Laiturilla - Mökkikirje 3/2015

Menovinkkejä mökkiläisille

TEOS JOKA EI VANHENE


Mökkikirje 3/2015 | Kirjoittaja: Seppo Toivonen


Mikkelin Kirkkopuiston suihkulähteen pronssisen Nelisiipi-veistoksen tekijä, kuvanveistäjä Armas Hutri kuoli toukokuussa 93-vuotiaana. Olkoon tämä pieni muistokirjoitus Hutrille.

Nelisiipi, joka valmistui 1960, oli hänen ensimmäinen julkinen ulkoilmaveistoksensa.  Paikalle piti tulla esiintymislavan muotoja mukaileva teos, mutta Hutri tuli toisiin ajatuksiin käydessään kalastusreissulla ja nähdessään lintujen nousevan vedestä. Sen kuvan hän teki veistokseksi.

Omaisten kertoman mukaan Hutria ihmetytti ja harmittikin, että teos pysyi  uudenkiiltävänä.  Oliko metalliseoksessa jotakin vikaa vai eikö sade osunut siihen niin kuin olisi pitänyt? Hän päätti mennä tutkimaan itsepintaisesti kiiltävän veistoksen salaisuutta ja kas kummaa, Armaksen siellä puistossa istuessa ja ihmetellessä tuli useampi topakka emäntä paikalle ja alkoi jynssätä ja kiillottaa veistosta. He kertoivat käyvänsä - ilmeisesti kaupungin ohjeistamina - viikottain pitämässä huolta siitä, että se pysyy kauniina. Armas kertoi vähän tuohtuneena leideille, että pronssiveistos on tarkoitettu olemaan säiden armoilla ja patinoitumaan. Sana meni perille, ja veistoksesta tuli vihdoin sellainen kuin Armas Hutri tarkoitti.

Käykää katsomassa Kirkkopuistossa!