Suoraan sisältöön
Osta
elämys

Löydä latusi keskelle Saimaan talvea - tässä talvilomavinkit Mikkelin seudulle

Julkaistu 24.1.2022

Mystinen Saimaa lumoaa talvella. Talviloman ykköskohde on Mikkelin seutu, oli lomailuun aikaa viikko tai viikonloppu. Talvista tekemistä ja kokemista piisaa, joten alueelta löytävät omansa niin perheet, pariskunnat, kaveriporukat kuin omaa aikaa viettävät aikuiset. 

Mutta nyt asiaan. Vinkkejä lomanviettoon, olkaa hyvä!

Tärpit kaupunkilomalle - keskustassa kulttuuria, luistelua ja latuja

Mikkeliin on helppo saapua. Oman kulkupelin lisäksi Mikkeliin pääsee kätevästi junalla ja bussilla, vieläpä suoraan kaupungin keskustaan. Lukuisia majoitusvaihtoehtoja löytyy heti Mikkelin keskustasta. Hotelli onkin talvilomalle ihana vaihtoehto. 

Hotellin hyvät puolet tiivistyvät helppouteen: sänky on pehmeä ja aina pedattu, aamulla tarjolla on valmis aamiainen, hemmotteluhoidot, ravintolat ja shoppailumahdollisuudet ovat lähellä sekä kirppikset ja kaupunkikulttuuri löytyvät kulman takaa. 

Näiden palvelujen lisäksi Mikkelin keskustan läheltä löytyy juuri talviloman viettoon upea kattaus aktiviteetteja.

Luistelemaan, hiihtämään ja ulkoilemaan omalla tyylillä sopivaan tahtiin

Aivan kaupungin keskustassa pääsee luistelemaan, vaikka luonnonjäistä ei olisi vielä tietoakaan. Mikkelin jääpallojoukkue Kamppareiden kotikentällä Hänskissä on tekojää jo hyvissä ajoin marraskuussa. Kenttä on vapaasti kuntalaisten käytettävissä vapaina olevina aikoina, jolloin ei ole varauskalenterissa varauksia. Retkiluistelemaan voit suunnata esimerkiksi Juvalla Salajärven retkeiluistelureitille tai Sahanlahti Resortissa Puumalassa. Tutustu luistelumahdollisuuksiin.  

Keskustan välittömässä läheisyydessä pääsee myös ulkoilemaan keskelle luontoa. Kaihun kierros kiertää ympäri rauhallista harjumaastoa. Erityistärppi Kaihun kierrokselle: jos pakkaset paukkuvat, kierroksen varrella voi nähdä jäisiä patsaita keskellä pientä lampea. Lammen suihkulähteet nimittäin jäätyvät kovassa pakkasessa. Kierros kulkee myös lähellä Kenkäveroa, johon voi poiketa kahville, lounaalle tai putiikkeihin tutustumaan ja shoppailemaan paikallisia tuotteita. 

Myös kesäisin avoinna oleva Urpolan luontokeskus on aivan keskustan tuntumassa ja Urpolan luontopolku on talvella erittäin tunnelmallinen luontokohde. Reitillä voi myös esimerkiksi paistaa nuotiolla makkaraa.

Muutaman kilometrin päässä keskustasta pääset kovatasoiselle hiihtoladuille Kalevankankaan metsiin. Mikkelissä ylläpidetään kaiken kaikkiaan latuja yhteensä 290 kilometriä, joista valaistuja latuja on 80 kilometriä. Luonnonlumien latujen ajankohtaisen tilanteen voi tarkastaa ladulle sivustolta ja Mikkelin kaupungin sivuilta. Sydäntalvella hiihtämään pääset myös Saimaan jäätä pitkin Mikkelin satamasta

Ja vaikka luonnon lunta ei olisi, Mikkelissä pääsee hiihtämään jo marraskuussa, ainakin mikäli pakkanen on paukautellut edes öisin. Keskustasta pääsee kätevästi bussilla noin viiden kilometrin päähän Rantakylän kaupunginosaan, jossa sijaitsee Viihdeuimala Rantakeidas ja sen vieressä Mikkelin ensilumenlatu. Muutaman kilometrin pituinen lenkki on myös erittäin suosittu paikallisten keskuudessa. Lipun voi ostaa samalla kertaa uimaan ja ladulle. Luonnonlumien saavuttua hiihtäminen ensilumen ladulla ei enää maksa. Laskettelijat puolestaan voivat suunnata Mikkelin perinteikkäälle Tornimäelle. 

Muutaman kilometrin päässä Mikkelin keskustasta löytyy Saimaa stadiumi, joka on urheilun monitoimihalli. Sieltä löytyy myös perheen pienemmille (ja myös isommille!) oma temmellyskenttä SuperCorner. 

Talviurheilun jälkeen on ihana palata hotellille, käydä lämpimässä suihkussa tai saunassa ja jatkaa after-skille, keikoille tai perheen kesken kunnon illalliselle.

