Laiturilla Mökkikirje

Pertun päivät 1.-3.7.

Mökkikirje 2/2016


Pertunmaa erosi Mäntyharjusta 90 vuotta sitten ja sen kunniaksi perinteisiä Pertun päiviä1-3.7. vietetään tavallista railakkaammin. Etkot torilla jo perjantai-iltana, lauantaina siellä pistäytyy tangokuningas Aki Samuli, teatteria koko perheelle esittää teatteri Rollo ja sahtikisassa valitaan pitäjän edustaja sahdinvalmistuksen SM-kisoihin.

Historiallinen kestikievari

Pertun Päivät antaa mahdollisuuden myös ainutlaatuiseen kulttuurihistorialliseen retkeen. Torilta pääsee lauantaina klo 13 bussilla tutustumaan Ahvenniemen taloon.


Ahvenniemen talon tupa

Vanha ökytalo on elänyt rappeutuvaa hiljaiseloa pitkään. Museovirasto on suojellut talon, joka on harvinaisen alkuperäisessä kunnossa. Seinissä on alkuperäisiä tapetteja ja seinämaalauksia. Talossa ei ole edes sähkövaloja. Vanhimmat osat päärakennusta ovat 1820-luvulta. 1840-luvulta lähtien, jolloin vanha Savontie vedettiin aivan talon vierestä, Ahvenniemi toimi sadan vuoden ajan kestikievarina, pitkään myös käräjäsalina, lääkärin vastaanottona ja kinkeripaikkana, Se oli Pertunmaan keskuspaikka ennen kuin kirkko tuli kylään. 

Suuressa tuvassa, joka on toiminut kievarina talon uusi omistaja, konservaattori Kaj Cygnaeus esittelee taloa ja sen entisöintiä sanoin ja kuvin. Erkki Kinnunen kertoo  kertoo Pertunmaan historiasta, josta hän parhaillaan kirjoittaa kirjaa.