Laiturilla Mökkikirje

Okkolassa Niinisaaressa

Mökkikirje 2/2016 | Kirjoittanut: Leena Karo


Kaikki on nyt valmista, kesäkausi on alkamassa!   

Kesäkuun ensimmäisellä viikolla Facebookissa on Paula Okkolan ottama hauska kuva hänen laatimastaan työlistasta. Siihen hän merkitsee ruksit sitä mukaa, kun mökkien kevätsiivous etenee. Nyt kaikki sarakkeet ovat täynnä, mökit on siivottu ja pihat laitettu. ”Aina on jonkinlainen ihme, että saadaan määräaikaan mennessä kaikki kuntoon! Vaatii kyllä vuosien harjoittelua”, nauraa Paula. Juhannuksesta alkaa Okkolassakin kiireisin kesäkausi. 

Lomakausi on juuri nyt alkamassa, mökit täyttyvät juhannukseksi ja ravintola Niinipuu on jo auki.

Uutuutena on hieno luontopolku, jossa kiireinen kaupunkilainen voi lepuuttaa hermojaan ja oppia lisää tilan historiasta.

Polku käy vanhalla laivalaiturilla, jossa nykyisen isännän, Heikki Okkolan, isoisä Johannes, myi Savonlinnan ja Lappeenrannan väliä kulkeville höyrylaivoille halkoja, maitoa, voita ja jäätä. ”Maalla ja varsinkin pientiloilla on aina ennenkin tarvittu useampia tulolähteitä…"  

Mökinvuokrauksella on Niinisaaressa pitkä historia. 

Heikin vanhemmat, Eija ja Aaro Okkola, rakensivat ensimmäisen lomamökin Saimaan saaristoon jo ennen kuin Niinisaareen oli lossiyhteys. 

Mökkien vuokraus  laajeni muun tilan pidon ohella pikkuhiljaa. ”Alkuun enemmistö kesävieraista oli saksalaisia ja sveitsiläisiä. Nykyään nopeiden tietoyhteyksien aikaan sitä vähän ihmettelee, miten kaikki sujuikin niin hyvin, vaikka siihen aikaan saksalaisten kanssa sovittiin niin hinnat kuin saapumisajatkin pelkillä kirjeillä, monesti viikkoja ja kuukausia aiemmin”, kertoo Paula. Heikki muistelee, miten isä opiskeli saksaa kuuntelemalla magnetofoninauhoilta kotiin tilaamiaan kielikursseja. 

Heikistä tuli isäntä 1984 ja Paula muutti tilalle 1985. ”Se oli salamarakkautta! Menimme kihloihin viiden päivän kuluttua ja naimisiiin kolme viikkoa tapaamisestamme!”

Paulan ja Heikin kesän täyttävät työt Okkolassa, lomaa pidetään vasta syksyllä sesongin loputtua. Joskus kiireviikkojen aikana pari vetäytyy huilimaan, lueskelemaan ja katsomaan televisiota puuhun rakennettuun viihtyisään pikku majaansa. ”Olemme tavoitettavissa, mutta vähän piilossa”, sanoo Paula. Viime vuonna valmistunutta majaa on muutamia kertoja käytetty myös palaveripaikkana, kun on haluttu olla varmasti rauhassa.

Yksilölliset mökit, hienot rantamaisemat

Tuore isäntäpari panosti mökkivuokraustoimintaan ja avasi ravintola Niinipuun vanhassa navettarakennuksessa 1991.

Uusia mökkejä on vuosien mittaan rakennettu, vanhoja on peruskorjattu ja laajennettu. Kaikki mökit ja huvilat ovat arkkitehtuuria opiskelleen Heikki Okkolan suunnittelemia. Ammattimiehen suunnittelujäljen huomaa vierailijakin nopeasti! Kukin mökki ja huvila on suunniteltu yksilöllisesti rakennuspaikkaansa sopivaksi. Kymmenen kilometrin pituinen, rikkonainen ja mutkitteleva rantaviiva takaa sen, että mökit ovat kaukana toisistaan. Jokaisella mökillä on oma sauna tai kaksi, laituri, soutuvene ja oma rauhallinen ranta-alue. 

Taloissa on viihtyisät oleskelutilat ja tilavat makuuhuoneet. On parvekkeita ja ulokkeita. Keittiöt kutsuvat kokkaamaan isommallekin porukalle ja ruokapöydän ympärille on helppo kuvitella vaikkapa kahden tai kolmen sukupolven lomanviettäjiä. Takassa räiskyvät koivuhalot. Puulämmitteinen sauna lämpiää monessa mökissä joka ilta ja oma rauhaisa ranta houkuttelee uimaan löylyjen välillä. Puuhuollosta vastaavalla Heikillä on tapana sanoa, että ”Okkolan mökeillä palaa ikuinen tuli”...  

