Laiturilla Mökkikirje

Kaj Chydenius säveltää runoihin

Mökkikirje 2/2016


Kesällä on aikaa ajatella syviä syntyjä. Niihin voisi viedä  Kaj Chydeniuksen ja Taru Nymanin konsertti yhdessä maamme suurimmista puukirkoista, Mikkelin Pitäjänkirkossa, joka viettää tänä vuonna 200-vuotisjuhliaan.

Kaj Chydenius oli aikoinaan poliittisen laululiikkeen suuri nimi, mutta varsinaisena elämäntyönään hän on lahjoittanut kuulijoille suomalaista runoutta sillä tavalla sävellettynä ja tulkittuna että itkettää, naurattaa, iho nousee kananlihalle ja sielu lentää taivaisiin. Lauluja on syntynyt tuhansia. Hän säveltää edelleen päivittäin. “Olen siinä etuoikeutetussa asemassa, että työni on mieliharrastukseni.”

Miksi kirkkokonsertti?

“Minua on pitkään kiinnostanut runous, joka rakentaa siltaa uskon ja epäuskon väliin. Kirkkoon tullaan kuuntelemaan, saamaan lohdutusta ja sitä, mitä tarvitsemme ollaksemme kokonaisia ihmisiä ja ymmärtääksemme, mitä ympärillämme tapahtuu. Toinen samanlainen paikka ovat kirjastot. Kirkoissa vain on parempi akustiikka.”

Suomalaisten huippurunoilijoiden sävellyskonsertti on saanut nimensä Saima Harmajan runosta ”Jäätyvä järvi”. Harmajan lisäksi konsertin runoilijoita ovat Aleksis Kivi, J.H. Erkko, V.A. Koskenniemi, Yrjö Kaijärvi, Lauri Viljanen, Aale Tynni ja Eila Kivikk’aho, Marja-Leena Mikkola, Aulikki Oksanen, Marja Kurkela ja Jukka Itkonen. Kantelettaresta on kaksi kehtolaulua.

Laulut tulkitsee Taru Nyman, ja säveltäjä itse säestää ja juontaa konsertin.

Taru Nymanilla ja Kaj Chydeniuksella on takanaan pitkä yhteistyö. Edellistä kirkkokonserttiohjelmaansa “Vain hiljaisella on korvat kuulla” he esittivät menestyksekkäästi kymmenissä kirkoissa yhteensä viiden vuoden ajan. Konsertti veti toissa kesänä  Puumalan kirkon lähes täyteen. Pitäjänkirkkoon mahtuu 1900 kuulijaa…

Kaj Chydeniuksen ja Taru Nymanin konsertti Mikkelin Pitäjänkirkossa (Otavankatu 9)
lauantaina 9. heinäkuuta klo 18.00