Suoraan sisältöön

Biennaalikesää kohti

Mikkelin taidemuseossa valmistellaan tulevan kesän näyttelyä, joka tuo itäsuomalaisen taiteen parhaimmistoa esille yllättävillä ja katsojaa haastavilla teoksilla. Useat taidemuseot alkavat vähitellen availemaan oviaan yleisölle ja se on hyvä se. Koronapandemian rajoitukset sulkivat museot asiakkailta, mutta se ei suinkaan tarkoittanut sitä, että työt olisivat seisahtuneet siihen. Ehei, museotyö kun sisältää muutakin kuin vain avoinnapidon.

Täällä Mikkelissä on kulissien takana valmisteltu tulevan kesän suurta näyttelyprojektia: M_itä? Nykytaiteen biennaalia. Se on uudenlainen kahden vuoden välein toistuva nykytaiteen näyttelykokonaisuus Itä-Suomessa, joka on toteutettu yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen sekä Kuopion, Mikkelin ja Joensuun taidemuseoiden kanssa. Tavoitteena on vakiinnuttaa M_itä?-biennaalista merkittävä nykytaiteen katselmus, jota osataan aina odottaa – niin kuin Venetsian biennaali (esikuva merkittävämmästä päästä). Ensimmäinen M_Itä? Nykytaiteen biennaali oli esillä Kuopion taidemuseossa 2019 – 2020. Mikkelin 2021 biennaalin jälkeen kolmas biennaali järjestetään Joensuun taidemuseossa 2023. Ja sitten lähdetään uudelle kierrokselle eli Kuopion biennaali järjestetään vuonna 2025.

Biennaali nostaa esiin ammattimaisesti tuotettua ”lähitaidetta” ja taiteilijoita, tarjoten yleisölle kattavan kuvan itäsuomalaisesta nykytaiteesta. Biennaali tähtää linjakkaaseen nykytaiteen näyttelyyn yhteistyöhön, vuoropuheluun ja mentorointiin pohjautuvan kuratoinnin kautta.

Mikkelin biennaalin valmistelut aloitettiin kesällä 2019 kuraattorin valinnalla. Taiteilija Jani Leinonen suostui iloksemme tähän tehtävään. Kansainvälisestikin tunnettu taiteilija on aiheuttanut keskustelua populaarikulttuurista ammentavilla töillään, kuten McJesus-teoksilla (muistattehan ristiinnaulitun Ronald McDonaldin, tuon erään hampurilaisketjun lähettilään). Myös täällä Mikkelissä kesällä 2019 Leinosen marsalkka Mannerheimia käsittelevä näyttely sai aikaan kuohuntaa.

Kuopion biennaalissa vuonna 2019 pääkuraattoreina olivat taidekuraattori Laura Köönikkä Finnish Art Agencystä ja taiteilija, tutkija Jyrki Siukonen. Mikkeliin päätimme valita yhden kuraattorin, joka yhdessä taidemuseoiden edustajien kanssa valitsi taiteilijat.

Mikkelin biennaaliin haettiin teosehdotuksia Jani Leinosen antamalla teemalla ”paras mahdollinen maailma” Etelä- ja Pohjois-Savon sekä Pohjois-Karjalan taiteilijoilta. Teosehdotuksia tuli 65:ltä taiteilijalta tai taiteilijaryhmältä. Näyttelyn kuraattori  valitsi yhdessä yhteistyömuseoiden kuraattoreiden kanssa yhteensä 12 taiteilijaa ja taiteilijaryhmää Mikkelin biennaaliin. Teosehdotukset vastasivat hyvin kuraattori Leinosen asettamaan haasteeseen kuvitella unelmien todellisuus ilman rajoituksia.

Biennaalin teema on entistä ajankohtaisempi juuri nyt, kun tulevaisuus näyttäytyy epävarmana. Pelottavien tulevaisuuskuvien vastapainoksi kaipaamme toisenlaista, utooppista ulottuvuutta, maailmaa missä ongelmiin on keksitty ratkaisut. Taide itsessään on arvokas asia, joka tekee maailmasta paremman. Ja kääntäen, myös taide tarvitsee utopioita toimiakseen.

Taideteoksia on esillä taidemuseon näyttelytilan lisäksi Mikkelin kaupunkiympäristössä. Kannattaa siis olla tarkkana, kun kesällä liikkuu Mikkelissä. Jotain yllättävää voi löytyä vaikkapa torilta tai Kirkkopuistosta, Naisvuorelta tai hiidenkirnulta…