Suoraan sisältöön
Osta
elämys

Löydä latusi keskelle Saimaan talvea - tässä talvilomavinkit Mikkelin seudulle

Julkaistu 12.1.2023

Mystinen Saimaa lumoaa talvella. Talviloman ykköskohde on Mikkelin seutu, oli lomailuun aikaa viikko tai viikonloppu. Talvista tekemistä ja kokemista riittää, joten alueelta löytävät omansa niin perheet, pariskunnat, kaveriporukat, kuin omaa aikaa viettävät aikuiset. 

Tässä vinkkejä lomanviettoon, olkaa hyvä!

Tärpit kaupunkilomalle - keskustassa kulttuuria, luistelua ja latuja

Mikkeliin on helppo saapua. Oman kulkupelin lisäksi Mikkeliin pääsee kätevästi junalla ja bussilla, vieläpä suoraan kaupungin keskustaan. Lukuisia majoitusvaihtoehtoja löytyy heti Mikkelin keskustasta. Hotelli onkin talvilomalle ihana vaihtoehto. 

Hotellin hyvät puolet tiivistyvät helppouteen: sänky on pehmeä ja aina pedattu, aamulla tarjolla on valmis aamiainen, hemmotteluhoidot, ravintolat ja shoppailumahdollisuudet ovat lähellä sekä kirppikset ja kaupunkikulttuuri löytyvät kulman takaa. 

Näiden palvelujen lisäksi Mikkelin keskustan läheltä löytyy juuri talviloman viettoon upea kattaus aktiviteetteja.

Luistelemaan, hiihtämään ja ulkoilemaan omalla tyylillä sopivaan tahtiin

Aivan kaupungin keskustassa pääsee luistelemaan, vaikka luonnonjäistä ei olisi vielä tietoakaan. Mikkelin jääpallojoukkue Kamppareiden kotikentällä Hänskissä on tekojää jo hyvissä ajoin marraskuussa. Kenttä on vapaasti kuntalaisten käytettävissä vapaina olevina aikoina, jolloin ei ole varauskalenterissa varauksia. Retkiluistelemaan voit suunnata Sahanlahti Resortiin Puumalaan. Tutustu luistelumahdollisuuksiin.  

Keskustan välittömässä läheisyydessä pääsee myös ulkoilemaan keskelle luontoa. Kaihun kierros kiertää ympäri rauhallista harjumaastoa. Erityistärppi Kaihun kierrokselle: jos pakkaset paukkuvat, kierroksen varrella voi nähdä jäisiä patsaita keskellä pientä lampea. Lammen suihkulähteet nimittäin jäätyvät kovassa pakkasessa. Kierros kulkee myös lähellä Kenkäveroa, johon voi poiketa kahville, lounaalle tai putiikkeihin tutustumaan ja shoppailemaan paikallisia tuotteita. Nappaa tuliaisiksi D.O.Saimaa -tuotteita.  

Myös kesäisin avoinna oleva Urpolan luontokeskus on aivan keskustan tuntumassa ja Urpolan luontopolku on myös talvella erittäin tunnelmallinen luontokohde. Reitillä voi esimerkiksi paistaa nuotiolla makkaraa.

Muutaman kilometrin päässä keskustasta pääset kovatasoiselle hiihtoladuille Kalevankankaan metsiin. Mikkelissä ylläpidetään latuja yhteensä 290 kilometrin edestä, joista valaistuja latuja on 80 km. Luonnonlumien latujen ajankohtaisen tilanteen voi tarkastaa ladulle sivustolta ja Mikkelin kaupungin sivuilta. Sydäntalvella hiihtämään pääset myös Saimaan jäätä pitkin Mikkelin satamasta, mikäli jäätilanne sallii.

Ja vaikka luonnon lunta ei olisi, Mikkelissä pääsee hiihtämään jo marraskuussa, ainakin mikäli pakkanen on paukautellut edes öisin. Keskustasta pääsee kätevästi bussilla noin viiden kilometrin päähän Rantakylän kaupunginosaan, jossa sijaitsee Viihdeuimala Rantakeidas ja sen vieressä Mikkelin ensilumenlatu. Muutaman kilometrin pituinen lenkki on myös erittäin suosittu paikallisten keskuudessa. Lipun voi ostaa samalla kertaa uimaan ja ladulle. Luonnonlumien saavuttua hiihtäminen ensilumen ladulla ei enää maksa. Laskettelijat puolestaan voivat suunnata Mikkelin perinteikkäälle Tornimäelle. 

Muutaman kilometrin päässä Mikkelin keskustasta löytyy Saimaa stadiumi, joka on urheilun monitoimihalli. Sieltä löytyy myös perheen pienemmille (ja myös isommille!) oma temmellyskenttä SuperCorner. 

