Serinakakut
Mureat Serinakakut ovat aina kuuluneet savolaisiin pitojen kahvipöytiin (lähde: Hyvvee ja hyvän parasta, Savolainen keittokirja, s. 236), niin myös Wanhassa Peltolassakin.
200g fariinisokeria
375 g voita tai margariinia
1 muna
1 tl hirvensarvisuolaa tai soodaa
2 tl vaniljasokeria
500 g vehnäjauhoja
Päälle:
50g mantelia
raesokeria
Vaahdota voi ja sokeri.
Lisää muna, sekoita voimakkaasti. Sekoita kuivat aineet joukkoon.
Pyörittele pellille palloja. Painele vähän päältä. Voitele. Ripottele pinnalle mantelirouhetta ja raesokeria.
Paista 180 - 190 asteessa 8 - 10 minuuttia.
Annoksesta tulee noin 70 kpl 15 g pipareita. Voit myös tehdä taikinasta pötköjä leivinpaperin väliin ja pakastaa taikinan. Yllätysvieraiden saapuessa ota taikina hetkeksi sulamaan ja leikkele pötkylä viipaleisi, voitele ja paista kuten yllä neuvottiin.