+358 44 794 5669 matkailu@mikkeli.fi
Takaisin

Hengästyttävän upea matkailureitti Route 62 kulkee pitkin Saimaan rantoja

Blogi

Suunnitteletko kiertomatkaa Järvi-Suomessa? Ehdoton valinta silloin on Route 62 – reitti Mikkelistä Anttolan ja Lietveden kautta Puumalaan ja Ruokolahdelle. Mäkiset ja kallioiset maastot myötäilevät Saimaan rantoja, ja mitä pidemmälle ajat, sen huikeammaksi maisemat käyvät. Reittiä ei ole turhaan valittu Pohjoismaiden viiden kauneimman reitin joukkoon. Matkan varrella voit pysähtyä ihastelemaan maisemia, kokea kulttuurielämyksiä ja nauttia paikallisesta ruuasta ja vieraanvaraisuudesta. Reitin voit ajaa autolla, moottoripyörällä tai polkupyörällä. 

Route 62 on osa Mäntyharjulta alkavaa Vihreän kullan kulttuuritietä, joka kiertää Saimaata, metsäisiä taipaleita ja pieniä Etelä-Savon kyliä. Jos tulet Mäntyharjun suunnalta, kulttuuritien kyltit ohjaavat kohti Ristiinaa. Astuvansalmen jylhillä kallioilla olevat kalliomaalaukset ovat kulttuurihistoriaa suoraan 6 000 vuoden takaa.

Mikkelistä Puumalan suuntaan ajettaessa ensimmäinen etappi on Anttola, joka on suosittu mökkeilypaikkakunta, mutta myös viinimatkailukohde: Ollinmäen viinitilalla pääset maistelemaan ja ostamaan paikallisista marjoista ja hedelmistä valmistettuja viinejä. Anttolan satamassa Anttolan Kone ja Urheilu -liikkeestä saat tietoa tietoa välinevuokrausta ja opastetuista retkistä Neitvuoren ja Luonterin maisemiin. Terassiravintola Poijussa voit nauttia ruokaa ja virvokkeita sekä näkymästä järvenselälle. 

Matkan jatkuessa Saimaan järvimaisemaa alkaa näkyä yhä enemmän ja tietkin käyvät kiemuraisemmiksi lähestyttäessä Lietvettä. Pieniä kallioisia saaria ja luotoja on ripoteltu sinne tänne pitkin Saimaan selkää, ja on vaikea pitää katse tiessä, kun tekisi mieli vain ihastella. Onneksi Lietvedellä on näköalapaikka, johon voi pysähtyä nauttimaan näkymistä.

Rantaravintolan terassilla istuu ihmisiä ja laiturissa on höyrylaiva.

Lietveden ja Puumalan välille jäävä Sahanlahti Resort on poikkeamisen arvoinen paikka. Vanhaan sahamiljööseen rakennetussa matkailukeskuksessa voi herkutella, majoittua, saunoa savusaunassa ja harrastaa monenlaista. Mahtava näköala Saimaalle kruunaa vierailun.

Puumala on viehättävä taajama ja satama Saimaan rannalla. Ennen Puumalan salmen pääsi ylittämään lossilla, joita muuten vieläkin löytyy mm. Hätinvirralta ja Syyspohjasta sekä Sulkavan suunnalta. Ei kannata kuitenkaan ajaa ohi Puumalasta, vaikka salmen ylittävä silta komea onkin, vaan poiketa satamaan viettämään kiireetöntä hetkeä ohikulkevaa veneliikennettä ihmetellen ja tuoreita muikkuja ja muita herkkuja maistellen.  

Puumalassa on monia ohjelmapalveluja ja välinevuokrausmahdollisuuksia: pääset mm. melomaan Saimaa Canoeingin matkassa, norpanbongausretkille, erilaisille risteilyille ja opastetusti luontoon LakelandGTEn mukana. Suositulle Puumalan saaristoreitille voi lähteä moottoripyörällä tai vuokraamalla pyörän – sähköllä tai ilman – ja varaamalla evästä reppuun. Osa matkasta taittuu veneellä, johon pyöränkin saa mukaan.

Route 62 päättyy 6-tiehen, josta voit kääntyä joko kohti Imatraa ja Lappeenrantaa tai koilliseen kohti Parikkalaa tai Punkaharjua. Rengasmatka onnistuu siis kumpaa kautta vaan. Nähtävää ja koettavaa on yllin kyllin useammaksikin kerraksi!

Lue lisää Route 62:sta Forbesin artikkelista