Laiturilla Mökkikirje

Skotti joka palaa aina Puumalaan

Mökkikirje 5/2016 | Kirjoittanut: Leena Karo, Seppo Toivonen


Ensimmäiseksi David Wilkinson laskee vesille pienen purjeveneen, jonka hän sai isältään 16-vuotiaana. Vesille pitää päästä!  Siniset purjeet kertovat naapureillekin, että David ja Anna Maria ovat taas tulleet Skotlannista kesälomalle Puumalaan.

Sitten lasketaan ahvenverkot, käydään mustikassa ja kerätään kantarelleja. Ruokalista jokakesäisiä vieraita varten onkin rapuja vaille koossa.

Sielu puhdistuu

Wilkinsonit ovat käyneet Anna Marian perheen huvilalla sekä kesäisin että talvisin vuodesta 1991 lähtien. ”Tämä on maanpäällinen paratiisi,” sanoo Anna Maria, jonka vanhemmat rakennuttivat huvilan 30 vuotta sitten. David on vähintään yhtä innostunut. ”Sää ei ole täällä koskaan ollut ongelma. Tänäkin kesänä Saimaan vesi on ollut lämpimämpää kuin ilma Skotlannissa. Sielu puhdistuu täällä.”

Lomalla nautitaan luonnosta ja sen antimista, hiljaisuudesta, rennosta olemisesta, ystävistä ja Puumalan hyvistä palveluista. ”Ruokakaupat, Alkon valikoimat, laajakaista ja kännykkäverkko ovat täällä selvästi parempia kuin Skotlannissa vastaavankokoisessa kylässä.”

Viihtyvyyttä parantaa sekin, että Skotlannin Ylämaan ja Puumalan asujien pidättyväisessä luonteenlaadussa on paljon samaa - ”sellainen vähän kyyninen huumorintaju,” sanoo David.

Davidin kalansaaliit

Järvi on antelias. ”Eilen tuli verkoista seitsemän isoa ahventa, viime viikolla yhdeksän. Viime kesänä tuli yhtenä päivänä jo liikaakin, 59 ahventa! Niitä fileoitiin ja paistettiin, savustettiin, pakastettiin ja annettiin pois.”

Ahvenen fileointi on vaivalloista. Silloin, kun saaliina on isoja ahvenia, David on havainnut parhaaksi maustaa suomustamattomat ahvenet persiljalla, voilla, valkoviinillä ja saatavilla olevilla mausteyrteillä, panna ne avoimessa folionyytissä ensin vähäksi aikaa savustukseen. Sitten käärö suljetaan ja pannaan se uuniin kypsymään. ”Silloin savun maku tulee mukavan mietona.”

Suomi on muuttunut valtavasti 80-luvun alkuvuosista, jolloin David tuli Suomeen ensimmäisen kerran. ”Tämä on aivan toinen maa kuin silloin. Kaikki palvelut ovat parantuneet, samoin liikenneyhteydet. Sillan rakentaminen Puumalansalmen yli on yksi esimerkki muutoksesta. Suuret investoinnit liikenne- ja tietoliikenneyhteyksiin eivät maksa itseään takaisin kovin nopeasti, mutta silta on muuttanut  koko paikan.”

Kolmen viikon loma kuluu harmillisen nopeasti, vaikka aikaa hidastaisi pysymällä paikoillaan. ”Emme käy juuri missään, pysymme huvilalla. Mikkelissä käymme ehkä kerran loman aikana ja saatamme silloin pistäytyä Kenkäverossa. Vieraille suosittelemme Puumalan kirkkoa ja Sahanlahtea, jossa saa erinomaista ruokaa.”

Lomaa on jäljellä vielä viikon verran. Skotlantilaiset vieraat ovat jo palanneet kotiin, perään on lähetetty muistoksi lisää kuvia auringonlaskuista.

Kun Wilkinsonien oma paluu Skotlantiin koittaa, katseet suuntautuvat jo talvilomaan Puumalassa. Sielu pääsee taas puhdistumaan.