Laiturilla Mökkikirje

Mökkiläinen kylätoiminnan veturina


Riitta Markkula tuli Mäntyharjun kirkonkylän kylätoimintaan mukaan arpojenmyyjäksi jokavuotiseen kokkotapahtumaan kauan sitten. Seuraava vaihe oli osallistuminen Immonpolun, pyörätuolillakin kuljettavan luontopolun rakentamistalkoisiin. 900 metriä pitkä polku kaarisiltoineen johtaa luontokirkkoon. Kokonaisuus tehtiin kokonaan talkootyönä ja piispa kävi sen vihkimässä vuonna 2011..

Nyt Riitta on Mäntyharjun kirkonkylän kylätoimikunnan puheenjohtaja neljättä vuotta. ”En minä meinannut suostua, kun asun täällä vain kesäisin. Mutta ketään muutakaan ei saatu taivuteltua ja miehet sanoivat, että kyllä me talvella hoidetaan ne hommat, ei täällä talvella mitään tapahdu.”

Säännöllisiä kesätapahtumia ovat juhannuskokko ja kesäasukkaiden kirkkopyhä, jolloin kylätoimikunta kerää kolehdin ja tarjoaa kahvit kirkkoväelle. Joulukuun alussa on Kirkonkylän kansakoulun puurojuhla. Oppilaat tekevät ohjelman ja kylätoimikunta puuron. Sali tulee usein niin täyteen, että kaikki eivät mahdu istumaan.

Tällä hetkellä käynnissä on iso ja vaativa talkooprojekti Mäntyharjun Iso-Pappilan ympäristön raivaamisessa ja ennallistamisessa. Koska kyseessä on merkittävä kulttuurimaisema, mukaan on palkattu maisemasuunnittelija Mikkelistä. Alueen raivauksessa menee vielä useita talkoopäiviä. ”Seuraavaksi keskitymme pappilan päärakennuksen lähimpään ympäristöön, joka on pusikoitunut ja jäänyt puiden varjoon siinä määrin, että rakennus kärsii. Sitten pitää saada päärakennus hyvin näkymään tieltä käsin, nyt kasvusto peittää sen.”

Yhtään ei kaduta, sanoo Riitta kylätoimikunnan vetämisestä. ”Kyllä on antoisaa ainakin meillä. Niin hyvää porukkaa, että jos jotakin tarvitaan, pitää vain vihjaista.”

Riitalle kylätoiminta ei ole mökkiläisten asian ajamista, vaan osallistumista kylän yhteiseen toimintaan.

Mökkiläisiä otettaisiin mielellään mukaan enemmänkin, mutta harva heistä ehtii mukaan alkukesästä juhannuskokon valmisteluun. Kylätoimikunnan jäseninä mökkiläisiä on kolme, jotka kaikki asuvat Mäntyharjulla koko kesän. Hallitukseen on saatu Riitan lisäksi valittua yksi mökkiläinen.