+358 44 794 5669 matkailu@mikkeli.fi
Takaisin

Pääsiäinen Mikkelissä: lepoa, liikuntaa ja nautiskelua herkkupöytien äärellä

1. maaliskuuta 2024
Blogi

Kevät virittää kehon ja mielen kohti vuoden valoisinta aikaa. Heräävästä keväästä kannattaa nauttia Etelä-Savon raikkaassa järviluonnossa, viihtyisissä ja kaikin mukavuuksin varustetuissa majapaikoissa sekä puhtaita makuja täynnä olevien herkkupöytien ääressä. 

Tässä muutamia ideoita virkistävän ja herkullisen pääsiäisen viettoon Mikkelissä ja lähiseudulla. Valitse parhaat ideat ja kokoa itsellesi maukas ja rentouttava pääsiäisloma!

Pääsiäisen ihanat herkkupöydät Mikkelin seudulla

Seudun ravintolat kattavat pääsiäisenä pöydän täydeltä perinteisiä lähiruokaherkkuja. Puhtaita eteläsavolaisia makuja tarjoillaan sekä kaupungin keskustan että lähiseudun ravintoloissa. 

Mikkelin keskustan herkkupaikat

Herkkuja omaan pääsiäispöytään saat muun muassa Kauppakeskus Stellassa sijaitsevasta Kauppahallista sekä Ramin Konditorian kahvilasta Kauppakeskus Akselissa. Kauppahallissa on monipuolinen tarjonta tuoreita leivonnaisia, lihaa ja lihajalosteita, juustoa ja kalaherkkuja, ja Ramin Konditoriasta saat mitä ihanampia suolaisia ja makeita leivonnaisia pääsiäispöytään. Pidä mielessä myös Rami Visulahti, Suomen herkullisin taukopaikka, viitostien varressa, jonka yltäkylläisestä pääsiäispöydästä kannattaa kurvata nauttimaan. 

Vitriinissä erilaisia täytekakkuja, leivoksia ja pullia.
Ramin Konditorian vitriinit notkuvat suolaisia ja makeita leivonnaisia. 

Maukasta lähiruokaa tarjoilevat Mikkelin keskustassa muun muassa Bistro Holvi ja Gastropub Eino. Vanhassa VPK-talossa, nykyisessä Mikkelin teatterin rakennuksessa sijaitsevan Bistro Holvin herkullinen á la carte -menu vaihtuu sesonkien raaka-aineiden ja keittiömestarin inspiraation mukaan. Mikkelin torin kupeessa, vanhassa porttirakennuksessa sijaitseva Gastropub Einon skandinaavisen keittiön ytimessä ovat paikalliset, rehelliset ja selkeät raaka-aineet, kuten kala, liha ja juurekset. Sitä niin eteläsavolaista muikkuakin on tarjolla useammassa muodossa.

Perinteisiä makuja ja  juhlavia pitopöytiä kulttuurihistoriallisissa miljöissä Mikkelissä, Juvalla ja Puumalassa

Mikkelin keskustan tuntumassa, viitostien varrella sijaitsevan Kenkäveron pääsiäispöydän klassisista herkuista voi istahtaa nauttimaan vaikka jokaisena pääsiäisen päivänä. Pappilan pääsiäispöydän menu sisältää raikkaita kylmiä herkkuja, lämminruokavaihtoehtoja sekä suussa sulavia jälkiruokia. Tarjolla on myös Kenkäveron leipomossa paistettua tuoretta leipää.

Vanhan pappilan tunnelmallisessa pihapiirissä palvelee myymälä, josta voi ostaa mukaansa paikallisia, alkuperämerkittyjä D.O. Saimaa -ruokatuotteita sekä käsitöitä ja design-esineitä. 

Valkoiseen esiliinaan ja päähineeseen pukeutunut tarjoilija pitää pullatarjotinta kahviherkkuja täynnä olevan pöydän vierellä.
Kenkäveron vanhan pappilan saleissa vietetään tunnelmallisia ruokailu- ja kahvitteluhetkiä. 

Tertin Kartanon juhlapöytä on kymmenien ihanien makujen ylistys perinteisille, paikallisille raaka-aineille. Runsas buffet-pöytä sisältää muun muassa  järvikalaa monessa muodossa, erilaisia kylmiä lihaherkkuja, salaatteja, lämpimiä ruokia sekä makeita jälkiruokia. Kartanoravintolan pääsiäisen juhlapöytä sekä Puutarharavintola palvelevat koko pääsiäisen ajan ja herkut voi tilata myös kotiin.  

Suolaisia herkkuja ja kylmiä alkupaloja buffet-pöydässä.
Tertin Kartanon juhlapöydät herkut nautitaan historiallisen kartanorakennuksen salissa ja kamareissa. 

