Astuvansalmen kalliomaalaukset


Suurlahdentie 2039, 52360 Ristiina
Mikkelin matkailuneuvonta: 044 794 5669
matkailu@mikkeli.fi
http://retkipaikka.fi/vapaa/astuvansalmen-kalliomaalaukset-ristiinassa-ovat-mykistava-kokemus/

Astuvansalmen kalliomaalaukset ovat Etelä-Savossa Yöveden rannalla Mikkelin kaupungissa Ristiinassa sijaitseva esihistoriallinen kalliomaalauskokonaisuus. Maalaukset kuuluvat Suomen ja Fennoskandian suurimpiin. 

Astuvansalmen kalliomaalaukset on hyväksytty ensimmäisenä suomalaisena kohteena osaksi eri puolilla Eurooppaa kalliotaidetta esittelevää Prehistoric Rock Art Trails -reittiä. Reitillä, johon kuuluu 160 – suurimmaksi osaksi Etelä-Euroopassa sijaitsevaa – kohdetta, on tutustunut tähän mennessä vuosittain 1,9 miljoonaa vierailijaa.

Astuvansalmen kalliomaalaukset olivat joidenkin paikkakuntalaisten tiedossa jo ennen niiden ”löytämistä”. Laajempaa tunnettavuutta maalaukset saivat arkeologi Pekka Sarvaksen havaittua ne veneretkellään Astuvansalmen pohjoisrannan pystysuorassa kalliossa kesällä 1968. 

Kalliomaalaukset ovat 4 500 – 6 000 vuotta vanhoja. Maalaukset ovat Pohjois-Euroopan suurimpia: kallioihin on maalattu 65 kuvaa, eikä Suomessa ole löydetty monta kalliomaalausta, jossa olisi yli 15 kuvaa. 

Astuvansalmen kalliomaalauksista voidaan laskea 18–20 hirveä, suurin piirtein yhtä monta ihmishahmoa, kymmeniä kämmenten ja tassujen jälkiä, 8–9 venettä, geometrisia kuvioita sekä kalaksi ja koiraksi tulkitut kuvat. Maalaukset on maalattu punamultavärillä, joka oli sen ajan ihmisille vahva elämän symboli. 

Kalliomaalausten lisäksi on Astuvansalmesta ja sen lähistöltä löydetty muitakin muinaisjäännöksiä. Aluetta tutkineet meriarkeologit ovat löytäneet kallion edustalta järven pohjasta neljä meripihkakorua. 

Astuvansalmen kalliomaalausten kallioterassilta on löytynyt kaksi katkennutta nuolenkärkeä, joiden on arveltu liittyneen rituaalisiin menoihin. 

Astuvansalmen lähistöltä on löytynyt myös kivikautisia asuinpaikkoja. Astuvansalmen vastapäätä olevaan Himalansaareen vievän tien varrelta, Heiniemen tilalta, Yöveden Haavinginlahden ja Hotakanlammen välistä löytyi vuonna 1972 kvartsilöydöksiä, jotka viittasivat asuinpaikkaan. Tältä jyrkkärinteiseltä ja tasalakiselta hiekkamäeltä oli ennen esteetön näköala Yövedelle. Paikalta tehdyt löydöt on ajoitettu tyypillisen kampakeramiikan ajalle n. 3300 - 2800 eaa.

Maalauksiin pääset tutustumaan vesiltä käsin – joko veneellä, meloen tai risteillen. Kalliomaalauksilla on laituri. Kesäisin on tarjolla risteilyjä kalliomaalauksille.

Siirry visitmikkeli.fi-etusivulle ja suunnittele matkasi Mikkelin seudulle – kalliomaalauksille ja muihin mielenkiintoisiin kohteisiin!

Tuote

Säynätin retkeilyalueen luonnonmuistomerkki Mikkelissä

Tuote

OPASTETTU RETKI JUVALLE

Tuote

Päämajakaupungin tarina-ateriat Mikkelissä

Tuote

Kenkävero

Tuote

Mikkelin Valkea

Tuote

Mikkelin tori

Tuote

Ryhmäohjelmat eri teemoilla/Mikkelin keskustan kohteet, Miekankosken kahvila

Tuote

Röppään tuulimylly Otavassa Mikkelissä

Tuote

OPASTETTU RETKI HAUKIVUORELLE

Tuote

OPASTETTU RETKI RISTIINAAN

Suosittelemme myös näitä

Historian havinaa

Hurmaavat puutarhat

Ostoksille

Mikkelin seudun tarjoukset

Tapahtumia Mikkelin seudulla

Astuvansalmen kalliomaalaukset

Opastetut retket

Upeita taidenäyttelyitä ja -gallerioita

Lähde risteilylle

Herkullista lähiruokaa