Terveisiä saunasta!


Mökkikirje 2/2015 | Kirjoittaja: Leena Karo


Mitä se onni oikein on? Miltä se tuntuu?
Näin heinäkuun huumassa se on selvä juttu. Se on tietenkin sauna ja saunominen. Mitään sen ihanampaa kesän puuhaa en juuri nyt osaa edes keksiä! Saunomisessa on läsnä yhtä aikaa kappale varhaista lapsuutta ja nykyhetkeä. Se tietynlainen hyvä olo ja odotus alkaa siitä, kun joku sanoo lähtevänsä saunaa lämmittämään ja päättyy siihen, kun ensimmäiset tallustelevat kylpytakeissaan sisälle ja lausuvat ovella ikiaikaisen, sukupolvesta toiseen jatkuvan tervehdyksensä "terveisiä saunasta"!Joka mökillä on omat saunarituaalinsa, löylynheitot, uintikerrat, pesut, syömiset, juomiset, saunahatut…

Meillä hassua on se, että aina ennen saunaa kysellään, missä porukoissa tänä iltana saunotaan ja kuitenkin naiset menevät ensin. Asetumme lauteille, puhelemme, tuijottelemme järvimaisemaa, heitämme löylyä, hossottelemme vasta tehdyllä vihdalla. Vesi on lämmintä ja tuoksuu puhtaalta. Ohut savujuova nousee saunan piipusta. Miniässämme, muualla syntyneessä, on samaa saunahulluutta kuin meissä suomalaisissakin. Sitä aina ihastelen.

Saunan jälkeen istumme portailla mykistyneinä illan kauneudesta. Tämä puhtoinen tunne, tämä ihana maisema, tämä uskomaton auringonlasku. Elämä on tässä ja nyt. Talvea ei ole. Kesä jatkuu ikuisesti. Ei kiireitä, ei murheita.

Lämmintä heinäkuuta teille kaikille!

Leena Karo

Keskikesän saunomisen ja uimisen ihanuutta ylistivät myös tapaamamme onnelliset mökkiläiset Kauppilat ja Saloset Ristiinassa ja Mäntyharjussa.