Kartanomiljöön tunnelmaa ja keväisiä, upeita makuelämyksiä tarjoaa myös TeaHouse of Wehmais Juvalla pääsiäisenä. Oma herkutteluhetki pääsiäisen teekattaukseen kannattaa varmistaa tekemällä pöytävaraus. Kotiin ei tarvitse lähteä herkuitta – teehuoneen myymälässä on myynnissä muun muassa pääsiäisteetä, käsintehtyjä konvehteja, tuoretta leipää, suklaakakkuja ja muita leivonnaisia. 

Ruoka-annoksia ja teetä viinilaseissa.
TeaHouse of Wehmais Juvalla yhdistää luomu- ja lähiruokaa niihin sopiviin teelaatuihin. 

Puumalassa vanhan vesisahan miljöössä toimivan Sahanlahti Resortin ravintola Koskivahdissa tarjoillaan lähiruokaelämyksiä lounaalla pitkäperjantain sekä illallisella lankalauantaina ja raclette-illallisella ravintola Pajapirtissä. Pääsiäissunnuntaina nautitaan runsas pääsiäislounas noutopöydästä ravintola Koskivahdissa. Sahanlahti Resortin artesaaniravintoloiden annoksissa pääroolissa ovat lähialueen pientuottajien raaka-aineet ja luonnon antimet.  

Hyvää oloa ja hemmottelua oman mökin rauhassa järvenrantamaisemissa

Mikkeli on mökkilomailijan unelmakohde. Viihtyisiä, mukavuuksin varusteltuja huviloita on lähellä palveluita ja toisaalta omassa rauhassa keskellä luontoa. Kevään etenemistä on mukava seurata oman mökin terassilta, vaikkapa saunan löylyjen välissä. Rohkeimmille tarjolla on virkistäviä pulahduksia järveen, tai avantoon järvien ollessa vielä jäässä. 

Sahanlahti Resortin sekä Ristiinassa sijaitsevan Kaidan Kihon savusaunoissa voi nauttia suomalaisen saunakulttuurin hienoimmista perinteistä pehmeän viipyilevissä löylyissä. Jos virkistävä pulahdus järveen ei houkuta, voi itselleen varata kylpypaljun ja rentoutua sen lämpimissä vesissä. Silkkaa autuutta!

Rauhaisan pääsiäisen luonnon rauhassa tarjoaa myös majoitus Uhkuan eko-lautalla Ristiinassa. Saunoa voit lautan saunassa milloin vain, ja saunasta pääsee myös pulahtamaan avantoon. Voit tilata mökkiin myös valmiin, luonnon antimista valmistetun aamiaisen tai illallisen. Jos haluat tutustua nauttia luonnosta, saat Uhkualta ilmaiset vinkit hyvistä luontokohteista ja retkireiteistä.   

Pyöröhirsinen savusaunarakennus talvisessa maisemassa.
Kaidan Kihon savusauna lämpiää Ristiinassa. 

Luonnonläheisen pääsiäisen voit viettää myös Okkolan Lomamökeillä Puumalassa. Jokaisella mökillä Saimaan rannalla voi nauttia olostaan omassa rauhassa. Mukavan pääsiäisloman vietät myös LaatuLomien laadukkaissa huviloissa ja huoneistoissa Juvalla ja Pertunmaalla. 

Sittenkin majoitus kaupungissa lähellä palveluja? 

Original Sokos Hotel Vaakuna ja Scandic Mikkeli kaupungin keskustassa ovat hyviä valintoja, kun haluat nauttia helppoudesta ja keskustan käyntikohteista. 

Tekemistä vailla? Tässä koko perheelle sopivia vaihtoehtoja 

Opastettuja retkiä keväisessä luonnossa

Miltä kuulostaisi retki muinaiseen taidenäyttelyyn Astuvansalmella Ristiinassa? Uhkuan opastetulla Astuvan kalliotaidepatikkaretkellä taivalletaan noin tunnin matka hämmästelemään tuhansien vuosien takaisia Astuvansalmen kalliomaalauksia. Matka taittuu jalan tai lumikengillä lumitilanteesta riippuen. Retkellä kuulet Saimaan syntyhistoriaa ja Astuvansalmen kalliomaalausten kiehtovan tarinan keskellä upeaa Saimaan luontoa.  

Nainen katselee kalliomaalauksia kallion juurella.
Astuvansalmen kalliomaalauksia Ristiinassa pääsee ihastelemaan ympäri vuoden. 

Kangasniemellä Rock and Laken matkassa voi lähteä opastetuille patikkaretkille lähiluontoon tai Leivonmäen kansallispuistoon, joilla nautitaan nuotiotulilla valmistettuja herkkuja. 

