Suoraan sisältöön
Osta
elämys

Hyvän mielen vastuullinen loma

Julkaistu 8.6.2021

Hyvän mielen loma

Matkustamisesta aiheutuu usein ympäristövaikutuksia, mutta samalla työpaikkoja saadaan lisää ja alueiden elinvoiman kasvaa. Luontoon suuntautuvan matkailun ansiosta myös luontokohteita ja -nähtävyyksiä kehitetään ja ylläpidetään. Matkailussa vastuullisuus muodostuu usein pienistä valinnoista, kuten lähiraaka-aineista valmistetuista aterioista paikallisissa ravintoloissa, tai luonnossa liikkumisesta vaikkapa meloen tai lumikengin. Lähiluonnosta voimme ammentaa niin parhaat paikallistarinat ja menneiden aikojen myytit, kuin myös puhtaat raaka-aineet ravintoloihin, rakennusmateriaalit majoitustiloihin, ja monet upeat elämykset – siis kaikki onnistuneen matkan ainekset. Näillä sivuilla tuomme esiin alueemme vastuullisia toimijoita, jotta hyvän mielen lomavalintoja olisi vieläkin helpompi tehdä.

Miksi vastuullisia valintoja?

Vastuullisessa matkailussa huomioidaan ympäristö, matkailukohteiden ja -yritysten taloudellinen elinkelpoisuus, vaalitaan paikallista kulttuuria ja perinteitä, sekä varmistetaan, että kaikki toiminta on eettisesti kestävää. Käytännössä se voi tarkoittaa vaikkapa ravintolan pyrkimystä vähentää ruokahävikkiä, tai perinteisten ruokien ja valmistusmetodien suosimisena. Vastuullisuus on matkailualan ja matkailijoiden yhteinen asia, josta hyötyvät kaikki osapuolet. Valitsemalla vastuullisemmin voit vaikuttaa siihen, että näkemisen arvoiset kohteet säilyvät sellaisina vielä jälkipolvillekin.

Lue Visit Saimaan Vastuullisen matkailijan opas

Sitoumus 2050

Lue Visit Mikkelin Sitoumus 2050.

RUOKA

Mikkelin seutu on nykyisin tunnettu gastronomiastaan ja mainioista lähiruokaan erikoistuneista ravintoloistaan. Tätä kehitystä ovat siivittäneet läheltä saatavat puhtaat ja ensiluokkaiset raaka-aineet, joskus jopa niin että ne voidaan noutaa samana aamuna vain parikymmenen metrin päästä hieman ennen kuin niistä loihditaan kansainvälisen tason gastronomisia elämyksiä tai perinneruokaa monta sataa vuotta vanhalla reseptillä.

Monet paikalliset ravintolat tarjoilevat lähimetsistä poimittuja marjoja, sieniä ja villiyrttejä, Saimaan ja muiden lähiseudun vesistöjen villikalaa, paikallisten tuottajien tuotteita, omassa pihapiirissä kasvavia yrttejä, sekä puutarhan marjoja ja hedelmiä. Lähiruoan etu on tuoreus, jonka lisäksi sen käyttäminen vahvistaa paikallistaloutta työllistämällä lähiseudun ihmisiä. Tutustu Mikkelin seudun yrittäjien tarjoamiin puhtaan lähiluonnon makuelämyksiin.

Lähiruokaa rakkaudella

Tutustu paikallisista, tai jopa itse tuotetuista raaka-aineista valmistettuja herkkuja tarjoaviin ravintoloihin www.visitmikkeli.fi/lahiruoka.

Saimaa Gastronomy on neljän yrityksen verkosto Saimaan alueella, ja peräti kolme näistä yrityksistä sijaitsee Mikkelin seudulla. Heitä kaikkia yhdistää rakkaus alueen ainutlaatuista luontoa kohtaan. Toiminta perustuu paikallisiin puhtaisiin lähiraaka-aineisiin, sekä pientuottajien tuotteisiin. Ruokalistat laaditaan kausituotteiden ympärille ja tarjoilut vaihtelevatkin vuodenaikojen ja jopa säiden mukaan. Lue lisää www.visitmikkeli.fi/suomenparhaat.

D.O. Saimaa – Hyvää makua ja vastuullisuutta

D.O. Saimaa on Suomen ensimmäinen alueellinen alkuperä- ja laatumerkki. Merkki takaa paitsi korkean laadun, niin myös vastuullisuuden, jonka positiiviset vaikutukset ulottuvat ympäristön lisäksi myös kulttuuriin ja alueen elinvoimaisuuteen. Alkuperämerkityt D.O. Saimaa tuotteet ovat hyvä valinta niin eettisesti kuin paikallisen yhteisönkin kannalta.

www.dosaimaa.fi

MAJOITUS

Valitsitpa hotellihuoneen kaupungin keskustassa, kartanomajoituksen taajaman liepeillä tai mökin järven rannalla, Mikkelin seudulla luonto on lähelläsi kaikkialla. Luonto on lähellä myös monissa materiaalivalinnoissa – etenkin mökeissä ja huviloissa käytetään usein kotimaista puuta. Kestävyytensä lisäksi se on pitkäikäinen hiilivarasto.

