Suoraan sisältöön

Timanttinen kokonaisuus

Kylläpä olikin hektinen kesäkuun alku, kun biennaalia rakennettiin. Taidemuseon lisäksi taiteilijoita liikkui kaupungilla liisteröimässä julisteita, maalaamaassa seinille sanoja, virittelemässä QR-koodeja, ruuvailemassa veistoksia paikoilleen ja asentamassa 800 kilon kivenmurikoita kohdilleen. Kiirettä riitti, mutta kaikki saatiin ajoissa valmiiksi ja avajaisetkin saimme vietettyä, tosin koronarajoituksin pienellä porukalla. Juhlatunnelmaa kuitenkin riitti ja sitä kohotti myös tuoreen kulttuuri- ja tiedeministeri Antti Kurvisen videon välityksellä lähettämät terveiset.

Nyt näyttely on ollut lähes kuukauden esillä. Kävijöitä on vieraillut mukavasti ja palaute on ollut positiivista. Biennaalikokonaisuutta on kehuttu tuoreeksi, kiinnostavaksi, kehittyväksi ja timanttiseksi kokonaisuudeksi. Ja sehän on totta!Näyttelyyn valikoiduissa teoksissa on nähtävää ja koettavaa, ihan kirjaimellisestikin. Käykääpä vaikka osallistumassa Hanna Vahvaselän teoksen Kohtaamisia rakentamiseen hiidenkirnulla Pursialassa. Rakenteilla on puinen obeliski, esikuvanaan naispuolisen faaraon Hatšepsutin (1507-1458 eaa.) obeliski. Tämä faaraon kivestä valmisteilla ollut obeliski tosin jäi aikoinaan kesken, kun kivenmurikka meni ja halkesi. Mutta Hannan obeliski onkin puusta ja se valmistuu näyttelyn aikana. Hannan mukaan kävijöitä on riittänyt ja ihmiset ovat ottaneet innoissaan vasaran ja poran käteen, joten eiköhän se teos valmiiksi kesän aikana tule. Vinkiksi muuten, että Hannan teoksen valmistumista voi seurata myös nettisivuilla www.monument.kuvat.fi.

Työryhmä Unski Immosen ja Väinö Makkosen Metsäkansaa-sarjaan kuuluvat teokset levittäytyvät taidemuseon lisäksi Naisvuorelle (kahvilan ikkuna), torille (parkkihallin sisäänkäynti), satamaan (leikkipuiston aita), Päämajamuseoon (ilmoitustaulu oven vieressä) ja rautatieasemalle (kevyenliikenteen ylikulkusillan alkupää Porrassalmenkadulla). Ensi silmäyksellä teokset näyttävät kovin vaatimattomilta, mutta siinäpä ei olekaan koko teos. Kun on ladannut puhelimeensa (tai muuhun mobiililaitteeseensa) Artvive-applikaation, niin johan aukeaa ihan uusi maailma.  Jokaisen kuuden teoksen takaa löytyy yksilöllinen teos. Kannattaa siis syventyä hetkeksi ja uppoutua lisätyn todellisuuden maailmaan.

Entisen taidemuseon rakennuksen eli Graniittitalon kulmaan on ilmestynyt jotain jännittävää. Oletkos huomannut? Antti Immosen teos Signaali IV (sarjasta Signaaleja singulariteetista) on aiheuttanut pohdintaa ainakin somemaailmassa. On epäilty, että taidettahan se, kun on taidemuseon seinässä - vaikkakin aiemman taidemuseorakennuksen. Teoksen metallisten tukirakenteiden päälle viritetty materiaali on myöskin mietityttänyt. Joku on epäillyt pahviksi, mutta kun käy tarkemmin kartsomassa, niin ei olekaan. Vihjeeksi, että ammattitanssijat käyttävät kuulemma tätä materiaalia.
Immosen teoksia löytyy myös muualta kaupunkia, muun muassa entisen aluehallintoviraston portailta (se C. L. Engelin hieno rakennus torin laidalla), bussipysäkiltä (Porrassalmenkadulla) ja Hallituskadulta, Forum Oy:n kiinteistön kivijalasta.

Torin Muikku-rakennus on saanut pintaansa värikkäitä julisteita. Ne kuuluvat Marjo Hallilan teokseen Julisteita tulevaisuudesta. Niitä löytyy myös Kirkkopuistosta ja taidemuseosta. Marjon julisteet ovat positiivisuuden julistuksia, sillä ne kutsuvat Ruusuruohon juhlaan,  laulamaan, koska elämä on kaunis, olemaan vilpittömiä, ystävällisiä ja toisenlaisia. Marjon julisteista ei voi kyllä mieltänsä pahoittaa – ainakaan kovin helposti.

Tässä ei suinkaan ole esitelty kaikkia biennaalin teoksia, vain muutama esimerkki. Kaupungilta löytyy myös kultaisia veistoksia, hennosti maalattuja sanoja ja kiviympyrä, jossa voi pohtia niihin kaiverrettujen sanojen merkityksiä. Lisäksi taidemuseossa on maalauksia, kukkasotilaita, kävelykierroskokemusten inspiroimia piirustuksia, liikkuva veistos, ääniaaltojen luomia vesikuvioita ja sydänmeri. Kaiken kaikkiaan esillä on 32 teosta, joten biennaalissa riittää tarkasteltavaa ja pohdittavaa monella tasolla ja monin aistein. Rohkaisemme täten kaikkia olemaan uteliaita ja  lähtemään vierailulle Mikkelin taidemuseoon ja taidekierrokselle kaupungille.

M_itä? Nykytaiteen biennaali Mikkelin taidemuseossa ja eri puolilla kaupunkia 12.6.-10.10.2021