Laiturilla Mökkikirje

Miten saisi omaan pihaan Vanhan Kilkkilän Tunnelmaa?

Mökkikirje 2/2016 | Kirjoittanut: Leena Karo


Vanha Kilkkilä on yksi erinomaisista kohteista Mikkelin seudun Hurmaavia puutarhoja kiertäville. Kuvataiteilija ja harrastelijapuutarhuri Mari Liimataisella on ollut taito luoda ihana cottage garden eteläsavolaiseen pihaan. Millä pienillä asioilla omaan puutarhaan saisi samanlaista lumoavaa tunnelmaa. Mikä tekee puutarhasta cottage gardenin, Mari?

"Cottage garden on luonnollisen oloinen, mutta tarkasti suunniteltu kokonaisuus, jossa kasvivalinnoilla ja niiden muodostamalla harmonisella tunnelmalla on pääosa. Puutarhat ovat omistajiensa näköisiä, eikä yhtä ainoaa ratkaisua cottage gardenin luomiseen ole. Tyypillistä cottage gardenille on kasvien runsaus ja hyötytarhan liittyminen kokonaisuuteen jollain tavoin. Cottage garden sopii rakennuksiin ja ympäristön olosuhteisiin ja siinä hyödynnetäänkin paikallisia materiaaleja."

Mistä tulee se tunne, että kaikki on vähän sikin sokin, mutta todellisuudessa kaikki onkin niin huolellisesti harkittua? Onko ryhmittelyssä jokin salaisuus?

"Sommittelijan silmä taitaa olla se salaisuus. Sommitteluun pätevät samat lainalaisuudet kuin vaikkapa kuvien sommitteluun: vastakohdat täydentävät toisiaan niin värien kuin muotojenkin suhteen. Kokonaisuus saisi olla harmoninen, vaikka osatekijöitä onkin paljon. Viisainta siis tarkastella käsiensä jälkiä kauempaa, kokonaisuutena."

Mitä kasveja silloin suosittelisit?

"Suomessa cottage gardenia taidetaan ajatella romanttisena pionien, sormustinkukkien, ruusujen ja köynnösten kokonaisuutena. Itse ajattelen niin luonnonkasvien kuin perennoidenkin sopivan cottage gardeniin - kyse on mielestäni enemmän tunnelmien ja näkymien luomisesta."

Mitä tänä kesänä kuuluu Kilkkilän puutarhaan?

"Kilkkilä viettää tänä kesänä 10-vuotiskesäänsä! Puutarhahan sai alkunsa vuonna 2000, kun muutimme taloon, mutta olemme avoinna vierailijoille jo kymmenettä kesää. Avaamme takapellon ruusutarhan ja olemme tehneet taas joitain muitakin muutoksia. Tapahtumia ja taidekursseja on useita. Uutta ovat myös sunnuntaiset opastetut kierrokset puutarhassa."

Mistä iloitset?

"Iloitsen uudesta kesästä ja kasvun ihmeestä. Puutarha elää ja muuttuu jatkuvasti - puutarhurin tehtäväksi jää ihastelu ja kasvun ohjailu.”

Mitä harmittelet?

"Talvituhot ovat olleet joka puolella maata merkittäviä - meilläkin monet kasvit kärsivät. Ruusujen kukinta ei ole viimevuotisen veroinen, koska mm. 10-vuotinen Rosa Mundi joutui aloittamaan kasvunsa uudelleen. Tappiot kuuluvat asiaan ja ovat oikeastaan vain hyvä syy kohennella paikkoja.”

Mitä haluat erityisesti näyttää vieraillesi?

"Pidän puutarhamme tunnelmasta ja kiireettömyydestä. Kasvit, ympäröivä maisema ja pihapiiri luovat yhdessä kokonaisuuden, joka on juuri meille tyypillinen. Kaikkein eniten pidän puutarhoissa juuri niiden sidonnaisuudesta paikkoihin."

Ja kahvilassa tänä kesänä: Pannukahvin kanssa nautitaan….mitä leivonnaisia?

"Ainakin raparperikakkua - raparperit ovat nimittäin ihan valtavassa kasvussa jo kesäkuun alussa! Toki muitakin herkkuja löytyy tuttuun tapaan. Viime kesän kasvispiiraat olivat suosittuja, joten niitäkin tarjoamme varmasti myös tänä kesänä.”

Vanha Kilkkilä, Tuhkalantie 231, Nuutilanmäki, Juva

Puutarha on auki juhannuspäivästä alkaen 25.6. -14.8. keskiviikosta sunnuntaihin klo 10-17.
(Suljettuna siis maanantaisin ja tiistaisin).

Kaikki kesän tapahtumat löytyvät sivuiltamme www.vanhakilkkila.fi

26.6. Muistojen maisemat ”Tapahtuma kiinnostaa kovasti meitä talon asukkaita: Haluaisimme kuulla muisteloita kylän historiasta valokuvineen tulevia perinneprojektejamme varten."

2.7. Rita Lambergin Ruusupäivä, joka käsittelee ruusualkemiaa.