+358 44 794 5669 matkailu@mikkeli.fi
Takaisin

Eemeli Heikkinen, matkailija ja innokas luonnossa liikkuja

Paikalliset suosittelevat

Olen syntynyt ja viettänyt suurimman osan elämästäni Mikkelissä, mutta asunut ja matkaillut myös muualla. Kuvailisinkin itseäni kulkijaksi. Työskentelen projektipäällikkönä rakennusalalla, lisäksi minulla on oma kiinteistöalan yritys, joka tarjoaa asuntoja ja majoitusta Mikkelin seudulla. Sanoisinkin, että olen koukussa upeisiin maisemiin ja vauhdikkaisiin aktiviteetteihin. Adrenaliinin metsästämisen lisäksi viihdyn järvellä, ystävällisten ihmisten, hyvän ruoan ja parempien oluiden parissa. Myös arkkitehtuuri, matkustaminen ja erilaiset kulttuurit ovat sydäntäni lähellä.  

Mikkeli on kaunis kaupunki. Parasta täällä on mahtava luonto, leppoisat ihmiset ja innovatiiviset yrittäjät. Mielestäni nämä tekijät yhdistyvät hienosti myös seudun parhaimmissa matkailukohteissa.

Mikkelin seudulla on henkeäsalpaavan upeita luonnonmaisemia, kuten Saimaa. Se on täydellinen uinnin, vesiurheilun, veneilyn ja kalastuksen ystäville. Saimaa ja sen upeat saaret, puhtaat vedet ja luonnonkauneus täytyy ehdottomasti kokea. Luonnonystävät löytävät täältä mahtavia paikkoja, joissa voi patikoida, pyöräillä tai ihan vain nauttia erämaaluonnosta.

Vinkkini Mikkelin seudulla matkaaville:

