Juvan museo ja Karjalaisten museo


Huttulantie 1, 51901 Juva
040 483 5597, 0400 136 176

http://www.etelasavonmuseot.fi/museot/juvanmuseot/juvan_museot.html

Juvan museo sijaitsee Kustaa Vaasan 1550-luvulla perustaman Partalan kuninkaankartanon pihapiirissä. Nykyinen klassistishenkinen museorakennus on peräisin 1800-luvun lopulta. Päärakennuksen tilat korjattiin museokäyttöä varten vuonna 1991. Museon kokoelmat omistaa Juvan kotiseutu- ja museoyhdistys, mutta ne on deponoitu Juvan kunnalle. Kunta myös huolehtii museon toiminnasta.

Juvan museon näyttelytilat koostuvat kolmesta näyttelyhuoneesta. Yhdessä huoneista paneudutaan Juvan esihistorialliseen maailmaan, näyttelyä on uudistettu arkeologiaan paneutuvalla osiolla. Isoin näyttelytila on saanut uutta ilmettä liikkumisesta kertovan näyttelyn myötä. Näyttely on koottu museon omista esineistä. Kolmannessa näyttelyhuoneessa esille on tuotu juvalaisten koululaisten tekemät teokset. Teoksien teemana on ”unelmieni leikkipuisto. Näyttelyhuone on kalustettu lapsia ajatellen.

Juvan Karjalaisten museo sijaitsee samassa pihapiirissä kuin Juvan museo, kuninkaankartanon entisessä väentuvassa. Juvan Karjalaisten museo aloitti toimintansa vuonna 1980. Kokoelman omistaa Juvan karjalaiset ry. Aukipidosta huolehtii Juvan kunta.

Esillä on talvi- ja jatkosotien jälkeen Juvalle asettuneen karjalaisen siirtoväen entiseltä kotiseudultaan mukanaan tuomia tavaroita. Juvalle asettui karjalaisia melkein jokaisesta rajan taakse jääneestä pitäjästä. Juva oli rautjärveläisten pääsijoituspaikka: niinpä museossakin on eniten esineitä juuri Rautjärveltä. Näytteillä on muun muassa huonekaluja ja maanviljelykseen sekä karjanhoitoon liittyviä esineitä. Myös tekstiilikokoelmat ovat huomattavat.

Juvan museo ja Karjalaisten museo ovat avoinna 7.6.-13.8.2016
ti–la klo 11.00–17.00 ja klo 17-19 ennen Kuninkaankartanon kesäteatterin iltaesityksiä. Muina aikoina sopimuksen mukaan.
Suljettu juhannuksena 24.-25.6.

Suosittelemme myös näitä

Historian havinaa

Hurmaavat puutarhat

Ostoksille

Mikkelin seudun tarjoukset

Tapahtumia Mikkelin seudulla

Astuvansalmen kalliomaalaukset

Opastetut retket

Upeita taidenäyttelyitä ja -gallerioita

Lähde risteilylle

Herkullista lähiruokaa