+358 44 794 5669 matkailu@mikkeli.fi
Takaisin

Elämyksellistä pyöräilyä Mikkelissä ja Ristiinassa

Blogi

Aurinko paistaa, eväsleivät reppuun ja pyörän selkään – tästä alkaa rento pyöräretki pitkin Mikkelin tai Ristiinan pikkuteitä, maita ja mantuja. Leppoisa pyöräretki sopii mainiosti myös muiden päivien ohjelmaksi kaikenkuntoisille ja -kokoisille pyöräilijöille. Matkan varrella voi nähdä ja kokea monenmoista. Tästä jutusta löydät muutamia ideoita rennolle ja erilaiselle pyöräretkelle Mikkelissä ja Ristiinassa, tai siltä väliltä.

Mikkelissä ja Ristiinassa voit osallistua myös paikallisten yhdistysten järjestämiin porukkapyöräilyihin. Porukkaretket ovat mukava tapa tutustua paikallisiin nähtävyyksiin. Porukkaretket ovat kaikille avoimia. Linkit yhdistysten sivuille löydät tämän jutun lopusta. 

Koko perheen pyöräilypäivä Saimaa Central Parkissa, aivan Mikkelin keskustassa

Mikkelissä mukavan koko perheen pyöräilypäivän voi viettää keskustan lähiluonnossa tutustuen reitin varrella oleviin nähtävyyksiin. Aloita vaikka Kenkäverosta, johon Mikkelin torilta matkaa on vain 1,4 km. Kenkäverossa tai viereisessä Mikkelipuiston ravintolassa voi nauttia herkullisen aamupalan tai lounaan. Kenkäveron vehreästä pihapiiristä ja Mikkelipuiston taidokkaista istutuksista kannattaa kesäaikaan nauttia hieman pidempäänkin. Vieressä avautuu Kaihun upea harjuluonto sekä Saimaan ranta, jossa on myös mainio uimaranta ja vuokrattava kota.

Kenkäveron vanhan pappilan vaaleanpunainen puurakennus.
Kenkäveron pihapiirissä on vanha päärakennus ravintoloineen sekä myymälöitä ja gallerioita. 

Niillä kulmilla kannattaa poiketa myös Pursialan Hiidenkirnulla, jossa voi hämmästellä veden ja jään voimaa. Jääkauden aikainen hiidenkirnu uurtui kallioon sulamisvesien voimasta 9000 vuotta sitten. 

Saimaa Central Parkissa luonnon helmaan pääse myös Urpolassa. Urpolan luontokeskuksessa kannattaa laittaa hetkeksi parkkiin ja kävellä pitkin Urpolanjokea tutustuen luonnonsuojelualueen ainutlaatuiseen lajistoon. Kesäisin auki olevassa luontokeskuksessa voi tutustua luontoaiheiseen näyttelyyn. Luontopolun varrella on myös tulipaikka eväshetken viettoa varten. Polttopuita saa luontokeskuksesta sen aukioloaikoina.

Aikuiset ja lapset viettävät evästaukoa nuotiopaikalla.
Urpolan luontokeskuksen nuotiopaikalla voi nauttia omia retkieväitä.

Mikkelin maisemareitti kulkee Saimaan rannoilla ja pikkuteillä

Tälle maisemareitille polkaiset Mikkelin satamasta Saksalan rantaa pitkin kulkevaa pyörätietä Graaninrantaan, Tuppuralaan ja Launialaan. Rantareitillä avautuu näkymät Saimaalle aina Kirkonvarkauden sillalle asti. Rauhallisen reitin varrella on myös kuntolaitteita, joissa vetreyttää lihaksiaan. 

Launialasta tie jatkuu vanhan viitostien ali kohti Peitsaria ja Rokkalaa. Rokkalassa on viehättävä pysähdyspaikka Myllykadulla. Vanhan myllyn kosken kohinaa on mukava jäädä hetkeksi katselemaan ja kuuntelemaan. Tältä reitiltä voi jatkaa matkaa vielä Emolan idylliselle puutaloalueelle. ”Puuemola” on viihtyisä, 1860-luvulla alunperin työläiskaupunginosaksi rakennettu alue, jossa viehättäviä puutaloja pihoineen on 40 hehtaarin laajuudelta. 

Värikkäitä vanhoja puutaloja sekä kesäisiä puutarhoja.
Puuemolassa voi pyöräillä rauhallisilla teillä ihaillen kauniita vanhoja puutaloja. 

Kierros puistojen Mikkelissä

Mikkelin keskustaa sävyttävät lehmuskujat ja puistot tammineen, koivuineen, hopeapajuineen ja vanhoine kuusineen. Puistoissa voi aistia myös alueen menneisyyttä: puistot ovat syntyneet historiallisten rakennusten ja alueiden yhteyteen. 

Hyvä paikka aloittaa Mikkelin puistokierros on Mikkelin keskustassa oleva kirkkopuisto. Puisto on saanut nimensä paikalle 1700-luvun rakennetun ja myöhemmin palaneen Mikkelin pitäjän vanha kirkon mukaan. Läheiseen Naisvuoren näkötornin rauhaisaan puistoon on lyhyt pyrähdys. Kallion laella näkötornin juurella oleva puisto suihkulähteineen on rauhallinen keidas kaupungin katolla, josta on hienot näkymät kaupungin yli ja Saimaalle. 