Kulttuurin

Mikkelissä on hyvä muistaa myös kulttuurin tarjonta. Päämajakaupunki pursuaa historiasta kertovia museoita, ja keväällä 2021 ovensa avasi Euroopan mittakaavassa poikkeuksellinen sodan ja rauhan keskus Muisti. Interaktiivisen tiedekeskuksen tarkoituksena on kertoa sodasta edistääkseen rauhaa. Ensimmäisissä näyttelyissä on mahdollista kokea sotia uuden teknologian avulla.

Mikkelin teatterin tarjonta kannattaa myös katsoa. Taiteen ystäville kaupungista löytyy myös esimerkiksi GalleriAri, Mikkelin taidemuseo sekä Mikkelin valokuvakeskus.

Tärpit majoitukseen ja lomailuun kaukana kaupungista

Mikäli kaupunkihumu ei miellytä, majoitusta löytyy Mikkelin seudulta myös läheltä luonnon rauhaa.

Saimaan talvitaikaa voi kokea luonnonkauniin Puulaveden rannalla Hirvensalmella Satulinnassa, joka tunnetaan rakastetun Vain Elämää -ohjelman kuvausmiljöönä. Kartanototellin lisäksi alueelta löytyy myös luksushuviloita. Lisää kartanoelämää löytyy Juvalta. Partalan kuninkaankartanossa huoneet ovat moderneja ja paikka sijaitsee idyllisessä perinnemaisemassa.  

Talvitunnelmaa keskeltä luontoa löytää Mikkelin Anttolasta hotelli Anttolanhovista. Siellä voi yöpyä hotellin lisäksi luksusvillassa tai rivitaloasunnossa. Anttolanhovi on Saimaan rannalla ja sieltä löytää aktviteetteja moneen lähtöön: hemmotteluhoitoja, hiihtoa, lumikenkäilyä, sulkapalloa ja tietenkin monipuoliset sauna- ja uintivaihtoehdot. 

Saimaan rannalta Puumalasta puolestaan löytyy lumoava Sahanlahti resort. Se sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä Mikkelistä. Sahanlahdessa voi yöpyä hotellissa, villassa tai aitassa. Sahanlahdesta löytyy niin ikään talviaktiviteetteja sekä erityistärppinä kannattaa kurkkia tapahtumakalenterin puolta. Sieltä saattaa löytyä upeita Saimaan taianomaisia kokemuksia esimerkiksi joogaviikonlopun tai saunaretriitin muodossa.

Sekä Sahanlahti että Anttolanhovi ovat kuuluisia ruoastaan, mutta palataan siihen ihan pian. 

Viimeinen majoitustärppi on takuuvarma valinta onnistuneelle lomalle, puhutaanhan nyt Mikkelin seudusta, Suomen kuuluisasta mökkialueesta. Mökkimajoitus on taattu valinta ihanan loman tukikohdaksi.

Mökkejä löytyy Mikkelistä, Puumalasta, Hirvensalmelta, Juvalta, Mäntyharjulta, Pertunmaalta ja Kangasniemeltä. Valitse oman loman suosikkipaikkakunta ja valitse mökkisi.

Erityistärppi mökkilomailuun: useat ravintolat tarjoavat palveluja, joissa ravintolat toimittavat suoraan mökkiovelle kokonaisia illallisia tai lähiruokaherkkuja. Esimerkiksi Mikkelissä ravintola Vaiha toimittaa erilaisia aterioita ja annoksia kotiin sekä Sahanlahti resortista on mahdollista tilata lähiherkkuja täynnä oleva mökkikassi vaikka koko viikonlopuksi. Lisää vaihtoehtoja kannattaa kysellä oman mökin lähiravintoloista.

Ruokatärppejä Suomen parhaasta lähiruoasta

Mikkelin seutu ja sen ravintolat ovat tunnettuja lähiruoastaan. Saimaan alueella on tarjolla perinteikkäitä lähiruokia ja vahvaa ruokakulttuuria. Ravintolan arvostavat paikallisia raaka-aineita ja pientuottajien tuotteita.

Esimerkiksi Sahanlahti Resort, TeaHouse of Wehmais ja Tertin Kartano ovat arvostettuja Saimaa Gastronomy -kohteita. Menut rakentuvat kauden mukaan ja pöydän antimet muuttuvan vuodenaikojen mukaan ja ruokalista saattaa vaihtua jopa päivittäin.

Saimaa Gastronomy-verkoston teemaviikonloput voittivat Suomen paras ruokamatkailutuote palkinnon vuonna 2019. Samana vuonna Okkolan Lomamökkien Paulan Emännän piirakkapaja voitti Merkittävä ruokamatkailuteko -palkinnon.

Lähiruokaa löydät myös esimerkiksi Mikkelin keskustan kauppahallista. Mikkelin keskustan tuntumassa on myös lähiruoasta tunnettu Kenkävero, jonka ravintolan annoksissa käytetään paikallisia raaka-aineita. Kenkäveroon voit piipahtaa lounaalle, kahville tai vaikkapa lasilliselle viiniä. Kahvilassa tarjoillaan omin käsin leivottuja leivonnaisia. Muutenkin kenkäveron pappila on vierailemisen arvoinen kohde. Sen historia ulottuu 550 vuoden taakse. Varsinkin talvikaudella Kenkävero valaistus on lumoava ja pihapiiristä löytyy putiikkeja, joista voit tehdä ihania, myös paikallisia, löytöjä. Kenkäveroon ja alueen muihin kartanoravintolohin voi tutustua VisitMikkelin sivulta.