Talviurheilun jälkeen on ihana palata hotellille, käydä lämpimässä suihkussa tai saunassa ja jatkaa after-skille, keikoille tai perheen kesken kunnon illalliselle.

Kulttuuria 

Mikkelissä on hyvä muistaa myös kulttuurin tarjonta.  Esimerkiksi Mikkelin teatterin tarjonta kannattaa vilkaista. Taiteen ystäville kaupungista löytyy myös esimerkiksi Mikkelin taidemuseo sekä Mikkelin valokuvakeskus. Penkkiurheilun ystäville SM-liigaa pelaavan Jukureiden peli tuo jännitystä lomaan. Tai vaihtoehtoisesti ravit Mikkelin Raviradalla.

Tärpit majoitukseen ja lomailuun kaukana kaupungista

Mikäli kaupunkihumu ei miellytä, majoitusta löytyy Mikkelin seudulta myös läheltä luonnon rauhaa.

Saimaan talvitaikaa voi kokea luonnonkauniin Puulaveden rannalla Hirvensalmella Satulinnassa, joka tunnetaan rakastetun Vain Elämää -ohjelman kuvausmiljöönä. Kartanototellin lisäksi alueella on myös luksushuviloita. Lisää kartanoelämää löytyy Juvalta. Partalan kuninkaankartanossa huoneet ovat moderneja ja paikka sijaitsee idyllisessä perinnemaisemassa.  

Saimaan rannalta Puumalasta puolestaan sijaitsee lumoava Sahanlahti Resort, jonne ajaa Mikkelistä noin puoli tuntia. Sahanlahdessa voi yöpyä hotellissa, villassa tai aitassa. Testaa Sahanlahdessa erilaisia talviaktiviteetteja, kuten sähköisiä lumiskoottereita. (kuva alla). Erityistärppinä kannattaa kurkkia tapahtumakalenterin puolta - luvassa voi olla Saimaan taianomaisia elämyksiä esimerkiksi joogaviikonlopun tai saunaretriitin muodossa. 

Viimeinen majoitustärppi on takuuvarma valinta onnistuneelle lomalle, puhutaanhan nyt Mikkelin seudusta, Suomen kuuluisasta mökkialueesta. Mökkimajoitus on taattu valinta ihanan loman tukikohdaksi. 

Mökkejä löytyy Mikkelistä, Puumalasta, Hirvensalmelta, Juvalta, Mäntyharjulta, Pertunmaalta ja Kangasniemeltä. Valitse oman loman suosikkipaikkakunta ja valitse mökkisi. Alla oleva kuva on Laatulomilta, Juvalta. 

Erityinen saimaalainen lomaominaisuus: useat ravintolat tarjoavat palveluja, joissa ravintolat toimittavat suoraan mökkiovelle kokonaisia illallisia tai lähiruokaherkkuja. Esimerkiksi Mikkelissä ravintola Vaiha toimittaa erilaisia aterioita ja annoksia kotiin sekä Sahanlahti Resortista on mahdollista tilata lähiherkkuja täynnä oleva mökkikassi vaikka koko viikonlopuksi. Lisää vaihtoehtoja kannattaa kysellä oman mökin lähiravintoloista.

Nauti Suomen parasta lähiruokaa

Mikkelin seutu ja sen ravintolat ovat tunnettuja lähiruoastaan. Saimaan alueella on tarjolla perinteikkäitä lähiruokia ja vahvaa ruokakulttuuria. Ravintolat arvostavat paikallisia raaka-aineita ja pientuottajien tuotteita, josta D.O. Saimaa-alkuperämerkkikin kielii.

Esimerkiksi Sahanlahti Resort, TeaHouse of Wehmais ja Tertin Kartano ovat arvostettuja Saimaa Gastronomy -kohteita. Menut rakentuvat kauden mukaan, joten pöydän antimet muuttuvan vuodenaikojen mukaan ja ruokalista saattaa vaihtua jopa päivittäin.

Alueen uutuutena, suosittelemme tutustumaan talvikalastuksen saloihin Uhkuan matkassa. Talvikatiskat tarkistetaan yhdessä kalastaja ja kokki Ilkka Arvolan seurassa, joka retken päätteeksi loihtii maittavan madekeittoaterian nautittavaksi Nikinsalmen vanhan tuvan lämmössä.

Saimaa Gastronomy-verkoston teemaviikonloput voittivat Suomen paras ruokamatkailutuote palkinnon vuonna 2019. Samana vuonna Okkolan Lomamökkien Paulan Emännän piirakkapaja voitti Merkittävä ruokamatkailuteko -palkinnon.

