Menovinkkejä mökkiläisille

Tämä näyttely on nähtävä! Mökkielämää Mäntyharjulla


Mökkikirje 1/2015 | Kirjoittaja: Leena Karo

Mäntyharjun Iso-Pappilan Mökkielämää -näyttely sykähdyttää taatusti jokaista, joka on viettänyt lomansa vaatimattomalla 60-luvun mökillä. Varaa vähän aikaa, jotta ehdit paneutua teksteihin ja tarkastella lukuisia mökkiläisten valokuvia! Tutustu myös kesämäntyharjulaisen, Ruotsissa asuneen Tiiu Saarnen tekemiin sarjakuviin. Ne kertovat siitä, miten paljon lapsen lomakesään voi mahtua hauskoja tapahtumia, kyläilyä, retkiä, herkutteluakin. Tarkat piirrokset Tiiu teki lapsuuden kesäparatiisistaan vuonna 1995.

Mäntyharjussa  mökkeilyn ja kesäasumisen historia ulottuu jo sadan vuoden taakse, mutta 1960-luvulta alkoi todellinen kesämökkiboomi. Mökkiläisyys on värittänyt Mäntyharjun kuntakuvaa ja ylläpitänyt palveluita. 
Sata vuotta sitten ensimmäiset kesäasukkaat rakensivat huviloita, jotka noudattelivat aikansa arkkitehtuurin ihanteita ja olivat riittävän suuria majoittamaan suuret perheet ja lukuisat sukulaiset ja ystävät.

Nykyään useampi viettää lomansa uudessa kaupunkiasunnon tapaan sisustetussa ja varustellussa mökissä. Mökkeily on muuttunut myös perhekeskeiseksi. Aiemmin suku kokoontui yhdelle huvilalle, mutta 1970-luvulle tultaessa perheen alkoivat etsiä omaa mökkipaikkaansa ja rakentaa yhden perheen mökkejä.

Saunominen on noussut yhä tärkeämmäksi osaksi mökkeilyä. Uusia "villityksiä" mökkien pihamailla olivat 70-luvulla pallogrillit ja myöhemmin tiilestä muuratut grillit. Nyt  panostetaan erilliseen kesäkeittiöön. Pallogrillien myötä porsaankyljykset nousivat suosituksi mökkiruuaksi makkaran ohella.

Vapaa-ajanvietto mökeillä on laajentunut, enää ei mökkipihan huvitukset välttämättä riitä. Mökki on nykyään  tukikohta, josta tehdään retkiä ympäristön tapahtumiin.

Mökkien sähköistäminen muutti sekä taloustöitä että vapaa-ajan viettoa. Mukana kulkeva elektroniikka älypuhelimista tabletteihin ja liikkuviin nettiliittymiin tuo maailman aiempaa lähemmäs mökkeilijää.

Mökkiperinnekeräys jatkuu vielä kesän näyttelykauden loppuun saakka. Lisätietoja www.mantyharju.fi/mokkimuistot.


Mökkielämää -näyttely jatkuu navettaan, jossa on esillä herkkupaloja, tekstejä ja kuvia viimevuotisesta Huvilaelämää -näyttelystä.

Nestor ja moottoripyörä

Kurkista myös Iso-Pappilan pihapiirissä olevaan Väentupaan, tyypilliseen maalaistalon tupaan. Siellä on Mäntyharjun historiaa esittelevä näyttely ja esillä on myös mäntyharjulaisen  kiertävän valokuvaajan Nestor Kurvisen ottamia kuvia ja hänen kuvauskalustoaan. Nestor, varsinainen entisajan kuvaajareportteri, on oma suosikkini! Matkakuvaaja on kulkenut pitäjällä ja lähitienoilla kamera kädessään ja kuvannut arkisia tapahtumia ja juhlia. Kävijä kaipaisi lisää tietoa tällaisen valokuva-aarteiston ottaneesta mäntyharjulaisesta!

Iso-Pappilan mökkielämää -näyttely sekä muut museonäyttelyt ovat avoinna 8.6.-9.8. päivittäin klo 11-17.

Mäntyharjun kunnan hoitama Iso-Pappilan museoalue sijaitsee Mäntyharjun keskustassa. Nimensä se on saanut rovasti A. A. Bernerin aikana rakennetusta kirkkoherran pappilasta, joka valmistuttuaan vuonna 1812 oli pitäjän toiseksi suurin rakennus kirkon jälkeen. Nykyisen pappilan empiretyylinen ulkoasu on pääosin vuodelta 1854, mutta rakennusta on  laajennettu vielä 1933. Pihapiiriin kuuluu myös väentupa 1800-luvulta ja aitta, halkovaja-vaunuliiteri sekä suuri kivinavetta, joka on rakennettu vuonna 1899. Lisäksi pihapiirissä on riihi, paja ja kellareita sekä puutarha.