Erityistärppi valmiista pöydistä nauttiville lomailijoille, myös paikallisille! Hotellien valmiille aamupaloille kannattaa suunnata, vaikka ei hotellissa majoittuisikaan. Aamupalapöydistä voi löytää lähiruokaherkkuja ja esimerkiksi Anttolanhovin puuro on haudutettu paikallisen myllyn tuoreista kauranhelmistä.

Jos eteläsavolaiset viinit kiinnostavat, kannattaa poiketa esimerkiksi Mikkelin Ollinmäen viinitilalle  ja Mäntyharjussa Tyryn Viinitilalle. Ollinmäen viinitila on avoinna päivittäin, ja Tyryn Viinitila sopimuksen mukaan. Nämä kohteet ovat persoonallisia vaihtoehtoja myös päiväretkelle, olipa majapaikkasi missä vain Mikkelin seudulla. Ollinmäen Viinitilalla on myös mahdollista yöpyä talvella huviloissa.

Tärpit päiväretkille

Kuten kokeneet etelänmatkailijatkin tietävät, loma saa uutta vauhtia ja syvyyttä, kun käväisee oman tukikohdan ulkopuolella päiväretkellä. 

Mikkelin seudulla päiväretkien tekeminen on vaivatonta ja helppoa, sillä lähikunnat ovat mukavan lähellä toisiansa. Päiväretki naapuripaikkakunnalle kannattaa varmasti. 

Puumalassa on mahdollista päästä harvinaisen kokemuksen äärelle, sillä Puumalan satamassa ja sen läheisyydessä voi kokeilla jääkelluntaa. Laskettelun ystävälle hyvä retkikohde on Juvan laskettelukeskus Hasamäki. Rinteille on bussikuljetus SkiBus-pysäkeiltä. Juvan suunnalla liikkuessa kannattaa muistaa myös Suomen elämyksellisin teehuone TeaHouse of Wehmais, joka on yksi seudun kartanokohteista.

Jos kaipaat vielä jotain astetta harvinaisempiaa kokemusta, niin Kangasniemeltä löytyy lumien aikaan mahdollisuus Huskysafarille. Samalta sivulta voi myös vuokrata talviurheiluvälineitä kuten lumikenkiä. 

Luontoa rakastaville löytyy myös Mikkelin eteläpuolelta ihana kohde. Mäntyharjun Repoveden kansallispuisto ei esittelyjä kaipaa. Upeaan luontoon voit tutustua esimerkiksi hiihtämällä tai lumikengillä. Mäntyharjulle matkaaville hyvä vinkki on myös käydä katsastamassa paikallisia kirppiksiä.

Historian ystäville mielenkiintoinen retkikohde on Astuvansalmen kalliomaalaukset. Se ei suinkaan ole ainoastaan kesäkohde, vaan myös oivallinen talvikohde. Lakeland GTE hakee kalliomaalauksille lähtevät retkeilijät vaikka majapaikan ovelta. Retkellä kuljetaan talvista patikkapolkua ja osan matkaa myös lumikengillä. 

Tärpit mystisen lumon tavoittelijoille

Saimaan talvessa on mystiikkaa, jota ei muualta tavoita. Sen voi kokea, kun seisoo hiljaisuudessa keskellä metsää tai katsoo kauas yli jäätyneen Saimaan. Lumo ja rauha hiipii sisimpään, kun pilkkopimeässä seisoo hiljaa lumessa tai ihailee saunan jälkeen kirkasta tähtitaivasta. 

Saunominen talvella pimeyden ympäröimänä on mahdollista myös ilman omaa mökkisaunaa. Esimerkiksi Mikkelissä Kyyhkylän kartanossa on tilava ja tunnelmallinen rantasauna, josta voi pulahtaa Saimaaseen myös talvella. 

Sahanlahti Resortin isäntä rakentaa talvisin Saimaan rannalle jääsaunan, jota voi käydä testaamassa helmikuun alusta alkaen. Jääsaunan jälkeen voi pulahtaa avantoon.

Tärpit on nyt jaettu, enää tarvitsee vain valita omat suosikkikohteet Saimaan seudulta, buukata matkat ja aktiviteetit. Ja jos joku asia jäi askarruttamaan, Mikkelin seudun matkailuneuvontapisteet auttavat mielellään matkusteluun liittyvissä asioissa.

Ja vielä ihan viimeiseksi pieni sneak peek, maistiainen, Saimaalta. Tästä aukeavasta videosta voi fiilistellä Saimaan mystistä taikaa oman loman alkua odotellessa. 

Tervetuloa, odotamme juuri sinua.

Tutustu lisää seudun talvi-iloihin talvisivullamme!