Laiturilla - Mökkikirje 3/2015

Menovinkkejä mökkiläisille

KESÄKOKKI MAULAVIRTA TIETÄÄ ROSVOPAISTIN SALAT


Mökkikirje 3/2015 | Kirjoittaja: Seppo Toivonen


Sahanlahden ravintolan kesäkokki Markus Maulavirta kaivaa lähipäivinä sopivankokoisen  kuopan Sahanlahden maastoon ja kypsentää siinä lauantaina 15.8. rosvopaistin.

Mikä on hyvän rosvopaistin salaisuus?

-Soudetaan iltapimeällä lähisaareen, kohta kuuluu määkinä, ja sitten äkkiä karkuun. Ei kai muuta? No, tärkeätä on hyvä kuoppa ja pitkä tuli. Lihat pitää vuorata hyvin sanomalehdellä, etteivät ne kuivu ja pala, vaan kypsyvät pitkään matalalla lämmöllä. Vanha kansa osasi hyödyntää matalalämpötekniikkaa. Siitä kertovat heinälaatikot ja ja maakuoppa. Nyt teollisuus on ottanut ne käyttöön ja huippuravintoloihin on tullut matalalämpöuuneja.

Maulavirta on ollut lähiruoan puolestapuhuja ja edistäjä jo kolmisenkymmentä vuotta ja viime vuosina myös eräkokki. Kaikki alkoi kuuluisuutta saaneessa pienessä ravintola Georgessa Helsingissä. Ravintola sai kansainvälistä tunnustusta ja palkintoja, mutta kun keittiömestari Maulavirta teki kauppaa "isojen kanssa", hän tunsi olevansa hiekkaa rattaissa ja ryhtyi suoraan kontaktiin kokoistensa tuottajien kanssa.  - Se oli ihan arkinen, luonnollinen valinta, en osannut tehdä siitä ideologiaa.

Markus Maulavirta nuotiolla

Televisio-ohjelmat tekivät sittemmin Maulavirrasta uudenlaisen  julkkiskokin. Etelä-Savon kanssa Maulavirralla on jo pitkä historia.

-Viisi vuotta tein yhteistyötä Anttolanhovin kanssa. Sitten tuli sellainen olo, että tehtävä on täytetty ja asiat ovat oikein hyvässä mallissa. Nyt Jaana Kuivalainen, jonka kanssa ystävystyin niinä vuosina, pyysi kesäkiireen ajaksi kokiksi tänne Sahanlahteen ja sehän sopi. Olen käynyt täällä usein tapailemassa vanhoja hauskoja kontakteja. Minullahan on sellainen luonnevika, että olen kova verkostoitumaan.

Mistä tuotteista olet villiintynyt tänä kesänä?

-Muikusta! Se on aina pätevä lähiruoka täällä. Muuta kalaa on ollut vähän niukasti saatavissa paikallisesti. Puahtosuola on ihan uusi, hieno tuttavuus Kangasniemeltä: ruisjauhot paahdetaan pannussa ja sekoitetaan suolaan.

Millaisia muutoksia omassa ruoka-ajattelussasi on tapahtunut viime vuosina?

Sianlihaa en osta enää marketista tietämättä sen alkuperää. Täytyy tuntea tila ja sen tuotantotavat, miten siat on kasvatettu. Ei riitä, että se on ison teurastamon nimikkotila. Vaadin syvempää tietoa.

La 15.8. klo 19-01 Markus Maulavirran rosvopaisti-ilta ja Rantamakasiinin kesäkauden päätösiltamat, Sahanlahti Resort, Lietvedentie 830.