Suoraan sisältöön
Osta
elämys

Tulossa Mikkeliin? Älä missaa näitä

Julkaistu 9.8.2022

Mikkelin seutu on pullollaan näkemisen ja kokemisen arvoisia paikkoja kaikille maaseudun, kylien ja kaupunkien kulttuuriaarteista ja luontokohteista kiinnostuneille. Tässä vinkkejä, mitä kaikkea kivaa voit yhdistää käyntiisi Mikkelissä. 

Kulttuurielämyksiä aivan Mikkelin keskustassa

Sodan ja rauhan keskus Muistii Mikkelin keskustassa on ainoa laatuaan oleva elämyksellinen matka tavallisten ihmisten kokemuksiin elämästä sodan aikana Suomessa. Interaktiivisessa näyttelyssä eläydytään esimerkiksi sotilaan ja siviilin tarinaan sekä sotaan myös virtuaaliteknologian keinoin.

Muistissa rohkeimmat voivat kokea Summan pommituksen virtuaalisesti.

Perinteikkäässä Mikkelin Teatterissa voi tänä syksynä nauttia kahdesta teatteriklassikosta, kun Kultainen vasikka ja Tulitikkuja lainaamassa -näytelmien esitykset pyörähtävät käyntiin. Komedian ystäville ohjelmistosta löytyy Täydellinen lauantai, ja koko perhe viihtyy varmasti seuraten Liisa Ihmemaassa -seikkailuja. Joulun tunnelmaan perheen pienimmät voivat virittäytyä Reetta-karhun jouluseikkailun parissa.

Mikkelin ihanimmat kartanomiljööt

Mikkelin keskustasta kivenheiton päässä ja aivan viitostien varressa sijaitseva Kenkävero on Suomen suurin vanha puupappila. Kenkäveron piihapiirissä on paljon nähtävää ja tekemistä, mm. pappilaravintola lähiruoan ystäville, gallerioita, myymälöitä ja kesäisin myös lampaita ja kanoja. Kenkäveron Myymälän D.O. Saimaa Shopissa on myynnissä mm. Suomen ensimmäisen alkuperämerkin D.O. Saimaa -merkin saaneiden tuottajien parhaita herkkuja. Kesäisin ja joulun aikaan siellä on mahdollista myös kurkistaa Joulupukin piilopirttiin!

Kenkäveron puutarha on kesällä loistossaan. 

Vanhan viitostien varrella noin 7 kilometrin päässä Mikkelin keskustasta sijaitsevassa Tertin Kartanossa humahtaa aitoon eteläsavolaiseen kartanotunnelmaan. Tertin Kartanon juhlapöydät ovat maankuuluja perinteikkäästä lähiruokatarjonnastaan: tarjolla on sekä oman puutarhan tuotteita, riistaherkkuja, järvikalaa sekä lähialueen tuottajien puhtaita raaka-aineita. Kartanon Juhlava sadonkorjuupöytäon ehdottomasti kokemisen arvoinen. Tertistä löytyy myös monenlaista tekemistä villiyrttikierroksista alpakka-aktiviteetteihin. Heittäydy elämysten äärelle Tertin aktiviteettien parissa.

Tertin Kartanon saleissa on juhlava tunnelma. 

Kyyhkylä Wellbeing Resort sijaitsee noin 7 kilometrin päässä Mikkelin keskustasta. 1800-luvun puolivälissä rakennetun kartanon pihapiirissä voi nauttia luonnon ja Saimaan läheisyydestä sekä monipuolisista aktiviteeteista, hyvinvointipalveluista ja ravintolan tarjoiluista. Sopii niin perheille kuin yksin tai kaksin matkaaville.

Kyyhkylä Wellbeing Resortin mailla voi harrastaa monenmoista, mm. minigolfia Suomen ykkösradalla.

Juvalla TeaHouse of Wehmais on vanhan herraskartanon pihapiirissä sijaitseva suomalaisen teekulttuurin upea keidas. TeaHousen tunnelmallisessa ravintolasalissa tarjoillaan kuukausittainen skonssibuffet täynnä uunituoreita suolaisia ja makeita skonsseja lisukkeineen ja niiden pariksi sopivia tarkoin teesommelierin valitsemia teelaatuja. 

TeaHouse of Wehmaisissa koet uusia makuelämyksiä herkullisen lähiruoan ja korkealaatuisten teelajien parissa. 

Hyppää kyytiin Hop On Hop Off -retkelle kokemaan seudun ainutlaatuisimmat kohteet

Mikkelin keskustasta lähdet kätevästi Hop on Hop off -retkelle Astuvansalmen kalliomaalauksille ja Neitvuorelle Anttolaan. Astuvansalmen kalliomaalaukset Ristiinassa ovat Pohjois-Euroopan merkittävin ja laajin kalliotaidekokonaisuus. Jylhän, ihmiskasvoja muistuttavan, kallion seinämään maalatut kuvat kertovat metsästäjien elämästä tuhansia vuosia sitten. Harvinaisimpana kuvana on Astuvan Artemis, naismetsästäjän hahmoa esittävä kuva. 

Toinen upea Hop On Hop Off -retkikohde on Anttolassa sijaitseva Neitvuori, Saimaan korkein kohta. Neitvuoren laelle patikointi palkitsee matkaajan upeilla kilometrien päähän ulottuvilla maisemilla saarien värittämälle Saimaan Luonterille. 

Molemmilla retkillä osa matkasta kuljetaan laivalla Saimaan järvimaisemista nauttien. Lue lisää Hop On Hop Off -retkistä.

Neitvuorelta avautuu upeat näkymät pitkälle Luonterille ja metsäisiin maisemiin.

Paikallisia tuottajia ja tilaerikoisuuksia

Anttolassa noin 18 kilometrin päässä Mikkelistä sijaitseva Ollinmäen viinitila on perheyritys, jossa valmistetaan aitoja marja- ja hedelmäviinejä ja -siidereitä sekä liköörejä. Tilalla pääsee tutustumaan viininvalmistukseen sekä maistelemaan palkittuja aitoja kotimaisia juomia. Tilan puodista omat suosikkinsa voi ostaa kotiinviemisiksi. Tila tarjoaa myös majoitusta huviloissa sekä tilan pihapiirissä bed&breakfast -tyyliin.  

Ollinmäen viinitilan viineissä, siidereissä ja likööreissä maistuu puhtaiden eteläsavolaisten marjojen ja hedelmien aromit. 

Kantatietä 62 Saimaan kauneimpiin maisemiin Puumalaan

Mikkelistä Puumalaan johtava tie vie upeisiin saaristomaisemiin Lietvedelle ja Sahanlahteen, reilun 60 kilometrin päähän Mikkelistä. Sahanlahti Resort on monipuolinen lomakeskus, josta löytyy herkullista lähiruokaa ja laadukasta majoitusta. Täällä viihtyy päivän jos toisenkin nauttien Sahanlahden ravintoloiden herkuista ja saunoista. Upea järviluonto avautuu hienosti lähtemällä vaikka bongaamaan saimaannorppaa järjestetyille norpparetkille oppaan matkassa.

Sahanlahti Resortin ravintolan terassilta avautuu huikaisevat näkymät Saimaalle.