Laiturilla Mökkikirje

Tertin ruusu on varma hittituote vuodesta toiseen

Mökkikirje 5/2016 | Kirjoittanut: Leena Karo, Seppo Toivonen


Mikkelin seudun ehkäpä kuuluisin ruusu kasvaa Tertin kartanon vanhassa puutarhassa. Vaaleanpunainen, ”ikuisesti punasteleva neitokainen” kasvaa kartanon päärakennuksen verannan edustalla. Se on viihtynyt pihapiirissä jo toistasataa vuotta. "Ruusun numeroituja taimia on myynnissä vuosittain rajattu määrä. Tältä vuodelta ne ovat lopussa, mutta otamme jo vastaan varauksia ensi vuoden pistokkaille”, kertoo johtaja Heli Pöyry Tertin kartanosta. Kartanon puodeissa myydään myös Tertin ruusun tuoksuista, sadeveteen valmistettua saippuaa sekä kynttilöitä.   

Missä Tertin ruusu kasvaa pihapiirissänne?

"Tertin ruusu kasvaa kartanon vanhan puutarhan sydämessä, aurinkoisimmalla paikalla päärakennuksen 1890-luvulla perustetussa puutarhassa."

Milloin se kukkii? 

"Kukinta on runsaimmillaan heinäkuun keskivaiheilla."

Miten kauan ruusu on ollut pihapiirissä?

"Tertin ruusu on kasvanut kartanon pihapiirissä vuodesta 1894."

Minkä värinen se on? 

"Kukinta on kerrottu, heleän vaaleanpunainen, aivan kun kartanon päärakennuskin."

Miten kuvailisit tuoksua?

"Tuoksu on aromaattinen ja hennon parfyyminen."

Paljonko olette myyneet numeroituja ruusuntaimia?

"Vuosikymmenten saatossa reilu tuhat kappaletta." 

Onko niitä enää tänä vuonna jäljellä?

"Yksi numeroitu ruusun taimi on vielä jäljellä nopeimmalle ja varauksia otetaan jo vastaan ensi vuoden pistokkaille."

Mitä ruusuoheistuotteita teillä on myytävänä?

"Kartanon ruusun tuoksusta voi nauttia ympäri vuoden ruusukynttilässä ja käsin tehdyissä saippuoissa. Ruusun makua voi maistella ruusumarmeladeissa, hyytelönä, kahvissa ja teessä."  

Käytättekö ruusun terälehtiä kattaukseen tai ruokiin?

"Koristelemme kakut ja salaatit kesäisin ruusun terälehdillä. Meillä on paljon ruusureseptejä kuten ruusuvanukas, ruusulikööri jne."

Mitä erityistä katsottavaa on Muuripuutarhassa? Kuinka pitkään syyskesällä sinne pääsee?

"Muuripuutarha on ainutlaatuinen salainen puutarha, joka valloittaa vanhan navetan, lampolan ja sikalan kivijalan. Kolmessa ainutlaatuisessa tilassa on täysin oma tunnelmansa ja kasvustonsa. Muurilla kasvaa yli 300 perinnekukkalajiketta ja nähtävää riittää vaiheittain kesäkuulta syyskuulle. Muuripuutarhaan pääsee varaamalla opastetun kierroksen milloin vaan alkukesästä syyskuun loppuun tai kahvilasta vuokraamalla virtuaalioppaan." 

Tertin vaaleanpunainen numeroitu ruusu maksaa 39 euroa. Tilauksia otetaan vastaan ensi vuoden pistokkaille.  Jos kiinnostuit ota yhteyttä sähköpostilla: tertti@tertinkartano.fi