Mökit ja huvilat

Rentouttava ja kiireetön loma onnistuu erinomaisesti perinteisessä, kotimaisesta puusta rakennetussa mökissä järven rannalla. Perinteikäs mökkiloma luonnon helmassa on suomalaista kulttuuria parhaimmillaan. Puhtaasta luonnosta ja sen antimista nauttiminen on olennainen osa mökkielämää. Luonnossa voit liikkua soutaen, meloen, pyöräillen, tai lumella hiihtäen ja lumikenkäillen, sekä jäätä pitkin luistellen.

www.visitmikkeli.fi/majoitus

LUMOAVA LUONTO

Järvisuomalainen luonto perinnemaisemineen on kauneudessaan vailla vertaa. Luonnossa voi kohdata monenlaisia eläimiä, joista yksi on Saimaassa asusteleva, yksi maailman harvinaisimmista hylkeistä, eli saimaannorppa. Saimaannorpan näet varmimmin sitä häiritsemättä opastetuilla retkillä kokeneiden kippareiden johdolla. Mikkelin seudulla järviä on kaikkialla, etkä ole koskaan kaukana rantaviivasta, mutta maisemaan kuuluvat myös jylhät jääkauden muovaavat kalliot ja siirtolohkareet, sekä laajat peltoaukeat. Haetpa rauhallista metsissä ja rannoilla samoilua tai aktiivista liikuntaa, on luonnossa liikkuminen tutkitusti hyväksi mielelle ja keholle. Paikallisen oppaan johdolla voit oppia luonnosta lisää, nähdä upeimmat näköalat ja kuulla parhaat tarinat. Oppaan johdolla tai omatoimisesti voit liikkua luonnossa pyöräillen, meloen, kävellen, hiihtäen tai taittaa matkaa retkiluistimin.

Saimaa Geopark ja kansallispuistot

Mikkelin alueen monipuolisessa luonnossa riittää nähtävää ja koettavaa joka lähtöön. Vuonna 2021 Saimaan alue sai UNESCON Geopark -tunnustuksen tieteellisesti ja maisemallisesti merkittävien kohteidensa ansiosta, ja moni näistä kohteista sijaitsee Mikkelin alueella. Urpolan luontokeskus  toimii Saimaa Geoparkin opastuskeskuksena. Astuvansalmen kalliomaalauksille ja Neitvuoren-Luonterin alueelle pääset vaivattomasti oppaan johdolla Hop on hop off -reiteillämme. Repoveden kansallispuisto on yksi Etelä-Suomen suosituimpia retkeilykohteita ja sopii myös lapsiperheille. Paikallisen oppaan johdolla tai vaikkapa kajakin vuokraamalla saat käynnistäsi vieläkin enemmän irti, ja tuet samalla paikallisia yrityksiä.

Luonnonsuojelu

Mikkelin seudulla on useita luonnonsuojelualueita, joiden tehtävänä on suojella lehtoja, vanhoja metsiä, kulttuurihistoriallisesti ja maisemallisesti merkittäviä alueita, sekä uhanalaisten lajien, kuten saimaannorpan elinalueita. Luontomatkailun edellytykset ovat suojelualueiden ansiosta erinomaiset ja niitä käyttävät niin omatoimiset matkailijat kuin yrityksetkin. Metsähallitus ja alueita käyttävät yritykset ovat tehneet sopimuksen, jossa otetaan huomioon vastuullinen toiminta.

Tutustu luontoreitteihin ja Saimaa UNESCO Global Geoparkiin.

Luonnossa liikkuessasi, otathan huomioon retkietiketin www.luontoon.fi/retkietiketti

Järvi-Suomen peruskirja – Puhtaan järviluonnon puolesta

Järvi-Suomen peruskirja on julistus, joka kertoo sitoutumisesta ja tavoitteista puhtaan järviluonnon puolesta. Peruskirjan allekirjoittivat kaikki Itäisen Suomen kaupungit, kunnat, maakunnat ja ELY-keskukset Mikkelissä 5.6.2019 maailman ympäristöpäivänä.

AITOJA TARINOITA

Etelä-Savon mukavasta ja aidosta elämänmenosta, historiasta ja luonnon nähtävyyksistä kumpuaa paljon paikallistarinoita. Niihin törmää monissa käyntikohteissa, ja niistä välittyy värikäs kuva entisestä ja nykyisestä tavasta elää Mikkelin seudulla, sopusoinnussa luonnon ja vuodenaikojen kanssa. Kulttuurin ja historian vaaliminen on vastuullinen teko, joka takaa tuleville sukupolville mahdollisuuden nauttia esi-isiemme kulttuurimaisemasta ja historiallisesti merkittävistä käyntikohteista.

Alueen perheyrityksissä elinkeinon harjoittaminen on usein siirtynyt sukupolvelta toiselle, jolloin perinteet ovat jatkuneet ja säilyneet. Niinpä voimme nauttia niistä tänäkin päivänä. Vanhoissa kartanoissa ja huviloissa voi edelleen aistia entisajan tunnelmaa, saunoa ikivanhan savusaunan makoisissa löylyissä tai nauttia aterian vaikkapa vanhan sahan pihapiirissä.

Sotavuodet ja Marsalkka Mannerheimin päämaja Mikkelissä jättivät kaupunkiin oman leimansa. Niiden aikojen tunnelmiin voi edelleen sukeltaa useissa kaupungin kohteista.

Lue lisää:

Paikallisia erikoisuuksia

Sodan ja rauhan keskus Muisti

 www.visitmikkeli.fi/sotahistoria