Rapu ja Muikku - vanhaa nostalgiaa ja uutta katugourmetia


Mökkikirje 2/2015 | Kirjoittaja: Seppo Toivonen


Vanhat mikkeliläiset muistavat Rapu ja Muikku -tapahtumat 1970-luvun alussa. Ruokaa, juomaa ja viihdetaivaan tähtiä riitti kaikkien makuun. Porrassalmenkadulla pidettiin katutanssit. Freelancetoimittaja Veikko Kilkki muistaa hienot rapuaiheiset koristukset Kirkkopuistossa. Tehtiin televisio-ohjelmaa, jossa esiintyivät Tapio Rautavaara ja Katri-Helena.  Kilkki pääsi statistiksi, jonka silmälasit särkyivät, kun nuori Katri-Helena lauloi korkealta. "Sain myös roolin moukkana, joka joi rapupöydässä käsienpesuveden." 
Kaupunki säikähti keskioluen vapautumisen siivittämää railakasta menoa ensimmäisinä vuosina ja vähensi panostusta. Rapujakaan ei alkuvuosien jälkeen riittänyt joukkoruokailuun.  70-luvun loppuvuosien toiminnanjohtaja Merja Kiuru muistaa Ilta-Sanomien otsikon Mikkelin Rapu ja Muikku korisee henkitoreissaan. 

Heinä-elokuun vaihteessa Rapu ja Muikku elvytetään yli 30 vuoden tauon jälkeen modernina lähiruokatapahtumana. 

Mukana perinteen syntypaikalla Kirkkopuistossa on parikymmentä ravintolaa ja ruoantuottajaa Mikkelin seudulta. Päävastuussa järjestelyistä on yhdistys, jonka perustajat löytyvät Mikkelin alueen lähiruokarenessanssin takaa monenlaisissa rooleissa. Bistro Vileen omistaja ja keittiömestari Ilkka Arvola  tarjoilee vastakeitettyjä rapuja helposti maisteltavina annoksina jäälohkareitten päältä: "Haluamme, että rapujen makuun pääsee helposti.!" Keittiömestari Jaakko Nuutila Luomuinstituutista pitää ravunkeittonäytöksiä molempina tapahtumapäivinä. Ja keittiömestari Jyrki Tsutsunen on lyöttäytynyt yhteen Tuorepuodin kanssa ja tekee rapukeittoa. Sen kaveriksi Haapasen leipomo tekee tillillä maustettua näkkäriä.
"Rapukeittohan on hyvää. Kun kyse on suurista määristä, olen vielä vähän kahden vaiheilla, miten sen toteutan. Jokirapusaaliista ei vielä tiedä, ja se tulee helposti aika kalliiksi. Rapukesteistä jäävistä kuorista saa kyllä herkullisen keiton, kaiken mitä jää, voi keittää. Pitää vain varoa liian pitkää keittoaikaa, siitä tulee silloin ammoniakin makuista."
 "Toinen vaihtoehto on tehdä keitto kuorellisista katkaravuista. Joka tapauksessa sekaan pannaan fenkolia, sipulia, valkosipulia, valkoviiniä, sitten keitetään kokoon. Lisätään kalalientä ja kerma ja keitetään taas kasaan. Ei se mitään rakettitiedettä ole," sanoo Tsutsunen.
 
Rentoa ja kekseliästä katugourmetia muikusta, ravuista ja muista lähiruoka-aineista kehittelevät mm. Etelä-Savon ammattikoulun catering, Suur-Savon osuuskaupan ravintolat, Anttolanhovi ja Patikka. Viihdettä on tarjolla koko perheelle.
http://www.rapujamuikku.fi

Rapu ja Muikku Mikkelin Kirkkopuistossa 31.7 - 1.8. 2015.

Löytyykö kuvasta tuttuja? Rapu ja Muikku keräsi tuhansia mikkeliläisiä Kirkkopuistoon ja Porrassalmenkadulle lauantaina 1. elokuuta 1970. Pitkät pöydät ja penkit oli lainattu Karkialammen varuskunnasta.  Kuva: Teuvo Karjalainen