Puuemola kannattaa ottaa tämänkin reitin ohjelmaan. Naisvuorelta on helppo lasketella pyörällä siihen suuntaan. Emolan jälkeen puistojen kierros kannattaa jatkaa myös Mikkelin vanhalle kasarmille. Historiallisella, 1880-luvulta peräisin olevalla kasarmilla  on vanhoja puisia kasarmirakennuksia sekä Jalkaväkimuseo, jossa voi tutustua alueen sotahistoriaan ja esineistöön. Ympäröivä Tykkipuisto on rauhallinen paikka istahtaa tunnelmoimaan vanhan ajan henkeä. 

Vanhoja kasarmirakennuksia sekä koivuja ja nurmialue Tykkipuistossa Mikkelissä. .
Mikkelin vanhan kasarmin Tykkipuistossa on rauhaisa tunnelma.

Pyöräillen kyläteitä maalaismaisemiin Ristiinassa 

Ristiinassa voit pyöräillä kyläteitä maalaismaisemiin, kauniiden kartanoiden maille tai esihistoriallisille nähtävyyksille. Kiinnostavia arkeologisia pyöräilykohteita Ristiinassa ovat esimerkiksi Haukkavuoren muinaishauta ja Astuvansalmen kalliomaalaukset. Reittien varrelta löytyy myös laavuja evästaukoja varten.

Ideoita pyöräilyreiteiksi Ristiinassa

Tässä muutama ehdotuksia pyöräilyretkiksi Ristiinassa. Alla kuvattujen reittien pituudet ovat laskettu lähtien Ristiinan Rantapuistosta. 

Löydön kartanoon vie mukava 18 km mittainen reitti pääosin asfalttitietä pitkin ja reissua voi jatkaa Heimariin asti. Reitti kulkee seuraavien teiden kautta: 

Brahentie-Kitereentie-Huumontie-Löydöntie-Punakalliontie- Löydönkartanontie-Löydöntie-Löydönraitti-venevalkama-Löydönraitti-Löydöntie-Kitereentie- Brahentie

Haukkavuoren muinaishaudalle vie Ristiinasta 20 km mittainen reitti. Tässä reittiohjeet: Saimaantie-Suurlahdentie-Mieluantie-Korppivuorentie (ajetaan lähes loppuun saakka, oikealla viitta vuorelle)

Ristiinan tunnetuin nähtävyys, Astuvansalmen kalliomaalaukset, on sekin pyöräreitin varrella. Hiekkatietä vievä reitti on maisemallisesti jännittävä, ja sen varrelle jää myös historialliset Pien-Toijolan talonpoikaismuseo, jossa kannattaa poiketa. Astuvansalmelle tehdään myös risteilyjä, joten voit halutessasi kulkea matkan toiseen suuntaan laivakyydillä. 

Majoitus- ja pyöränvuokrausvinkki Ristiinassa: Tuukkalan tila tarjoaa aamiaismajoitusta ympäri vuoden ja kesäisin myös aittamajoitusta. Tilalta voi myös vuokrata alleen sähköpyörän.

Ristiinan seutu tutuksi tarinapyöräilyllä

Ristiinan Rinkka järjestää kesäisin kerran kuussa myös tarinapyöräilyn, jolloin matkataan esimerkiksi historialliseen kohteeseen tai paikallisen yrittäjän tilalle. Tarinapyöräily starttaa Ristiinan rantapuistosta. Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet löydät yhdistyksen sivuilta.  Kannattaa tutustua myös muihin kesän pyöräretkien aikatauluihin yhdistyksen sivuilla. 

Pikkuteitä Mikkelistä Ristiinaan

Tiesitkö, että voit pyöräillä Mikkelistä Ristiinaan pieniä teitä kulttuurihistoriallisten nähtävyyksien kautta? Matkan etenee kauniissa harjumaisemissa pitkin Porrassalmen museotietä, jonka varrella on ollut kivikautista asutusta. Matkalla voi pysähtyä Kyyhkylä Wellbeing Resortissa, jonka kartanopäärakennus on peräisin 1860-luvulta. Reitin varrella on myös samalla vuosikymmenellä rakennettu viehättävä Löydön kartano.

Kyyhkylän Kartanon keltainen päärakennus, puita ja pensaita. .
Kyyhkylän kartanon päärakennus henkii vanhaa vaikaa. 

Porukkapyöräilyt Mikkelissä ja Ristiinassa

Tutustu Mikkelin Ladun ja Ristiinan Rinkan tulevan kesän porukkapyörilyohjelmiin. Lisätietoa kannattaa kysyä yhdistysten yhteyshenkilöiltä. 

Ristiinan Rinkan pyöräilijöitä seisomassa ja odottamassa lähtöä pyöräretkelle.
Ristiinan Rinkan porukka lähdössä pyöräretkelle.

Lisää pyöräilyreittivinkkejä Mikkelin seudulla

  • Kalevankankaan reiteillä nautit luonnonsuojelualueen rauhasta. Alueella on laavuja eväshetkien viettoon. 

  • Pitkän matkan pyöräilijät: vanha viitostie yhdistyy Luonterin reittiin Siikakoskella. Matkan varrella voi myös majoittua tai viettää tauon Oinashovin rantakahvilassa. 

  • Kiinnostaako vauhdikkaampi pyöräily? VeloSaimaa on pyöräilyseura Mikkelissä, joka järjestää myös maasto- ja kilpapyöräilylenkkejä. 

Pyörävuokrausta Mikkelin seudulla

Mikkeli: 

  • Jos majoitut Original Sokos Hotel Vaakunassa Mikkelissä, voit vuokrata allesi sähköpyörän kaupunkikierroksille.

  • Sähköavusteisia maasto-, retki- ja kaupunkipyöriä Mikkelissä vuokraa eKitka

Ristiinassa sähköpyörän voi vuokrata Tuukkalan tilalta