 1. Mökkeily paikalliseen tapaan. Etelä-Savo on kesämökkeilyn luvattu maa lukuisine järvenrantamökkeineen. Mökillä on mukava viettää aikaa ja saunoa ystävien ja perheen kanssa.
  Vinkki: Mökkeily on ehdottomasti paras tapa nauttia paikallisesta elämänmenosta! Vuokramökkejä on seudulla tarjolla runsaasti, ja lähes kaikki järven rannalla. Kannattaa vuokrata mökki muutamaksi päiväksi tai vaikka kuukaudeksi.
 2. Mikkelin tori. Mikkelin tori on vilkas kesäaikaan. On suorastaan rikos olla käymättä torilla, jos liikkuu Mikkelin seudulla. Siellä kannattaa poiketa ostamassa ja maistelemassa paikallisia tuotteita, kuten paistettuja muikkuja tai makkaraperunoita, ja löytyy sieltä intialaista ja thai-ruokaakin. Myynnissä on myös paikallisia käsitöitä. Kävelykadulla torin vieressä on useita terasseja ja kauppoja. Paikalliset tulevat usein hörppäämään aamukahvit Tori-kahvilaan.
  Vinkki: Mikkelin tori on vain parin sadan metrin päässä matkakeskuksesta. Matkan varrella kannattaa kuitenkin pysähtyä osoitteessa Mannerheimintie 12 olevan kaupungin vanhimman ja viehättävimmän kerrostalon luona. Punatiilinen kerrostalo on rakennettu vuonna 1923, ja se on varsin pittoreski paikka ottaa kuvia ja selfieitä. Kauneimmillaan talo on syksyllä, kun sen seinää koristava villiviini loistaa ruskan väreissä.
 3. Saimaan saaristo. Saimaasta voi nauttia monin tavoin lyhyelläkin lomalla. Adrenaliinia hakevat voivat vuokrata veneen, vesijetin tai talvella moottorikelkan. Rauhallisemmasta menosta pitäville suosittelen kajakin vuokraamista.  Mukavan päiväretken voi tehdä meloen Mikkelistä esimerkiksi Visulahden vaalealle hiekkarannalle tai Kyyhkylän Rantakyyhky-kahvilaan nauttimaan herkullisia pannukakkuja. Tai päivän voi viettää rennosti vaikka suppaillen. 
  Vinkki: Saimaan saarissa on monia saaria sekä yleisiä rantoja, joissa voi myös saunoa. Jokamiehen oikeuksien puitteissa saariin voi leiriytyä ja pystyttää teltan, tehdä nuotion tulentekopaikalle, saunoa ja pulahtaa Saimaaseen. Tarvitset vain veneen, kajakin (muista kartta!) sekä tarvittavat varusteet.
 4. Neitvuori. Neitvuori on seudun korkein vuori. Sen laelta on aivan mahtavat näkymät Saimaan selälle ja saaristoon. Neitvuoren laelle voi patikoida lyhyttä reittiä tai pidempää Neitvuoren kiertävää polkua pitkin.
  Vinkki: Tosiseikkailijoiden kannattaa kesällä vuokrata Hiidenmaan mökki viikoksi, paimentaa lampaita ja elää kuten Suomessa elettiin 100 vuotta sitten.
 5. Bar DOM ja pubit. Rennon Saimaa-päivän jälkeen maistuukin hyvä ruoka ja olut Bar DOMissa Mikkelin keskustassa. “DOMin sedät” ovat hyvä esimerkki Mikkelin innovatiivisista yrittäjistä. DOMista saa parhaita savolaisnapolilaisia pizzoja, ystävällistä palvelua sekä oluita kaupungin laajimasta olutvalikoimasta. Pienpanimoiden tuotteita voi heidän myymälästään ostaa myös mukaan. Baarin sisäpihalla sijaitsevan terassin tunnelma muistuttaa keskieuroppalaista lähiöravintolaa punatiilisillä seinillä kiipeilevine viiniköynnöksineen. 
  Vinkki: Kannattaa tutustua myös muihin Mikkelin pubeihin sekä paikallisiin ihmisiin. Juttukavereita löytyy ja saatat saada vaikka kutsun tulla saunomaan paikallisten asukkaiden mökille. 
 6. Pistohiekka Resort ja leirintäalue. Jos liikut Puumalan suuntaan, poikkea Pistohiekan hienolla luonnonhiekkarannalla. Rannalla on leirintäalue sekä uusi, upea lomakohde saunoineen, ravintoloineen ja baareineen. Hieno esimerkki rohkeista ja kekseliäistä yrittäjistä! Jos pidät arkkitehtuurista, kuten minä, saatat pitää myös Pistohiekka Resortin rakennuksesta. Sen design on saanut suitsutusta myös kansainvälisellä Archdaily architecture -sivustolla. Puusta tehty rakennus on silkkaa silmänruokaa!
  Vinkki: Pistohiekka Resortin saunassa kannattaa ehdottomasti käydä saunomassa!
 7. Sahanlahti Resort. Jälleen kerran upeita maisemia ja innovatiivisia yrittäjiä! Sahanlahti on vanhan vesimyllyn ympäristöön rakennettu täyden palvelun resort. Samassa pihapiirissä on useampi ravintola sekä paljon aktiviteetteja. Paikka itsessään on jo näkemisen arvoinen, vaikka ei aktiviteetteja hakisikaan. Rantamakasiinista saa herkullisia burgereita upean järvimaiseman kera. Jos liikut Puumalan suunnalla, yhdistä matkaasi Pistohiekka, Sahanlahti sekä Puumalan satama!
  Vinkki: Sahanlahti on ehdoton pysähdyspaikka myös, jos liikut Saimaalla veneellä.
 8. Puumalan saaristoreitillä voi ihastella superkauniita maisemia Saimaan saaristossa. Reitin varrella on hyviä ravintoloita sekä paikkoja, joihin voi leiriytyä. Saaristoreitti kulkee Puumalan sillan, Sahanlahden ja Pistohiekan kautta, joten matkan varrella voi syödä hyvin sekä yöpyä, jos haluaa jakaa reitin useammalle päivälle. Myös Okkolan lomamökit ovat upeita majapaikkoja. Reitin (~60km) pystyy pyöräilemään yhden päivän aikana, tai ota mukaan teltta ja yövy vaikka Pistohiekan leirintäalueella. Reitillä on isoja mäkiä, joten vettä ja iloista mieltä on hyvä ottaa mukaan matkaan.
  Vinkki: Jos pidät vauhdikkaammasta menosta, kuten minä, reitin voi kiertää myös moottoripyörällä.
 9. Patikoi ja pyöräile. Mikkelissä on loistavia patikointi- ja pyöräilyreittejä. Parhaimpia kohteita lyhyille patikkaretkille ovat mielestäni Kommelin salaiset luolat lepakkoineen lähellä Orijärveä sekä Säynätin luontoreitti Ylä-Säynätjärven jyrkkine kallioineen. Aivan Mikkelin keskustan tuntumassa voi kiertää Kenkävero-Mikkelinpuisto-Kaihu -reitin. Maastopyöräilyyn suosittelen Karhun kiertämä -reittiä Kalevankankaalla tai Tornimäen laskettelurinteen jyrkkää alamäkireittiä.
  Vinkki: Maastopyöriä tai sähköpyöriä voi vuokrata useammasta paikasta Mikkelissä.
 10. Taidetta ja pizzoja Instile Mannilassa. Otavassa, noin 13 km päässä Mikkelin keskustassa sijaitsevan Instile Mannilan makasiinirakennuksessa on tunnelmallinen kesäpizzeria, josta saa herkullisia pizzoja. Vanhan maatilan viljasiilossa toimii taidegalleria ja vanhassa liha-aitassa delipuoti, josta voi ostaa mukaan maukkaita pizzatäytteitä.  

Kaiken kaikkiaan, Mikkeli tarjoaa kaikille jotakin, olipa kiinnostunut luonnosta, historiasta, taiteeta tai paikallisista herkuista. Kannattaa tulla tutustumaan ja seikkailemaan!