+358 44 794 5669 matkailu@mikkeli.fi
Takaisin

Asta Aalto, Uhkuan yrittäjä

Paikalliset suosittelevat

Rakastan Mikkelin seudun luonnonrauhaa! Ennen Mikkeliin tuloa asuin Salossa, jossa tein työtä sisustussuunnittelijana omassa yrityksessäni. Mikkeliin muutin vuonna 2009 ystäväni suosituksesta. Sisustussuunnittelijan hektinen myyntityö alkoi kuitenkin puuduttaa eikä se vastannut enää arvomaailmaani ja huoltani luonnon tilasta. Aloin etsiä kestävämpää elämäntapaa ja koska rakastan luontoa, luonto-oppaan työ alkoi tuntua luontevalta valinnalta. Luonto-oppaaksi valmistumisen jälkeen aloin ideoida omaa luontoalan yritystä. Kaipasin vähemmän stressaavaa elämää puhtaan luonnon keskellä.

Opintojen aikana tapasin Ilkan, joka toimi tuolloin Chef of D.O. Saimaa -keittiömestarina. Teimme asioita paljon yhteistyössä ja päätimme jatkaa myös elämää yhdessä. Kierrellessämme Mikkelin seudulla kiinnitimme huomiota kauniiseen, vanhaan, asumattomaan taloon. Selvitimme, kuka sen omistaa ja kysyimme, voisimmeko muuttaa taloon ja samalla huolehtia siitä. He pitivät ehdotuksestamme ja nyt asumme tuossa 1930-luvulla rakennetussa hirsitalossa. 

Opintojen aikana sain idean yrityksestä, joka tarjoaisi uniikkia majoitusta. Isäni alkoi rakentaa pieniä, siirrettäviä mökkejä kuusipuista, jotka Asta-myrsky vuonna 2010 oli kaatanut. Alunperin ajattelin, että asumukset voisivat sijaita metsässä luonnon rauhassa, mutta Ilkalla oli idea Saimaalla kelluvasta majoituksesta. Nyt meillä on kelluvia lauttoja, joissa voi majoittua ja saunoa. 

Yrityksemme visio on yhdistää luonto ja lähiruoka ainutlaatuisiin elämyksiin. Luonto ja kestävyys ovat kaiken tekemisemme ytimessä, niin aktiviteeteissa, ruoassa kuin majoituksessa. Tavoitteemme on tuoda ihmiset lähemmäs luontoa ja auttaa heitä kokemaan sen kauneus kaikilla tavoilla.

Asuminen luonnon keskellä on lähentänyt luontoyhteyttämme entisestään. Täällä voi kokea kaikki neljä vuodenaikaa, kun käytössä ei ole kaikkia kaupungin mukavuuksia. Haluaisin, että ihmiset nauttivat luonnosta myös syksyllä, joka on lempivuodenaikani. Syksy on hiljaisempi sesonki kuin kesä. Luonnon värit ja metsien ruoka-aarteet ovat kokemisen arvoisia. 

Vinkkini seudun käyntikohteiksi:

  1. Tapaa keramiikkataiteilija Paula Ruuttunen. Itsekin keramiikan tekijänä arvostan syvästi Paulan poikkeuksellisen upeaa työtä - taidetta, jota voi käyttää arjessa! Kannattaa vierailla Paulan työpajassa Mikkelin Pursialassa tai tutustumista hänen upeisiin töihinsä Kenkävero Shopissa.
  2. Tutustu Saimaaseen risteilyllä. Kannattaa ehdottomasti tutustua Saimaaseen Aino-laivan kyydissä. Risteilyllä voi tuntea lempeän kesätuulen tai nauttia ruskan värikirjosta syksyllä.
  3. Ihastele Astuvansalmen kalliomaalauksia Ristiinassa. Astuvansalmen kalliomaalaukset ovat Pohjois-Euroopan suurin kalliotaidekokonaisuus ja ainutlaatuinen Saimaa Geopark - kohde. Kalliomaalaukset on maalattu majesteettisen kallion seinämään, ja kallio sijaitsee luonnollisen vesiväylän varrella. Paikassa huokuu luonnon rauha. Sinne pääsee opastetulla retkellä myös talvisin!
  4. Vieraile Pien-Toijolan ulkoilmamuseossa. Toijolan kylässä, noin 40 km päässä Mikkelistä on kiehtova Pien-Toijolan talonpoikaismuseo, jossa voi tutustua 1700 -luvulla perustettuun vanhaan maatilaan. Tilalla on 28 alkuperäistä rakennusta, mm. päärakennus, latoja, aittoja ja saunoja sekä sen ajan esineistöä. Täällä voi aistia, millaista suomalaisten talonpoikien elämä oli maaseudulla yli kaksisataa vuotta sitten. 
  5. Yksinkertaisesti: mene metsään. Metsässä löydät sisäisen rauhan. Jokamiehen oikeuksin voimme vapaasti poimia metsässä marjoja ja sieniä. Rauhoitu ja kuuntele lintujen laulua ja tuulen huminaa puissa. Metsään voi tutustua omatoimisesti tai oppaan kanssa. Uhkua järjestää opastettuja luontoretkiä, joilla voi kokea luonnon puhtauden ja rauhan parhaimmillaan. 
  6. Syö metsien ja Saimaan antimista tehtyä ruokaa. Suosittelen lämpimästi osallistumista opastetulle villivihannesretkelle, jolla tutustumme Saimaan mystiikkaan ja herkuttelemme luonnon parhailla antimilla. Matkaamme Juno-veneellä läheiseen saareen, jossa tarjoilemme kolmen ruokalajin illallisen rantakalliolle katetun pöydän ääressä.
  7. Saimaan aalloilla kelluva sauna. Saunominen kelluvassa saunassa on ainutlaatuinen kokemus. Lämmitämme puukiukaan, kannamme kylpyvedet järvestä ja nautimme juomia terassilla samalla maisemia ihaillen. Saunan lempeistä löylyistä pääsee helposti pulahtamaan vilvoittavaan järviveteen. Saunaan mahtuu kerrallaan 4-6 henkilöä ja saunalautalle yhteensä 12 henkilöä. 
  8. Melontaretki Vuolteen kanavalle. Vuolteen kanava yhdistää Saimaan Yöveden ja Louhiveden. Uhkualta on sinne tunnin melontamatka ja perillä odottavat huikeat järvimaisemat. Kesäkautena järjestämme viikoittain opastettuja melontaretkiä, joilla vietämme lounastauon luonnossa.
  9. Patikoi Tollonvuorelle. Neitvuoren ohella Tollonvuori on näkemisen ja patikoinnin arvoinen vuori, piilotettu helmi UNESCOn Saimaa Geopark -kohteiden joukossa. Sen mahtava kallioseinämä on myös kiipeilijöiden unelmakohde. 
  10. Hurissalon kesäteatteri Puumalassa. Paikallisten harrastajanäyttelijöiden tähdittämä Hurissalon kesäteatteri on mukava kesäillan ohjelmanumero. Parasta maalais- ja kyläkulttuuria Saimaalta!