimittäin vaihtunut historian saatossa: se laski ennen Päijänteeseen. 
  3. Pistohiekka & Sahanlahti -yhdistelmä kannattaa kokea. Nämä kohteet ovat tyylikkäitä rakennettuja miljöitä hienoissa maisemissa. Tarjonta on monipuolista, kannattaa käydä niissä esimerkiksi lounaalla.
  4. Puumalan norppapolku. Sen kiertämisestä saa uskomattoman kauniita otoksia sisäiseen muistikirjaansa kallioineen ja hiekkarantoineen. Se on ollut myös ulkomaisista vieraistani sykähdyttävä reitti. 
  5. Taidekeskus Salmelaan vien ehdottomasti vieraita. Kannattaa ottaa aikaa ja nauttia sekä ruoasta että näyttelystä. Myös Mäntyharjun kirkossa kannattaa vierailla, se on Suomen toiseksi suurin puukirkko.
  6. Sotahistoria koski kaikkia ja siitä selviäminen oli kaikkien ansiota. Sodan ja rauhan keskus Muisti Mikkelissä kertoo myös naisten ja lasten sodasta. Vierailun Muistissa voi yhdistää myös vierailuun Päämajamuseossa ja Jalkaväkimuseossa, jotka kertovat sodan käymisestä sodanjohdon ja sotilaan näkökulmista. Jalkaväkimuseossa suosittelen opastettua kierrosta. Päämajan tulolla Mikkeliin oli suuri vaikutus seudun elämään ja kulttuuriin. Kaupunki valikoitui päämajaksi, koska se sijaitsi lähellä rintaman päälohkoja, täällä oli lentokenttä, rautatie, toteutettavissa olevat viestiyhteydet, sekä kalliosuojat. Mielenkiintoisia historiallisia yksityiskohtia, joihin Mikkelissä voi perehtyä. 
  7. Annilan Golfkeskus. Annila on mitä viehättävin, hyvän hengen golfkenttä, jonne on mukava viedä vieraita. Golf on siitä hyvä harrastus, että eri-ikäiset voivat pelata yhdessä. Kävellään 10 kilometriä ja seurustellaan.
  8. Erinomainen luonto eri sesonkeina. Seudun metsät antavat hyvää monessa muodossa, esimerkiksi marjoja ja sieniä pitkin kesää ja syksyä. Eväät vaan reppuun ja rantakalliolle taukoa viettämään, ja sitten jatketaan taas retkeilyä. Saimaan luonto ei ole turismille varta vasten tehty paikka, vaan parhaita elämyksiä saa yksinkertaisista asioista.
  9. Liehtalanniemen museotila ja Pien-Toijolan talonpoikaismuseo. Näistä perinnetiloista saa hyvän käsityksen siitä, mitä elämä on ollut seudulla entisaikaan. Kiehtovia paikkoja, joissa voi hypätä ajassa taaksepäin. 
  10. Arjesta irrottautuminen mökille.  Kun lähden Puumalaan ja ylitän Kirkonvarkauden sillan, ajatukset muuttuvat. Saimaalla veneilyn lisäksi muut puuhat, kuten saunapuiden tekeminen ja kaikenlainen nikkarointi ovat mökillä parasta. Mökillä arkisten asioiden kanssa puuhastelu on hienoa vastapainoa työlle. Talvisaikaan on mukava asettua takkatulen ääreen ja lukea. Mökkielämä tarjoaa myös kylän, yhteisön ja sosiaalisia kontakteja. Mökki on kaikille mieluinen paikka, siellä kaikki ovat vapaalla.  

Vielä ekstrana haluan mainita ehdottomana vierailukohteena Mikkelin Torin. Siellä henkii kiireettömyys ja rauhallinen tunnelma, jonka voi aistia.