Menovinkkejä mökkiläisille

Kiertueteatteri seilaa Saimaalla


Mökkikirje 1/2015 | Kirjoittaja: Leena Karo


Saimaan Teatteri liikkuu laivalla taas tänäkin kesänä pitkin Saimaata. Idea teatteriin on lähtöisin ruotsinkielisestä Skärgårdsteaternista eli "Saaristoteatterista", joka on kiertänyt kesäisin jo yli 40 vuotta Suomen saaristoa, kertoo Saimaan Teatterin vetäjä Wilhelm Grotenfelt.

-Olin itse toteuttamassa Skärgårdsteaternin kiertuetta 2011 ja aloin sen jälkeen suunnitella samanlaista konseptia Saimaalle, omille kotiseuduille. Ajatuksena on tuoda ammattiteatteria ainutlaatuisella tavalla pienempiin kyliin Saimaan rannalla ja tällä tavalla laajentaa kuntien kulttuuritarjontaa nuorten tekijöiden teatteriesityksillä.

Kesän kiertuetta varten on koottu työryhmä, johon kuuluu tänä kesänä yhdeksän henkilöä. Ohjaaja Riikka Oksanen, dramaturgi Aino Pennanen, äänisuunnittelija Ilja Lehtinen, lavastaja Lasse Idman ja näyttelijät Johannes Holopainen, Janna Räsänen, Heikki Ranta, Marketta Tikkanen ja minä itse. Osa on jo valmistuneita freelancereita ja osa edelleen alaa opiskelevia teatterintekijöitä.

Esitykset vanhoissa seurantaloissa

Esitykset esitetään vanhoissa seurantaloissa satamien lähistöillä.

-Olemme kokeneet tärkeäksi tuoda tapahtumia taloihin, jotka ovat aikanaan olleet alueidensa kulttuurikeskuksia. Jokaisessa talossa on oma tunnelmansa ja historiansa. Teemme yhteistyötä paikallisten seurojen kanssa, mm. esityksen kahvitus hoituu heidän kauttaan. Yleisö on tervetullut käymään laivalla moikkaamassa teatteripoppoota milloin vaan! Toivomme, että laivalla kiertäminen toisi kiertueeseen ja itse esitykseenkin jotakin erityistä! Meille se tarkoittaa paljon roudaamista. Laivasta traktorin lavalle tai auton kyytiin ja sieltä esitystilaan. Sitten lavastaiden ja tekniikan pystytys. Illalla sitten purku ja takaisin laivaan! Näyttelijäntyö on vain osa kokonaisuutta.

Sisäistä sankaria etsimässä

-Aihe tämän kesän näytelmään "Sankarit Saimaalla" syntyi edelliskesän viimeisen esityksen jälkeen. Vietimme iltaa ja joku heitti ilmoille ajatuksen "Batman"-näytelmästä; supersankareita ja maailmanpoliittisia ongelmia ratkaistavana! Supersankarit aiheena herätti jos jonkinlaista keskustelua ja päätimme ottaa työryhmään dramaturgin, joka kirjoittaisi aiheesta näytelmän. Loppujen lopuksi näytelmä kertoo joukosta elämään eksyneistä ihmisistä jotka etsivät sisäistä sankariaan. Itse teatteriseurue on myös osa esitystä. Voin sanoa, että teksti on aivan jotain muuta kuin perinteistä kesäteatteria!

-Kiertueteatteri on teatteria aikojen takaa. Siinä ikäänkuin palataan teatterin juurille, jolloin teatteriseurueet kiersivät kaupunkien ja kylien toreja. Jokaisessa seurantalossa on oma tunnelmansa ja myös omat haasteensa. Aina täytyy ratkaista jokin "ongelma" useimmiten liittyen johonkin tekniseen asiaan. Näyttämöiden suuruudet vaihtelevat joka tekee lavastajan työstä haastavaa. Joissakin paikoissa ei ole tarpeeksi sähköä valokalustolle tai jossakin täytyy kertakaikkiaan rakentaa oma näyttämö, kun se on aikojen saatossa talosta purettu. Mutta kaikki tämä tekee kiertue-elämästä mielenkiintoista. Olisi tylsää jos kaikki toimisi aina täydellisesti ilman säätöä!

Mahtavia kohtaamisia yleisön kanssa

-Katsomossa istuu kyllä kaikenlaista yleisöä! Paikkakuntalaisia, kesäasukkaita, matkailijoita, nuoria, vanhoja, perheitä. Viime kesänä saimme todella lämpimän vastaanoton yleisöltä, joka on teatterin yksi tärkeimmistä osista; ilman yleisöä on turha esittää yhtään mitään! Mieleen jäi muun muuassa Taipalsaarella käynyt nuori nainen, joka tuli seuraavana päivänä uudestaan tuoden ystävänsä mukaansa! Ja samalla paikkakunnalla nuoret kunnan kesätöissä olevat pojat jotka auttoivat meitä kamojen roudaamisessa. Kun sanoimme heille, että heille varataan ilmaiset liput illan esitykseen he ilmoittivat, että "ei paljoo kiinnosta mikään teatteri!" Pakko rakastaa tuota rehellisyyttä! Sitten oli seurue, joka saapui esitykseen hawajipaitoihin somistautuneena, esityksen teemaan sopien. Toivottavasti sama porukka saapuu tänä vuonna batman- ja teräsmiesasuissa!


Saimaan Teatteri kiertää tänä kesänä seuraavilla paikkakunnilla: pe 26.6. Juva, ennakkoesitys, la 27.6. Juva, Jukola ensi-ilta, ma 29.6. Sulkavan työväentalo, ke 1.7. Kokonsaaren tanssitalo, pe 3.7. Oravin nuorisoseurantalo, su 5.7. Moinsalmen nuorisoseuratalo Kielo, ma 6.7. Kiviapaja, Ruusula, ke 8.7 Anttola, Koivula, to 9.7. Anttola, Koivula, la 11.7. Taipalsaari, Väinölä,  su 12.7. Taipalsaari, Väinölä (huom! aika klo 13), ma 13.7. Joutsenon työväentalo, ke 15.7 Ruokolahti, Virmutjoen työväentalo, pe 17.7. Puumalan nuorisotalo, la 18.7. Himalansaaren Koivula.

Liput 18/15€.
Lippuvaraukset: 041 741 6087
saimaanteatteri@gmail.com