Lähiruokaa löydät myös esimerkiksi Mikkelin keskustan kauppahallista. Mikkelin keskustan tuntumassa on myös lähiruoasta tunnettu Kenkävero, jonka ravintolan annoksissa käytetään paikallisia raaka-aineita. Kenkäveroon voit piipahtaa lounaalle, kahville tai vaikkapa lasilliselle viiniä. Kahvilassa tarjoillaan omin käsin leivottuja leivonnaisia. Muutenkin kenkäveron pappila on vierailemisen arvoinen kohde. Sen historia ulottuu 550 vuoden taakse. Varsinkin talvikaudella Kenkävero valaistus on lumoava ja pihapiiristä löytyy putiikkeja, joista voit tehdä ihania, myös paikallisia, löytöjä. Kenkäveroon ja alueen muihin kartanoravintolohin voi tutustua VisitMikkelin sivulta.

Jos eteläsavolaiset viinit kiinnostavat, kannattaa poiketa esimerkiksi Mikkelin Ollinmäen viinitilalle. Ollinmäen viinitila on avoinna päivittäin. Nämä kohteet ovat persoonallisia vaihtoehtoja myös päiväretkelle, olipa majapaikkasi missä vain Mikkelin seudulla. Ollinmäen Viinitilalla on myös mahdollista yöpyä talvella huviloissa.

Päiväretket naapurikuntiin

Kuten kokeneet etelänmatkailijatkin tietävät, loma saa uutta vauhtia ja syvyyttä, kun käväisee oman tukikohdan ulkopuolella päiväretkellä. 

Mikkelin seudulla päiväretkien tekeminen on vaivatonta ja helppoa, sillä lähikunnat ovat mukavan lähellä toisiansa. Päiväretki naapuripaikkakunnalle kannattaa varmasti. 

Puumalassa on mahdollista päästä harvinaisen kokemuksen äärelle, sillä Puumalan satamassa ja sen läheisyydessä voi kokeilla jääkelluntaa. Ristiinassa sen sijaan voit lähteä ohjatulle lumikenkäretkelle nauttimaan umpihangista ja lumoutumaan Saimaan talvisessa luonnossa Uhkuan matkassa. Laskettelun ystävälle hyvä retkikohde on Juvan laskettelukeskus Hasamäki. Juvan suunnalla liikkuessa kannattaa muistaa myös Suomen elämyksellisin teehuone TeaHouse of Wehmais, joka on yksi seudun kartanokohteista.

Jos kaipaat vielä jotain astetta harvinaisempiaa kokemusta, niin Kangasniemellä on mahdollisuus osallistua Huskysafarille tai pilkkiretkelle. Kurkkaa Rock and Laken talviaktiviteettien tarjonta! 

 Mäntyharjun Repoveden kansallispuisto ei esittelyjä kaipaa. Upeaan luontoon voit tutustua esimerkiksi hiihtämällä tai lumikengillä. Mäntyharjulle matkaaville hyvä vinkki on myös käydä katsastamassa paikallisia kirppiksiä.

Historian ystäville mielenkiintoinen retkikohde on Astuvansalmen kalliomaalaukset. Se ei suinkaan ole ainoastaan kesäkohde, vaan myös oivallinen talvikohde. Lakeland GTE hakee kalliomaalauksille lähtevät retkeilijät vaikka majapaikan ovelta. Retkellä kuljetaan talvista patikkapolkua ja osan matkaa myös lumikengillä. 

Mystisen lumon tavoittelijoille

Saimaan talvessa on mystiikkaa, jota ei muualta tavoita. Sen voi kokea, kun seisoo hiljaisuudessa keskellä metsää tai katsoo kauas yli jäätyneen Saimaan. Lumo ja rauha hiipii sisimpään, kun pilkkopimeässä seisoo hiljaa lumessa tai ihailee saunan jälkeen kirkasta tähtitaivasta. 

Saunominen talvella pimeyden ympäröimänä on mahdollista myös ilman omaa mökkisaunaa. Esimerkiksi Mikkelissä Kyyhkylän kartanossa on tilava ja tunnelmallinen rantasauna, josta voi pulahtaa Saimaaseen myös talvella. 

Sahanlahti Resortin isäntä rakentaa talvisin Saimaan rannalle jääsaunan, jota voi käydä testaamassa helmikuun alusta alkaen. Jääsaunan jälkeen voi pulahtaa avantoon.

Osa vinkeistä on nyt jaettu, enää tarvitsee vain valita omat suosikkikohteet Saimaan seudulta, buukata matkat ja aktiviteetit. Ja jos joku asia jäi askarruttamaan, Mikkelin seudun matkailuneuvontapisteet auttavat mielellään matkusteluun liittyvissä asioissa.

Ja vielä ihan viimeiseksi pieni sneak peek, maistiainen, Saimaalta. Tästä aukeavasta videosta voi fiilistellä Saimaan mystistä taikaa oman loman alkua odotellessa. 

Tervetuloa, odotamme juuri sinua.

Tutustu lisää seudun talvi-iloihin talvisivullamme!