Suoraan sisältöön
Osta
elämys

Hengästyttävän upea matkailureitti Route 62 kulkee pitkin Saimaan rantoja

Julkaistu 26.3.2021

Suunnitteletko kiertomatkaa Järvi-Suomessa? Ehdoton valinta silloin on Route 62 – reitti Mikkelistä Anttolan ja Lietveden kautta Puumalaan ja Ruokolahdelle. Mäkiset ja kallioiset maastot myötäilevät Saimaan rantoja, ja mitä pidemmälle ajat, sen huikeammaksi maisemat käyvät. Reittiä ei ole turhaan valittu Pohjoismaiden viiden kauneimman reitin joukkoon. Matkan varrella voit pysähtyä ihastelemaan maisemia, kokea kulttuurielämyksiä ja nauttia paikallisesta ruuasta ja vieraanvaraisuudesta. Reitin voit ajaa autolla, moottoripyörällä tai polkupyörällä. 

Route 62 on osa Mäntyharjulta alkavaa Vihreän kullan kulttuuritietä, joka kiertää Saimaata, metsäisiä taipaleita ja pieniä Etelä-Savon kyliä. Jos tulet Mäntyharjun suunnalta, kulttuuritien kyltit ohjaavat kohti Ristiinaa ja Kalliotaidekeskus Astuvaa. Astuvansalmen jylhillä kallioilla olevat maalaukset ovat kulttuurihistoriaa suoraan 6 000 vuoden takaa.

Mikkelistä Puumalan suuntaan ajettaessa ensimmäinen etappi on Anttola, joka on suosittu mökkeilypaikkakunta, mutta myös viinimatkailukohde: Ollinmäen viinitilalla pääset maistelemaan ja ostamaan paikallisista marjoista ja hedelmistä valmistettuja viinejä. Tasokasta majoitusta tarjoavat Anttolanhovi ja Halla Nature & Design Villat Saimaan rannalla. Yövy tai jää pidemmäksikin aikaa – tekemisen mahdollisuuksia riittää sekä kesällä että talvella. Anttolan satamassa oleva Luonnonkeskus Luonteri palvelee Anttolan Kone ja Urheilu -liikkeen yhteydessä tarjoten luontomatkailijoille ja veneilijöillä tietoa, välinevuokrausta ja opastettuja retkiä Neitvuoren ja Luonterin maisemiin. Terassiravintola Poijussa voit nauttia ruokaa ja virvokkeita sekä näkymästä järvenselälle. 

Matkan jatkuessa Saimaan järvimaisemaa alkaa näkyä yhä enemmän ja tietkin käyvät kiemuraisemmiksi lähestyttäessä Lietvettä. Pieniä kallioisia saaria ja luotoja on ripoteltu sinne tänne pitkin Saimaan selkää, ja on vaikea pitää katse tiessä, kun tekisi mieli vain ihastella. Onneksi Lietvedellä on näköalapaikka, johon voi pysähtyä nauttimaan näkymistä.

Lietveden ja Puumalan välille jäävä Sahanlahti Resort on poikkeamisen arvoinen paikka. Vanhaan sahamiljööseen rakennetussa matkailukeskuksessa voi herkutella, majoittua, saunoa savusaunassa ja harrastaa monenlaista. Mahtava näköala Saimaalle kruunaa vierailun.

Puumala on viehättävä taajama ja satama Saimaan rannalla. Ennen Puumalan salmen pääsi ylittämään lossilla, joita muuten vieläkin löytyy mm. Hätinvirralta ja Syyspohjasta sekä Sulkavan suunnalta. Ei kannata kuitenkaan ajaa ohi Puumalasta, vaikka salmen ylittävä silta komea onkin, vaan poiketa satamaan viettämään kiireetöntä hetkeä ohikulkevaa veneliikennettä ihmetellen ja tuoreita muikkuja ja muita herkkuja maistellen.  

Puumalassa on monia ohjelmapalveluja ja välinevuokrausmahdollisuuksia: pääset mm. melomaan Saimaa Canoeing Servicen matkassa, norpanbongausretkille, erilaisille risteilyille ja opastetusti luontoon LakelandGTEn mukana. Suositulle Puumalan saaristoreitille voi lähteä moottoripyörällä tai vuokraamalla pyörän – sähköllä tai ilman – ja varaamalla evästä reppuun. Osa matkasta taittuu veneellä, johon pyöränkin saa mukaan.

Route 62 päättyy 6-tiehen, josta voit kääntyä joko kohti Imatraa ja Lappeenrantaa tai koilliseen kohti Parikkalaa tai Punkaharjua. Rengasmatka onnistuu siis kumpaa kautta vaan. Nähtävää ja koettavaa on yllin kyllin useammaksikin kerraksi!

Tutustu Route 62:n varrella oleviin nähtävyyksiin, aktiviteetteihin ja palveluihin Visit Mikkelin Route 62 -sivulla.

Lue lisää Route 62:sta Forbesin artikkelista