Menovinkkejä mökkiläisille

Näyttely hieno, pihapiiri kaunis


Mökkikirje 1/2015 | Kirjoittaja: Leena Karo


Jos ette ole vielä käyneet Salmelassa, kannattaa lähteä! Näyttely on taas tälläkin kertaa hieno ja pihapiiri uskomattoman kaunis. Retki Salmelaan sopii yhtälailla taiteen ystäville kuin kauniista ympäristöstä nauttiville. Ja paikkaa kelpaa esitellä vähän vaativammillekin ulkomaalaisille vieraille! 

Salmela tunnetaan hyvin muualla Suomessa ja lukuisat taiteen ystävät eri puolilta maata ovat siellä vuosien aikana käyneet. Jututettuani mäntyharjulaisia, tuli kuitenkin vähän sellainen olo, että monella paikallisella  Salmelan lumo on vielä kokematta. Tänä kesänä jos koskaan voi vähän murtaa ennakkoluuloja ja lähteä käymään Salmelassa. Reissu on elämys, tykkäsi tai ei taiteesta.

Näyttelytilaa Salmelalla on noin tuhat neliötä. Vanhimpana näyttelytilana toimii 1850-luvulla rakennettu vanha pitäjäntupa, Salmela. Näyttely jatkuu kulttuurihistoriallisesti arvokkaalla Domanderin näyttelyalueella, jonka miljööseen kuuluvat vanhat Posti- ja Apteekkitalo, palvelijan asunto sekä piha-aitat ja -rakennukset. Näyttelyrakennukset on otettu käyttöön Unescon suositusten ja museoviraston ohjeiden mukaisesti, ja niissä on suoritettu museoviraston hyväksymiä laajoja entisöintitöitä.

Viehättävä Maisemapuisto huvimajoineen yhdistää Salmelan näyttelytiloja. Maisemapuistoon on toteutettu lampi, jonka rannassa sijaitsevat arkkitehtien C.L.Engelin, Wivi Lönnin ja Aino Marsion suunnittelemat huvimajat. 

Miljööseen kuuluu myös Salmelan konserttitilanakin toimiva 1820-luvulla valmistunut Mäntyharjun kirkko, joka on Suomen toiseksi suurin puukirkko. 

Salmelan kesän 2015 taiteilijat ovat Asta Caplan, Hannu HyrskeKia Taegen ja Marjatta TapiolaJan Neva, Marika MäkeläTiina Kivinen, Piia Lehti, Helena Vaari, Ralph Larmann sekä Hannele Kylänpää, Arvo Siikamäki ja Tiina Torkkeli.

Näyttelyssä nähdään myös Salmelan taiteilijaresidenssissä talven aikana syntyneitä teoksia taiteilija Tuovi EskolaltaJohanna LumpeeltaHarri PiispaseltaKatja Skinnarilta ja Heini Turuselta.  

Suosikit näyttelyssä

Ensimmäisessä isossa salissa on suosikkitaiteilijani Marjatta Tapiolan töitä. Hieman myöhemmin samassa kerroksessa on toisen suosikkitaiteilijani Marika Mäkelän työt ja siellä täällä näyttelytiloissa  fanittamani Arvo Siikamäen veistoksia. Sinne oli siis pakko päästä jo ensimmäisen viikon aikana. 

Näyttely lunasti täysin odotukseni. Olisin voinut ostaa kaikki Tapiolan vahvat ja puhuttelevat työt sekä Mäkelän "maalilla tehdyt  valoteokset" kuten hän itse töitään luonnehtii! 

Ihastuin myös Siikamäen veistoksiin!  Klassisen kaunislinjaisia, harmonisia figuureja, joissa pronssin ja kiven ominaisuuksia on käytetty taidokkaasti hyväksi. Seurueestamme yksi varasikin Siikamäen marmorityön, muistoksi tältä ainutlaatuiselta kesältä. 

Marjatta Tapiola, milloin sait tietää, että työsi ovat esillä tänä kesänä Salmelassa?
-Sovimme näyttelyajasta muutama vuosi sitten.

Miten valitsit esillä olevat työt? Ajattelitko yleisöä vai tilaa?
-
En ajatellut kumpaakaan, maalasin kyllä nämä työt juuri Salmelaa varten, mutta maalausten omilla ehdoilla.

Onko sinulla jokin teema? Miten sitä kuvailisit?
-Teemani taitaa olla kallot ja minotaurokset vielä joitakin vuosia.

Oletko tyytyväinen ripustuksiin? Miksi?
-Ripustus on kaunis, en itse koskaan halua ripustaa töitäni, Salmelan väki hoiti sen hyvin.

Montako kertaa kesässä aiot itse käydä Salmelassa?
-En yleensäkään käy/oleile näyttelyissäni.

Saatko kesänäyttelystä palautetta? Miten?
-Jos joku haluaa palautetta antaa, se tulee varmaan perille.

Mitä on tulossa seuraavaksi?
-Nyt keskityn Helsinkiin tilattuun suureen  seinämaalaukseen, joka vie koko kesäni, sen jälkeen alan maalata Helsinkiin Galleria Sculptoriin vuoden 2016 alussa tulevaa yksityisnäyttelyäni. 

Miten vietät kesää? Missä?
-Kesän vietän ateljeessa töitä tehden.

Milloin kesällä olet onnellisimmillasi?
-Olen onnellisimmillani kun työ sujuu!

www.taidekeskussalmela.fi 


Salmelan kesä 2015, 6.6.- 9.8.2015 auki joka päivä klo 11-18

Merikanto-laulukilpailujen välierät ovat la 4.7. kello 13 ja finaali 4.7. kello 18.  Mäntyharjun kirkossa. Kattavilta nettisivuilta löydät lisää Salmelan kesän konserteista ja tapahtumista.