Luonnon heräämistä kevääseen voi aistia myös opastetuilla Mikkelin luontosafareilla Opas Tiinan johdolla. Kaupungin keskustassa on kiinnostavia luontokohteita, kuten Urpolanjokea ympäröivä luonnonsuojelualue ja harjuselänteellä kulkeva Kaihun kierros.  

Leppoisasti hevosilla mukavassa maalaismiljöössä

Hevosiin hullaantuneet voivat viettää rattoisan päivän Haukkamäen Hevostilalla Anttolassa. Tilalla saa opastusta ratsastuksen ja hevosten hoidon saloihin sekä tilauksesta voi viettää ohjelmallisen päivän toiveiden mukaan. Tilalla voi tavata muitakin eläimiä, kuten kanoja, kaneja ja pässejä. 

Tyttö ja satuloitu hevonen valmiina ratsastustunnille.
Haukkamäen Hevostilalla Anttolassa voi opetella ratsastusta ja hevosten hoitoa. 

Hevosilla ja poneilla pääsee ratsastamaan myös Niemenpellon tallilla Mikkelissä noin 7 km päässä kaupungin keskustasta. 

Rock and Lake Kangasniemellä, vie luontotaivallukselle rauhallisilla suomenhevosilla, joiden kanssa liikutaan metsäteillä ja poluilla luonnon rauhasta nauttien. 

Astetta erikoisempaa menoa järviluonnossa

Jos haluat nauttia Saimaan vesistä ilman vilunväristyksiä, kokeile jääkelluntaa Saimaassa lämpöeristetyssä pelastuspuvussa! LakelandGTE järjestää 3-12 hengen ryhmille ohjattua jääkelluntaa Puumalassa tai Sahanlahti Resortissa. “Saimaa on the rocks”  on ainutlatuinen kokemus. 

Pelastuspuvuissa olevia ihmisiä kelluu järvessä.
Hyisessä vedessä kelluminen ei palella, kun päällä on vesitiivis pelastuspuku. 

Lakeland GTE:n matkassa pääset myös viilettämään, talven kelistä ja jäätilanteesta riippuen, Saimaalla eLyly-sähkölumiskoottereilla. Ekologisilla ja hiljaisilla lumiskoottereilla tutustuta luontoon mukavasti ja vaivattomasti. Tälle hauskalle retkelle pääset Sahanlahti Resortin rannasta Puumalassa.  

Meloa voit myös talvella

Sulaa vettä löytyy myös talvella! Saimaalla Puumalassa voit harjoitella talvimelontaa opastetusti Saimaa Canoeingin kurssilla. Kurssi sopii kaikille, joilla on jo jonkin verran melontakokemusta. Kun turvallisuusasiat on käyty yhdessä läpi oppaiden kanssa, talvimelontaelämys voi alkaa. Kuivapuku päälle ja melomaan!

Melojia kuivapuvuissaan ja kanootteineen jään reunalla.
Melojat valmiina talviseen melontaelämykseen Saimaa Canoeingin opastamana.

Pyörällä maastoon ympäri vuoden

Maastopyöräilyyn sopivia ympärivuotisia reittejä löydät esimerkiksi Juvalta. Juvan taajaman ja talviliikuntakeskus Hasa Juva Ski Resortin välillä kulkeva lanattu, 7 km mittainen Hasamäen huiskaus -reitin voi reippailla myös kävellen. Sähköavusteisia maastopyöriä vuokraa Hasa Juva Ski Resort. 

Kalevankankaan ulkoilualueella Mikkelissä on eripituisia monikäyttöreittejä pyöräilijöille, kävelijöille ja lumikenkäilijöille. Reittien varrella olevalla laavulla viettää mukavan evästauon nuotiotulen äärellä.

Mukavaa puuhaa kelillä kuin kelillä sekä lapsille että aikuisille

Ulkoilun jälkeen jäseniään onkin hyvä verrytellä vaikka hieronnassa läheisessä Saimaa Stadiumissa, jossa on lisäki kuntosali, kiipeilyseinä sekä kahvila ja ravintola. SuperCornerissa perheen pienimmät voivat muun muassa skeittailla, scoottailla, hyppiä trampoliinilla, kiipeillä, laskea liukumäkeä sekä keilata. 

Tyttö kiipeilee kiipeilyseinällä.
Saimaa Stadiumin SuperCornerissa on mm. kiipeilyseinä korkean paikan kammon karkoitukseen.

Millaisen pääsiäisloman sinä haluaisit viettää?

Kokoa parhaat palat pääsiäislomaan Mikkelissä. Tutustu myös pääsiäissivuumme.