Suosikkimme seitsemästätoista tarjolla olevasta huvilasta on Paulala. Se on rakennettu nerokkaasti kallioiden kainaloon. Naapureita ei ole lähellä, pikkulapsille on kahlaukseen sopivaa hiekkarantaa ja vedestä kohoavien valtaisien kivien väliin on rakennettu ihana auringonottolaituri. Maisema on kuin matkailuesitteestä. 

Majoitusta ei tarvitse varata tasaviikoiksi, mutta monet perheet viihtyvät etenkin kesäaikaan useita viikkoja, vuodesta toiseen. ”Vuokramökki on hyvä vaihtoehto omalle. Useat asiakkaamme ovat harkinneet mökin hankkimista, mutta ovat sitä mieltä, että vuokramökissä, jos on mieleisen löytänyt, kesänvietto on huolettomampaa ja tulee edullisemmaksi kuin omassa mökissä”, sanoo Paula.

Okkolan huviloissa ja mökeissä viihtyvät myös kansainväliset vipit ja ministeritason vaikuttajat. ”Tänne houkuttavat turvallisuus ja puhdas ilma”. Omalla koneella voi lentää Lappeenrantaan ja siitä sitten jatkaa matkaa autolla perille.

Enemmistö asiakkaista tulee Okkolaan pääkaupunkiseudulta ja Lappeenrannan suunnalta. Keski-Euroopasta tulee edelleen uskollisia kanta-asiakkaita, tuttuja jo monen vuoden, jopa vuosikymmenen, takaa. 

Pietariinkin on täältä lyhyempi matka kuin Helsinkiin.

”Venäläiset ovat meille tärkeitä senkin takia, että he täyttävät mökkejä myös toukokuussa ja syys-lokakuussa, jolloin suomalaiset eivät juuri mökeille lähde.” 

Mitä venäläiset syksyllä tekevät mökeillä? ”Marjastavat, sienestävät ja kalastavat."

”Aasialaiset ovat uusi ryhmä. He viipyvät lyhyen ajan ja edellyttävät täysin ohjelmoituja vierailuja. Heille olemme tehneet opastettuja metsäkävelyitä, heidän kanssaan on kalastettu ja melottu. Ruokaa kiittelevät aasialaisetkin. Suoraan pöntöstä pöytään tuotu savukala on heistä ihan ykköshitti!”

”Nälkä tulee kaikille  jossakin vaiheessa!"

Okkolan pihapiirissä sijaitsevaan kivinavettaan rakennettu tunnelmallinen Ravintola Niinipuu tarjoaa suomalaista lähiruokaa. Ravintola on ryhmien ja kauempaakin tulevien ”tuulettumaan" lähtevien vapaa-ajan asukkaiden suosiossa.

”Tänne Niinisaareen tullaan yleensä päivän retkelle, jolloin tutustutaan Liehtalanniemen museotilaan, käväistään Temolan viinitilalla, taidegalleriassa ja sepän pajassa… Ja yleensä jossakin vaiheessa kaikille tulee nälkä.”

Sesongista ja saaliista riippuen tarjolla voi olla esimerkiksi edellisyönä Saimaasta nuotalla vedettyjä muikkuja tai isännän itse poimimia kantarelleja. Erikoisuutena ovat lankkulohi ja mustikkakukko.

Juhannusta edeltävänä viikonloppuna Niinipuun vinttiin kerääntyivät taas tänäkin vuonna jazzin ystävät. Legendaarinen NiiniJazz on jammailtu navetan ylisillä vuosittain jo 1994 alkaen.

Ravintola Niinipuu on kesäisin auki tiistaista sunnuntaihin, talvella auki vain tilauksesta ryhmille. 

Ravintola Niinipuun aukioloajat kesällä 2016:

ti-la 11-18, ma suljettu

Sunnuntaisin noutopöytä 12-15

Saavuthan paikalle viimeistään puolta tuntia ennen sulkemisaikaa.

Laivalaituriin voit kiinnittyä suuremmallakin veneellä. Nälkä tai jano kasvaa entisestään parin sadan metrin kävelyllä ravintolaan.

Niinipuu palvelee 21.8. saakka.

Kirjakemmakat 20.08.2016 

Puumalan 1. Kirjakemmakat myös Niinipuussa. Kirjailija Vesa Luukkonen tulee kertomaan pieniä tarinoita Niinisaaren historiasta.

Saaristolaispäivä 16.7.2016 

Svengaava 60-luku 

Raimond esiintyy taas Niinipuun Vintilla 09.07.2016.